Bilder av olika slag.

Maj månad dag 11-20

Fortfarande håller snön sitt grepp om naturen vid Kiruna.

Men i centrum händer det saker. Provborrningar efter brytvärd malm. Vad ska komma efter den nuvarande huvudnivån? 2035 måste LKAB vara klara att sätta en ny nivå eller ett nytt område i produktion om jag inte minns fel.

Än så länge kan vi åka i backen. Ni ser också nya hyreshus under uppbyggnad.

Den 14 maj utforskade jag en del av Gällivare kommun. Gränsen går ju vid Kalixälven och från byn Fjällnäs på Gällivare sidan for jag vidare upp mot ett lågfjäll, Návetoaive, ca 1000 möh. Jag hade tittat på fjället som egentligen bara ser ut som en lång åsrygg och undrat vad man ser därifrån. Det här såg jag. Nedre bilden Kebnemassivet 6 mil bort. Och delar av Kaitum området på den övre bilden. 

Den 20 maj åkte jag min sista träningsrunda på skidspåren. Nu var de för dåliga och prepareringen hade upphört.

Renarna har nu fullt upp med att ta hand om sina nyfödda. Men många har kastat sina foster för att själva kunna överleva i den hårda vinter som varit. Inte ser heller den här renmamman så överdrivet fet ut... Fotot tog jag från Nikkaluoktavägen nära Kiruna.

Fler och fler fåglar kommer. Tranor till exempel. Fotograferat nära Jukkasjärvi där många andra fåglar också rastade vid det öppna vattnet.

Hemma på gården får jag besök av Grönfinken.

Gråsparven och Blåmesen har nog varit hos mig hela vintern.

Men ska vintern börja släppa sitt grepp till slut? Vi får se...

Inlagt 2020-07-06 02:54 | Läst 1211 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Var nyligen (mitten på juni när reserestriktion lättade) uppe i de trakterna du nämner och mycket snö så det har varit en lång snöperiod.
Vi tycker om det.
Fina sammanfattade bilder
Svar från Mats Erikson 2020-07-06 10:57
Tack Ninni!
Ja, jag har inget emot snön när det ändå är så fint ljus häruppe i maj. Och det kommer ändå inte så mycket grönska i maj.
Tranor på snö var ju annorlunda för oss som bor lite längre ner i landet. jag tror inte att jag skulle uppskatta snö i mitten av maj.
Hälsningar Lena