Mitt liv kretsar i naturen mellan fjällen och havet.

Skallbergsgrottorna

Det är lätt att bli hemmablind. Ofta åker vi många mil för att uppleva naturen. Jag har då försökt att leta upp pärlorna i min omgivning. Först idag var jag ner i Skallbergsgrottorna. Häftigt, ibland var det att hålla tungan rätt i munnen.

Skallberget ligger ca 2,5 km nordväst om Gideå, en by ca 2 mil från Örnasköldsvik. Här finns Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med sammanlagd längd av 220 meter. Ingångsskrevan är 70 meter lång och 24 meter djup. Flera inlandsisar har bildat denna märkvärdiga grotta för ca 1800 miljoner år sedan. Skallberget är klassat som objekt av riksintresse för naturvården och utmärkt med en skylt för sevärdhet vid vägen.

Grottsystemet är renoverat med nya stegar och rep. Rekommendationen att använda hjäm och att varje individ har en lampa och att alltid vara minst två, känns bra.

Svårt att fota. jag hade liten ryggsäck med kameran, tyvärr var det så trångt att det inte gick att få upp kameran. Några bilder blev det utifrån. Bilderna ger inte rättvisa till storheten och trångheten. Min son fick gå i sidled för att kunna passera ner i grottskrevan.

 

 

Inlagt 2011-07-12 20:10 | Läst 3707 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Skallberget är bara någon km från min stuga, jag har ett häfte om Gustav Sjögren som Jerry Erixon har skrivit, Gustav är nog pappa bakom upptäckten eller rättare sagt spridit info och guidat. /Tommy
Svar från tavvas 2011-07-19 22:31
Hej Tommy!

jag har blivit barnsligt farsinerad av grottor. Grottorna i Gideå har mycket att fantisera om. jag har nu varit där tre gånger, Nils och jag skall dit i veckan igen, nu med kartan för att utforska lite mer. Tack för att du tar del. Ha det gott. har du semster?/Brita