Naturprogram nu och då.

I kväll sänds programmet Sveriges hjärta på SVT 1. Det är en samproduktion mellan SVT och BBC. Här finns programmet. Stora resurser har lagts ner, och resultatet är fantastiskt. I slutet av programmet fås man se hur inspelningen har gått till. Det kan vara intressant att jämföra med hur det gick till när Mitt i naturen spelade in ett program om lodjur i Såmmarlappa 2008. Man hade redan gjort ett program 2005 med ungefär samma personal. Det har jag skrivit om i det här inlägget.

Det här är en fristående fortsättning av det här inlägget.

Dagen efter att vi sett de bägge lodjuren kalasa på en död ren, kom helt överraskande ett inspelningsteam till stugan, och med sig hade de forskare från SLU/Grimsö. De visste inget om vår observation, och blev glatt överraskade när vi berättade att lodjuren troligen skulle visa sig på fjällsidan mittemot. Det blev full aktivitet med pejling och spaning.

På datorn finns information från lodjurens halsband om var de rör sig.

Och så kommer ett lodjur på väg upp mot kadavret.

Videokameran fångar hela promenaden upp till renen, men tyvärr är det för mörkt och för långt avstånd  för mina kameror, så jag fick nöja mig med videokamerans sökarbild.

Ett TV-team om tre personen och en kamera och med stöd av forskarna producerade alltså ett program per vecka. Jämför detta med den nu aktuella filmen.

Inlagt 2023-03-16 16:44 | Läst 786 ggr. | Permalink