Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

Så in i vassen svårt.

Ja så svårt att få att få bilder i Hjälstaviken denna gång. Tror det är tråkigaste och sämsta fotoresultatet för mig någonsin där.
Men vad gör det egentligen att det inte blir så många bilder och inte bra heller då jag trivs så in i vassen med att gå här på spången i timmar.



Vet inte vilken gång i ordningen som det är då Ing-Marie och jag besöker underbara Hjälstaviken och bor på Ekolsunds slott. Vi börjar känna oss hemma där och fick veta att vi är kallad "fågelkvinnorna" eller tanterna som en trevlig "tant" sa.

Det blev inte några bilder vare sig på blommor eller slott för min del. Jag blir liksom fast i vassen. Inte heller så många experimentbilder men jag har mått så bra där trots i stort sett total brist på sömn. Upp före solen och ner efter solen kan man säga. Tur att Ing-Marie är benhård där annars skulle jag nog missa första solstrålarna.



Tror nästan att Sävsångaren är mest morgonpigg, eller så beror det på att de är flest och visar sig villigast.

Det var otroligt mycket ljud från vassen, inte skönsång direkt. Vassångaren med sitt entonigt, nästan tröttande knarrande ljud. Det låter defenitivt inte i mitt mänskliga öra som sång men det finns kanske någon hona som fastnar för det.
I alla år,sju eller åtta, som vi varit till Hjälstaviken har denna vassångare hörts men jag har aldrig lyckats få se den och då än mindre fota den. Men denna gång blev den fast och det var faktiskt riktigt kul att lyckas få den nära också.


En för mig efterlängtad sångare att få på bild. Vassångaren.


Så är det rörsångaren. Den hördes på flera ställen och låter väl inte heller så vackert tycker jag. Denna gång lyckdes jag inte få den på bild men jag såg den mellan vasstråna i alla fall vid ett tillfälle.
Har bild på den sedan tidigare så det kändes väl hyfsat ok att tvingas ge upp med den och bara fota lite bling i vassen i stället.


Egentligen bara en "släng iväg bild" i jakten på rörsångaren.



På väg in till gömslet möts man denna tid av parbildande fisktärnor. Så roliga och vackra fåglar tycker jag. Här en hona som precis tagit emot en fisk från en stolt hane som ganska snart får ge sig ut att fiska igen då hon aldrig blir nöjd.

Gömslet gillar jag även om det alltid, ja nästan alltid blåser korsdrag där, men så mysigt att sitta där, frysa lite,  och se på livet vid och på vattnet. MEN denna gång var det ganska dåligt med fågel över huvud taget tycker jag. Men en och annan gråhäger flög förbi och enstaka grågås i vattnet.


Gråhäger utan för gömslet tidig morgon.


Morgontrött var kanske jag men inte denna grågås.


Sävsångaren däremot visade sig villigt och ofta. Även denna med en stressande sång men som ändå mellan knarrandet visslade en trudilutt som låter vackert i mitt öra.
Slutar med tre bilder på Sävsångaren.


Kanske är det så här de vanligtvis visar sig. Så in i vassen gömd. Svår att få fokus på. Men så kul att försöka.



Här sitter den dag ut och dag in så som jag ser eller hör det.



Den sista bilden får bli svartvit.

Ja lite rörigt blir det med rörsångare, vassångare och sävsångare hit och dit.


Förutom de bilder jag har här fick jag en dålig bild på Svarttärna. Inte värd att visa här men kul att få dokumentera. Speciellt kul att det var en ung kille, kanske 10-12 år, som visade oss var svarttärnan flög.

Tack för att du tittade in denna gång!
Lena


Postat 2023-05-21 22:03 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera