Bilder av olika slag.

Nya hus Luossavaara

För något inlägg sedan visade jag de nya bostadshusen vid foten av Luossavaara. Så här kan de se ut på kvällen och med blicken riktad mot gruvan. Bron som skymtar i en av bilderna leder över E10. Husen skyddas med en stor bullermur mot oväsen från trafiken. Bron fungerar för promenad och cykelväg ner till ett angränsande bostadsområde, Karhuniemi. Dessutom på vintern är det också kombinerad skoter och skidled. Det är inte långt ut till natur härifrån. Och så ligger som sagt slalombacken ovanför husen till vänster utanför bilderna.

Allt fotograferat på fri hand med Canon 80D och EF-S 60 mm (brobilden) och EF-S 24 mm (övriga bilder).

Inlagt 2021-11-17 21:48 | Läst 794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gruvan påminner om ett stort kryssningsfartyg i bakgrunden. Jag tror att man förberedde dessa hus och kanske hade börjat med något då vi var i Kiruna senast. VI stod uppe i skidbacken (på sommaren) och tittade ut. Tog även en del drönarbilder.
Hälsningar Lena
Svar från Mats Erikson 2021-11-19 16:09
Jo, 2-3 år har väl byggnationerna pågått. Just färdigställs vad jag tror de sista husen. Snett nedanför husen finns en del gamla kulturhus som HjalmarLundbohmsgården.
Hälsningar
Mats
Intressant att se, balkonger mot vattnet ser det ut som. Snö också. Här 13 grader varmt, men på måndag kommer kylan även till Skåneland.
Svar från Mats Erikson 2021-11-19 16:21
Ja, man har utsikt ner mot järnvägen och sjön. Sjön brukar utnyttjas för pimpling av fusk på vintern. Åren fram till runt 1980 fanns det en badplats som var fin. Men sjön har allteftersom beskurits av gruvans utbyggnad. Vinter har vi om än ganska mild sådan. Nu är det en bra tid för skidåkning.
Hoppas ni får en skön vinter!
Mats