... bilder från här och nu och där och då...

En gammal SAAB

nr 1 - en bil som stack ut på kvartersbutikens parkering triggade mig till att ta fram kameran  

nr 2 - även om jag har alltid kört Volvo, min första bil var en Amazon -64 som var gammal redan då :) kunde jag fascineras av den här Saaben :)

nr 3 - jag hann ta några bilder innan ägaren förtjust kom ut och lät sig fotograferas

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2021-04-07 22:07 | Läst 275 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Mats - rolig situation som du har fångat här.
Jag tror att det är en hobbybil och inte en riktigt rally SAAB? Det skulle vara en SAAB 96GL från 1978 och ljusblå som original ! Om målning och utrustning är en imitation av en riktig rallybil här kunde jag inte ta reda på. Det spelar heller ingen roll, mannen är glad och stolt över sin fina bil och det är det viktigaste.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag vet inte om jag har visat dig detta tidigare om SAAB vs Volvo ?
https://www.youtube.com/watch?v=p3o7sEM1Tk4
Svar från Mats Andersson 2021-04-08 19:38
Hej Erik! Jag tror du har rätt i att det inte är en riktig rallybil utan en imitation. Du har också rätt i mannen är både glad och stolt över sin Saab. Tyvärr frågade jag inte vilken årsmodell det är på bilen, det hade ju varit en viktigt information :) Tack för klippet, det tål att tittas på många gånger. Jag har blivit mer vidsynt på äldre dar och kan som inbiten Volvoentusiast fascineras av den gamla Saaben .... men BMW ? ... där går gränsen :) Ha det gott // Mats
Jag hade en sådan, men den såg inte riktigt sådan ut. Två extraljus hade jag fram och en egen monterad varvräknare på ratten som var vriden så att maxvarvet var uppåt. Det var tider det :)
Svar från Mats Andersson 2021-04-08 19:45
Hej Peter! Ja som sagt, det var tider det. Det var viktigt att montera extra prylar både utanpå och inuti. Men det är tider nu också ... :) Ha det gott // Mats
Den var speciell!
Mina föräldrar hade två 96:or, den senare när jag fick körkort. Det var den sista (eller nästsista) årsmodellen -79 eller -80 som tillverkades i Nystad här i Finland. Det var en viss skillnad att sätta sig i Saaben med sin sneda sittställning och rattväxel efter bilskolans Volvo 244...
Jag vågar påstå att det här är en äldre bil än -78 som Erik säger. I slutet av -70 talet fick 96:an en tjockare gummiklädd kofångare, sista åren svart med två smala kromlister och redan före det svart med en bred kromlist. Även grillen var svart och "plastigare" på de senare modellerna. Fälgarna var förstås plåt som original. Jag skulle nog tippa på tidigt 70-tal vad gäller den här bilen.

Tommy S.
Erik Madsen 2021-04-08 13:23
Hej Tommy S.
Den här bilen registrerades förste gången i Sverige den 29 maj 1978 och den skulle inte ha varit importerat. Den har haft 8 ägare och registrerades senast den 14 januari 2014! Huruvida den har andra kofångare än de normala/originalet kan vel inte uteslutas? Det finns säkkert andra delar på den som inte är originale heller? I Danmark var det inte ovanligt att t.ex. B16 Amazonerna fick en B18 front och grill efter trafikskador. Då trodde grannen att man hade fått en ny bil :-) hi hi.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag vet mest om Amazonerne
sodeto 2021-04-08 13:37
Jag bestrider ingenting, men om det här är en -78 är den nog ordentligt ombyggd (modifierad till äldre). Men det är ju inget ovanligt att folk bygger om bilar. Kromgrillen som den här har byttes till svart plastmask -74 eller -75. Ävenså har en 78 bl.a större framblinkers och större baklyktor.

Tommy S.
Erik Madsen 2021-04-08 13:48
Hej igen Tommy.
Jag håller med. Den stolta ägaren kan ha en favoritrallyförare som har haft en bil som såg ut så här. Jag tror bara aldrig att jag har sett en sådan i rallysammanhang, men jag är nog inte helt uppdaterad :-)
Vänliga hälsningar. Erik.
PS: Sorry Mats att vi debatterar dessa detaljer på din blogg :-)
Svar från Mats Andersson 2021-04-08 20:04
Tack Tommy och Erik för era initierade inlägg. Intressant att följa era tankar och er argumentation. Det hade varit bra om jag frågat ägaren lite mer om bilen men jag fick intrycket av att det var många utbytta delar och att färgsättningen associerade till en (eventuellt två) legendarisk(a) rallyförare. Ha det gott // Mats