Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

God Jul!

Postat 2023-12-19 22:49 | Läst 235 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hemmafåglarna!

Nu blir det en "radda" bilder från trädgården. Märkte när jag förberett färdigt att jag glömt några få som bofink, grönfink och hackspetten, men får ta dem med nästa gång och kanske hinner det dyka om flera gäster. Har ju gråspetten här , men oj så skygg den är. Men plötsligt händer det.


Det blir lite blandat, skarp, oskarpt olika miljöer fast det är på samma plats. Några olika arter också.



Herr och Fru Domherre. De är nog 6-8st domherrar här varje dag. Något som jag sett tydligt är att honan bestämmeer över hanen.



På något sätt tycker jag att honan är vackrast. Tror att det beror på den mjuka färgen. Men så klart kanske ska det vara rött till jul.


Gråsiskan äter frön från brännässlor som fått stå kvar. När det är slut på björ, al och andra frön så kommer de och mumsar solrosfrön.



Gråsiskan; liten, söt glupsk och livlig.



Det blir ofta kiv vid maten då de verkar vilja äta vida samma plats trots att det finns frön på flera platser.
De är inte så många här ännu... De brukar kunna komma i stora flockar och då blir det lättare att få "flax-bilder"



Egentligen tycker jag att det är roligast att fota fåglar med långa tider så att det blir rörelseoskärpa och diverse mönster, och ibland nästan ett målat utseende. Men det är lättare sagt än gjort att få dem snygga. Här kommer några som jag är ganska nöjd med.


Gråsiskan flyger iväg och det här är väl det vanligaste , att få fågeln bakifrån då den drar och man inte hinner med.



Pilfinken tycker jag är vacker i rörelse och ganska tacksam att få fast i rörelse. Tyvärr har jag inte så många vid matningen. Men några är det i alla fall.


Nötväckan tycker jag är väldigt svår att få flygbild på särskilt då de envisa med att komma en och en. De är den som de flesta är rädd för.


Så är det steglitsen. Så rolig att "leka" med Särskilt om de är många för de kan verkligen bråka och flaxa vid maten.
Här fick jag en som vevade bra med vingarna.



Herr Koltrast är en av minst 6 koltrastar som huserar här i vinter. Äter gärna skalade solrosfrön. Bryr sig inte om utlagd frukt lika mycket.


Fru Koltrast är också flitig vid maten och ganska orädd för mig, i alla fall en av dem.


Domherre i kärve är väl det klassiska julkortet. Men det här var bara ren tur att han mellanlandade i kärven för de gillar inte havre. Den tog bara en kort rast.



Gulsparven däremot älskar havre men tyvärr så har den inte velat sätta sig i kärven utan äter spillet på marken. Jag blandar dessutom havre med de andra fröna.



Några som däremot var i kärven direkt var talgoxarna och lite förvånad är jag, eller så var det extra god havre i år.
Lite kul var det att försöka fånga dem i farten... så länge kärven varade. Samma eftermiddag och morgonen därpå hade kajorna ttalt ätit upp all havre och brutit av vartenda strå.
Visst kajorna är också hungriga liksom skator och kråkor. Dessa matar jag på annan plats, speciellt mitt tama par Bråkans.


Nötskrikor har jag tre stycken. De är så grymt skygga även om de blivit lite tuffare nu. Lite kul på nåt vis då de sticker iväg. Då skriker de med full hals och talar ju om för alla att här finns vi... men kom inte hit för vi är fegisar.


Så är det lilla söta blåmesen. Det är rätt många här men ändå svåra att fpta då de är snabba. Här sitter en och äter sitt frö i min "filter-en" .


Min matning. Den är inte direkt märkvärdig utan hur enkel som helst. Jag brukar oftast placera mig bakom den lite glesa och ganska stora enen till höger i bild. Den bidrar till det mesta av blurret i bilderna.

Ja så var det lilla Svartmesen som är i stort sett helt orädd av naturen tror jag. Har inte lyckats få den på bild då den är för nära eller hinner flyga iväg.
Men här när jag en mörk eftermiddag då jag använde stativ och fjärrutlösare s¨hände det. Jag gick från kameran för att fylla på frön och hade fjärrutlösaren innanför jackan och glömt att stänga av den. Det resulterade i en massa bilder.
På några var en trollmor med och jag bjussar på det denna gång... för jag vill helst inte vara med på bild.

Tack för titten och att du orkade ända hit.

Snart är det Jul
/Lena :-)

Postat 2023-12-18 18:39 | Läst 331 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera