Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Strömstaren i Strömsparken

Norrköpings strömstarar har blivit alltmer orädda! Från att ha suttit säkert nere vid campusvattnet där ingen kommer åt dom, till att sitta i den lilla miniforsen som rinner genom strömsparken. Jag vet inte om det blivit för vilt i campusvattnet. Det forsar på rätt bra där just nu nämligen. Någon som har en aning? Nog för att dom är skickliga dykare och simmare, men det kanske finns en gräns även för strömstaren.

Hur som helst så tog jag en sväng förbi igåreftermiddag och där satt en av de tre vi brukar ha i krokarna. Väldigt orädd, flög och gick i princip mot mig ett par tillfällen. Det passerar ju folk där från morgon till kväll så den är väl van. Dom allra flesta noterar den nog inte ens och dom som ser den vet med största sannolikhet inte vad det är dom ser, så den får nog ägna sig åt sitt. Tills vi fotografer och skådare kommer förbi och är nyfikna och fascinerade förstås. :P 

Inlagt 2023-02-20 07:45 | Läst 500 ggr. | Permalink
Snyggt, gillar särskilt den första. Jo de verkar vänja sig till människor, de som jag har i Helsingborg är helt orädda och man kan ligga några meter bort och fotografera så länge man själv orkar
Svar från krisljungberg 2023-02-20 09:32
Tack! Ja denna var mer orädd än så. Knappt två meter ifrån den ibland! Kändes lite märkligt. :P
Tack för tipset! Jag bor intill och hade ingen aning, nu blir det till att kolla (och frysa).

Fina bilder med gyllene blänk här och där i den mörka bakgrunden och fåglarna som i bästa fågelboken!

(Roligt också att ombyggnaden av Strömparken fungerar så här! Jag var jätteskeptisk till projektet, vadå göra en bäck där det fanns en kulle med ett vårdträd, men det har funkat bra socialt, barnfamiljer hittar dit och nu också strömstaren.)
Svar från krisljungberg 2023-02-20 09:34
Tack ska du ha! Ja det är bara att knata ner och kika. Verkar nästan alltid vara någon på plats. :D Jag minns inte längre hur det såg ut i strömsparken innan anläggningen av laxtrappa och parken osv.

Ibland kan du även se gråhäger sitta rätt öppet och nära i krokarna. Det är coolt med!
Måns H 2023-02-20 11:40
Häger har jag sett vid Hästskodammen, fascinerande fåglar. Har sett nån även vid Gamlebro, smal som nästan osynligt streck tills den vecklade ut sig.

Ska ner och kolla efter strömstare. Kanske byter från vidvinkel till nån sorts tele i alla fall.

(Strömparken anlades ju 1924 som en utfyllnad av Strömmen med sten och schaktmassor från kraftverksbygget Bergsbron-Havet. En ganska stillsam parkremsa som inte gjorde mycket väsen av sig. Bitvis höga träd, de av mina grannar som bodde högst upp mot parken hade som en berså runtomsig på balkongen, längst ner var det igengrott med spindlar överallt, där blev det mycket bättre sen parken gjordes om.)
Svar från krisljungberg 2023-02-20 20:07
Spännande! Har du några gamla foton på ställer innan dom gjorde om parken?
Måns H 2023-02-20 20:40
Det kommer blogginlägg om kvarteret jag bor i och även Strömparken!
Fina bilder, roligt att den finns mitt i stan! Hälsningar/ Björn
Svar från krisljungberg 2023-02-20 20:06
Tack så mycket! Ja, verkligen.