Norrsken över Ljusdal

Ljusföroreningar, dis och moln gjorde att norrskenet över köpingen i går inte blev så vidare spektakulärt, men här är det. Bör ses förstorad.

Inlagt 2023-02-28 09:37 | Läst 390 ggr. | Permalink
Vackert, och fint med ljusen från staden
Svar från laha 2023-03-01 09:51
Tack Peter. Jag tycker det är en fördel om man kan visa lite mer än själva norrskenet.
Fin färgkombination, ljusen från staden gör det.
Svar från laha 2023-03-01 09:53
Tack Stefan. Mycket ljusföroreningar gör att norrskenet inte blir så uttalat.
Det ligger ju i namnet, eller hur? - Ljusdal!

Vet inte om köpingen, som jag lärt mig säga, egentligen är särskilt vacker i sig men den ligger onekligen fint vid älv och sjö.
Svar från laha 2023-03-01 09:56
Visst! Clara Vallis eller Lighvalley kan man också säga. Du är ju bekant med trakten har jag förstått av din blogg.
Sten-Åke Sändh 2023-03-01 18:29
Jag är ett stort fan av vackra och stilla Hälsingland med sina susande skogar och vackra sjöar, även om det tagit mig alldeles för lång tid att hitta dit.

Jag har aldrig riktigt förstått det här med epitet på orter och särskilt inte sedan jag flyttade till Vaxholm. Vaxholm kallar sig alltså för STAD och på Vaxön där stan ligger så bor inte ens 5000 pers året runt. Ljusdal är ju klart större än Vaxholm men kallas och kallar sig själv köping. Verkar som om de som styr Vaxholm har betydligt högre svansföring än de i Ljusdal. Vaxholm kallas numera av kommunen för "Skärgårdens Huvudstad" och möjligen såg de en öppning när ledningen i Stockholm sket i glesbyggden i Skärgården för 10 år sedan och i ett gravt utslag av hybris fick storhetsvansinne och började kalla sig the Capital of Scandinavia. Då blåste som bekant topplocket av på många danskar också.

Jag förstår dock att det är omöjligt att kalla Vaxholm en Köping för det pågår inte mycket köp och sälj här i stans helt perverterade affärsliv, om man undantar två månader på sommaren då merparten av den miljon som besöker Vaxholm årligen väller in och skla äta glass. De kallas mycket riktigt också för "glassätarna" av lokalinvånarna. Annars är det enda som köps och säljs här fastigheter och det finns sex-sju mäklarfirmor som numera ersatt det mesta av business som fanns tidigare på Hamngatan. Smaka på det ni, sex sju mäklarkontor på 5000 invänare :-). Inga problem med att få hjälp med att flytta dock!

Jag glömde också några livsstilsbutiker som säljer rosa servetter till turisterna. Så sådana råder det faktiskt ingen brist på.
Svar från laha 2023-03-02 19:06
Allt hänger ihop med kommunreformen. Då blev allt kommuner, oavsett om de varit städer, köpingar eller kommuner. Jämlikt skulle det vara. Det brydde sig folk inte om. Man fortsatte att gå ner på stan eller ner på köpingen i vårt fall. Ljusdal räknade med att få bli stad, men reformen kom före. Vi har i alla fall ett stadshotell även om vi aldrig fick stadsprivilegier.
I vår kommer jag till Vaxholm för att fira svärmor som fyller 100.
Sten-Åke Sändh 2023-03-02 19:14
Ja precis och det är inte så dumt att det finns ett Stadshotell i Ljusdal ändå för tyvärr verkar ju det fina gamla huser vid Järnvägsgatan med sin restaurang vara stängd eller .... ! Jag hade hoppats på att det skulle vara öppet sist och det var det inte ens på en lördag.

... å Vaxholm kallar sig stad och har ett pampigt gammalt hotell - som märkligt nog inte kallar sig Stadshotell utan bara Waxholms Hotell med W.
Snyggt, med isen under, stan därborta och norrskenet över! Gillas! Hälsningar/ Björn
Mycket läcker bild.
Hälsningar Halina