Bilder av olika slag.

Kirunabebyggelse

I mitt tycke är Kiruna arkitektoniskt sett en ganska splittrad stad. I synnerhet nu när man river för stadsflytt. Som i många städer revs hus som inte längre passade in i hur stadskärnan skulle utformas. Och nu kommer också de hus som var nya på 50-60 tal att rivas. Och kvar blir en gruvstadspark, en sorts buffertzon till gruvans utvidgning. 

En del av Kiruna som har ganska mycket äldre bebyggelse kvar finns på den del av Kiruna som är högst beläget; Högalidsområdet med omnejd. Här kommer en hel mängd med bilder som illustrerar en del av de olika byggstilarna. Just detta område kommer inte att omfattas av stadsflytten. I alla fall inte inom överskådlig tid. Allt fotograferat 9 januari 2019, kring 10 tiden på förmiddagen. 

Inlagt 2019-01-10 22:24 | Läst 252 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vi jag och min livskamrat har varit många gånger i Kiruna sedan 1970 längre eller kortare uppehåll. Vi vandrade mycket i svensk fjällvärld på den tiden. Vi fick fotovänner där också ...jag vet inte om du kände Gunnar Ohlsson som vi var mycket hos...
Jag skall gå in en eftermiddag och titta noggrant på dina bilder för intresset för Kiruna har inte försvunnit än vi inte har varit där de senaste åren...vad jag längtar dit samt till Torne Träsk med dess omgivningar.
Jag önskar dig ett gott bra 2019 på alla sätt.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Mats Erikson   2019-01-13 16:45
Tack det samma Gun-Inger!
Jo, det är fina miljöer kring Torneträsk. Och inte bara kring Abisko-Björkliden, Har du vandrat till Pålnoviken nån gång? Trevlig miljö. Gunnar Ohlssons namn känner jag igen, men jag tror inte jag träffat honom. Du får komma tillbaka framöver!
Hälsningar Mats
Vackert ljus i dina bilder! Såg på TV idag att Kiruna nu har fått tillbaks solen.. grattis! Klotter i snö på en vägg var bra, det blir ju självsanerande..
Hälsn!
Svar från Mats Erikson   2019-01-13 16:47
Tack Jan!
Tyckte det var roligt att fotografera husen i just det annorlunda ljuset. Självsanerande klotter vore något! Och faktiskt märker man att det inte är lika dunkelt mitt på dagen längre.
Hälsningar Mats
Det blev en trevlig dokumentation med det ljuset!
Svar från Mats Erikson   2019-01-13 16:49
Tack!
Det var trevligt att skrota runt bland husen. Och just de här mångfärgade längorna tycker jag är lite speciella.

Hälsningar Mats
Jag tycker om Kiruna! Och Dina bilder visar vacker arkitektur i snyggt vinterljus och fin snö!
Svar från Mats Erikson   2019-01-13 16:52
Tack Wolfgang!
Jag tänkte just på dig när jag fotograferade husen. Man kan urskilja kanske 4-5 hustyper som är speciellt frekventa här i staden.
På något sätt är det tacksamt att fotografera husen i vintermiljö. De står fram mot omgivningen lite mer.
Hälsningar Mats
Husen påminner i hög grad om de i Nordnorge, rakt västerut.
Svar från Mats Erikson   2019-01-13 16:55
Ja kanske det. Det är många trähus där i Norge och påfallande många tycker jag verkar vara målade i vitt. Kanske deras "falu rödfärg"? Framför allt tycker jag det verkar vara många väldigt fina villor numera. Kanske en del som har lite extra bra ekonomiskt? Jag vet inte.


Hälsningar
Mats
Vibybo   2019-01-13 20:46
Många av husägarna där är nog högt belånade skulle jag tro. Den vita färgen har jag gjort samma iakttagelse om.