Bilder av olika slag.

Teknikdinosaurie

Den här skärmen på EISCAT's anläggning utanför Kiruna skrotas snart och ersätts av en ny typ av 3D-antenner. Dessa förbereds för byggnation i Skibotn-Norge, Karesuvanto-Finland och Kaiseniemi vid Torneträsk i Sverige. 

EISCAT_3D blir en världsledande radaranläggning med tre stora antennfält
Designen och den geografiska placeringen av EISCAT_3D kommer att tillföra unika möjligheter inom flera forskningsområden. Radarsystemet är utformat för grundforskning om hur jordens atmosfär är kopplad till rymden, men också för tillämpad forskning inom en rad vetenskapliga områden, exempelvis rymdväderprognoser och registrering av rymdskrot.
Teknologin bygger på att elektroniskt kunna fas-styra ett stort antal mindre antenner och att kontrollera när i tiden en enskild antenn skall sända eller ta emot signaler. Det handlar om en precision på tusendelar av en miljondels sekund! Signalerna skapar en bild av en hel volym i atmosfären - en tredimensionell vy.

Saxat från Microsoft Word - KLar Mångmiljonorder till svenskt företag 28 maj.docx (bigsciencesweden.se)

Canon 80D och Tokina 11-16/2,8

Inlagt 2022-01-15 21:31 | Läst 628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fascinerande, att se ut i världen går ju att göra med andra frekvenser av elektromagnetisk strålning än det synliga ljuset. Sen är en en användning av försvaret inte otänkbar.
Svar från Mats Erikson 2022-01-18 18:52
Just denna anläggning och organisation är civil, men säkert används tekniken i andra sammanhang också.

Jag är dock inte nog kunnig i ämnet, ligger på en liten annan nivå så att säga… Men roligt att bo i en stad där så mycken naturvetenskaplig verksamhet är samlad.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eiscat

Hälsningar
Mats