Mats Erikson fotografier

Bilder av olika slag.

Kebnekaise 20 oktober 2020

Fotograferat från Holmajärvi, 53 km bort fågelvägen. Den första isen har börjat lägga sig.

Taget med ett 400mm och Canon 80D. Panorama av två bilder, sammanfogade med Image Composite Editor ICE. Jag hade inget stativ och hade nog inte tänkt mig ett panorama från början. 

Postat 2020-10-29 09:53 | Läst 1157 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Augusti 2020 Kärkevagge i SV/V

Förra bloggen visade jag dalgången Kärkevagge nära Riksgränsen, Kiruna i färg. Men jag tycker den tar sig bra att visa upp även i svartvitt. Här är mina försök.

Postat 2020-10-27 09:20 | Läst 972 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Augusti 2020 Kärkevagge

Vart är alla människor på väg? Jo, hem efter att ha promenerat till Kärkevagge. Dalen ligger nära Riksgränsen i Kiruna för er som till äventyrs inte vet det. Kärkevagge betyder Stendalen och det stämmer bra. När inlandsisen drog sig tillbaka lämnades stora mängder stenblock kvar i dalen. Längst upp i dalen ligger Trollsjön som kan ståta med Sveriges största siktdjup på 34 m ända ner till dess botten. Det här är ett utflyktsmål som inte är svårt att klara av. Normalkondition och bra skor, sen är det bara att promenera på. Tyngsta delen är faktiskt i början då stigen är stenig och många gånger blöt. men efter någon kilometer drygt blir det en torr fin stig.

Här utsikten när du kommit upp en bit i dalen.

Vädret kan vara ganska växlande. Det finns en rik flora och många blommor fanns kvar även denna dag i slutet av augusti.

Postat 2020-10-25 20:20 | Läst 928 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Augusti 2020 Luleå Ut i skärgården

Luleå är ju en hamnstad. Intressant att upptäcka varje gång man är på besök. På sommaren är det givet att ta en tur ut i skärgården. Det gjorde vi också förstås.

Kustbevakningen har en fin båt. På väg ut på något uppdrag.

Det är tämligen grunt kring Luleå. Antar att det gäller att hålla sig på rätt sida om denna boj.

På vägen ut från hamnen kan man beskåda en del konstverk.

Nu passerar vi Svartöstan. Där bakom skymtar stålverket.

När vi lämnade hamnen hade vi våra stora isbrytare i blickfånget. Hoppas dom får mycket arbete i vinter.

Vid södra hamn, det finns en norra hamn också, står en gammal kran som minnesmärke.

M/S Laponia var det som tog oss ut i skärgården. Nu kommer hon för att hämta oss från Hindersön.

Det är stil över de norrbottniska ladorna.

Ett fiskeläge på Hindersön. 

Småskär var också en anhalt. 

Här är det nog privata stugor, men Luleå kommun har också uthyrning av stugor på öarna. 

Fortfarande stiger det land upp ur havet. Landhöjningen är ca 10mm om året.

Som sagt, det är grunt i Luleå skärgård. Alla fartyg kan inte ta sig in till hamnarna. Det finns ju ytterligare kajer längre ut vid stålverksområdet. Det gör att omlastning måste ske ute till havs. Jal Khamadhenu, Panama, lastar över till Tali från Helsingfors för vidarebefordran av lasten till stålverket. Längre bort ligger ytterligare ett fartyg som jag tror väntar på sin tur.

Som sagt, för mig som inte vet så mycket om havet är det alltid mycket att uppleva. Tyvärr så här i mitten av augusti såg jag inte så mycket fågel som jag hade hoppats på. En annan gång...

Postat 2020-10-23 22:23 | Läst 1056 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Augusti 2020 Luleå, i och kring staden

Luleå. En stad med vatten vart man går men också med en fin landsbygd. Det här inlägget ger en del av karaktären hoppas jag. 

Centrum ligger på en halvö med havet runtomkring och med en liten fjärd österut som kanske också kan räknas som en del av Bottenviken. 

Jag tycker att fasaden mot Bottenviken åt syd-sydost är ganska fin faktiskt.

Bilden ovan visar hur det ser ut åt det hållet den förra bilden togs. I förgrunden det ganska nya Telia kontoret med sitt sluttande tak, belagt med växtlighet.

Tar man sig från Luleå centrum upp efter Luleälven några kilometer ser man väg E4. På bilden inramad av Gäddviksbron. 

Luleå är cykelvänligt och vi ägnade sommaren åt att cykla runt och leta skulpturer. Ovan ses en skulptur utanför Tunaskolan. Jag tror det är lätt att känna igen vem som är konstnär...

Bilderna är ovan är från Selets bruk. Föregångaren till SSAB kanske man kan säga. En fin kulturmiljö som gjord för en medhavd picknick korg. Av själva bruket finns inte mycket kvar. Det var i bruk under större delen av 1800 talet. Det krävdes mycket skog och även jordbruk för att förse bruket och dess arbetare med energi. Det gör att det fortfarande är en fin växtlokal. En annan fin miljö att fånga är Gammelstaden, Världsarvet men det kom inte med på bild den här gången.

Bor du på Skandic hotell vid Mjölkudden strax utanför centrum har du en fågelsjö sådär 20m från hotellet. Mjölkuddstjärn. Där fångade jag Sångsvanen och Skäggdoppingen med sin unge. I den där tjärnen finns det många fler arter förstås. Inte så långt bort ligger Gammelstadsvikens naturreservat där det inte är ovanligt att se Havsörn. 

I nästa inlägg blir det en tur ut i skärgården.

Postat 2020-10-23 10:17 | Läst 900 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa