En Mink på väg hem

Trevligt att mötas!

...

Inlagt 2017-03-18 19:53 | Läst 1368 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Nog är det en mink. Kan var trevligt möte även det.
Sten
Svar från Lola Gren 2017-03-18 20:23
Tack!
Jag har fått många påpekanden att det är en mink. och jag är lika glad för det. Så roligt när det dyker upp oväntade djur på utflykten!!
På väg hem.. ja hem det är Nordamerika det.. Ett förfärligt djur i våran fauna, utrotar alla fåglar mer eller mindre på öar i ytterskärgården.. Har en favoritö i Stockholms södra ytterskärgård som alltid varit utan mink där det häckar massor av olika fågelarter, i början på 90-talet kom den första minken dit, jag lyckades med fällor ta kanske ett 40-tal mink där under en 10-årsperiod, dom är ju duktiga simmare.. och sprider sig ända ut till de yttre öarna där alla fåglar är markhäckare.. Minkar dödar nästan allt i fågelväg utom Havstrut och delvis Gråtrutar, annars äter dom allt! Även fisk är dom bra på att hitta har jag sett.. Efter den perioden lyckades jag inte hålla dom borta längre. Ingen av kanske 75 par Silvertärnor, 25 par Fiskmåsar 20 par Ejder, 2 par Skräntärnor, 2 par Kustlabbar, flera par Tobisgrisslor, Roskarlar, Skedänder, Vigg, Rödbenor, Större Strandpipare, Sädesärlor, Skärpiplärkor, Strandskator fick någon avkomma längre.. Så var det under flera år.. Sedan hände något med minkarna, sjukdom eller något annat, jag vet inte? Fåglarna har återvänt riktigt bra utom Tobisgrisslorna och Ejdrarna, dom häckar inte där längre.. Tordmular som häckade nån kilometer norrut på några öar har heller inte återvänt.. Minkar i vår fauna är förfärligt! Tänk om så kallade 'ideella ungdomar' visste vad dom ställt till med när dom har släppt ut så mycket mink från minkfarmer.. nånstans kommer dom ju ifrån!
Hälsn!
Svar från Lola Gren 2017-03-19 08:16
Men aj då!
Så tråkig läsning och så intressanta att du berättar! Det hade varit bättre att det varit en Utter som jag först trodde.
Får jag kopiera din text med hänvisning till ditt namn och lägga texten på min Facebooksida? Jag gjorde en blogg som jag länkade till.
https://www.facebook.com/lola.gren

Mvh
Lola
ehrsa 2017-03-19 10:20
Ja, visst få du det! Hoppas solen skiner hos dig också, som här!
Hälsn!
Svar från Lola Gren 2017-03-19 11:41
Tack så mycket!
Solen skiner och våren känns nära!