Novisens Öden & Äventyr

Det första rådet man får om man vill gå in för landskapsfoto är "var ute före soluppgången...". Bara det är ju en sann utmaning -och resten sen...

Lyckad premiärdag!

Så var då äntligen invigningsdagen här! Och publiktillströmningen blev över förväntan. Runt 150 personer kom till Fähuset vid Nynäs slott redan denna första utställningsdag! Och det märktes på besökarna att bilderna (och texterna) engagerar. Många spontana samtal mellan besökare och utställande fotografer.

En lång resa har det varit från idé till färdig utställning, men uppbackningen från alla involverade har varit fantastisk. Och jag fick många kommentarer om att lokalen (det gamla 1700-tals-stallet) var en väldigt fin miljö för den här typen av utställning. Kul att höra, eftersom det aldrig tidigare har gjort någonting liknande i Fähuset. Lutar åt att detta inte blir sista gången...

Kollaget som gymnasieeleverna vid Ljud & Bildskolans fotolinje har gjort av sina bilder väckte stort intresse.

En riktigt härlig dag på jobbet!

Postat 2013-06-22 19:51 | Läst 3978 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Klart för invigning!

Så blev den då äntligen klar för öppning -den första och största naturfotoutställningen någonsin vid Nynäs slott. Vid 18-tiden igår monterade jag upp den sista bildtexten.

 I morgon lördag kl 12 öppnas portarna till den gamla stallängan "Fähuset" vid Nynäs och utställningen "Nära Dig -Starka intryck, Stilla möten och Sällsamma ögonblick i Sörmlands natur". Nu är jag så nyfiken på hur den kommer tas emot av besökarna.

Den första planeringen började redan i höstas då kontakter började tas med lokala fotografer med natur o landskapsfoto som huvudintresse. Några är professionella fotografer, några är "seriösa" hobbyfotografer -alla boende i Sörmland.

Av en ren händelse kom jag sedan också i kontakt med några gymnasieelever från Ljud & Bildskolans fotolinje i Nyköping och vi kom att prata om den planerade fotoutställningen på Nynäs. De blev jättetända på att vara med. Sagt och gjort tog jag kontakt med deras fotolärare, Rickard Laving, och presenterade idén för honom och det tog inte lång stund (över en god fika på ett lokalt kondis) innan vi bestämde för att hans fotoklass skulle ha som gemensamt projektarbete under vårterminen att förbereda sin medverkan i "Nära Dig". Resultatet blev ett jättestort fotokollage som verkligen är ett spännande blickfång i den färdiga utställningen. Nitton fotoelever -nitton olika sätt att tolka utställningstemat!

Sammanlagt är det nio fotografer som ställer ut fyra bilder vardera plus Ljud & Bildskolans stora kollage. Jag gav också varje fotograf i uppgift att skriva ihop en liten presentation om sig själv och sitt fotograferande, liksom korta texter till sina bilder.

Och nu är alltså bilder, texter och allt sammansatt till en stor härlig och förhoppningsvis inspirerande utställning. Har varit ett jättekul projekt att jobba med och stort tack till alla fotograferna som varit så engagerade och positiva och även bidragit med praktisk hjälp och bra tips.

Det här är den första naturfotoutställningen vid Nynäs slott -mitt i Sörmlands största naturreservat- men jag hoppas och tror inte att det blir den sista...

Nu får ni komma och kolla! Nynäs ligger mellan Trosa och Nyköping, utmed väg 219. from i morgon 22/6 är utställningen öppen varje dag 10 - 16 och det är fri entré! Finns ju massa annat att se och göra vid Nynäs också. Och självklart tar du med kameran!

Postat 2013-06-21 10:28 | Läst 4345 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En liten intro-blogg...

Jaha -det här blir mitt första trevande bloggförsök. Spännande. Tänkte undan för undan dela med mig av mina eskapader och upplevelser som "nyfrälst" landskaps-/naturfotare på glad och nyfiken amatörnivå. Ja, alltså fotat har jag ju gjort sen åtminstone tioårsåldern i mitten av det glada (?) -70-talet, då jag fick en instamatic inför min första utlandsresa (Finland undantaget då...) i sällskap med morföräldrarna. Men under senare år har jag fått förmånen att fota en del också för jobbets räkning, dvs på arbetstid (!) och då framför allt i syfte att ta bilder för Nynäs slott & Naturreservats webbsida (samt en del för användning i annonsering osv). Det var väl för en sisådär 5 - 6 år sedan jag började använda arbetsplatsens för ändamålet inköpta Olympus SP500 UZ (en halvkompakt kamera, dvs icke utbytbar optik). Den överraskande bra bildkvaliten (och relativa enkelheten ändå i själva handhavandet) gjorde att jag fick liksom lite nytändning på detta med fotograferande.

Men först i våras införskaffade jag min första helt egna systemkamera (visserligen kompakt till formatet); en liten Nikon 1J1 med två zoomobjektiv (10-30mm och 30-110mm)och ett 16 GB minneskort av bättre kvalitet.

Kände att jag ville komma litet vidare i det här med fotografi och då inte minst landskaps- och naturfoto som ligger mig varmast om hjärtat (säkert i viss mån för att jag inte provat på så värst mycket annat ännu...). "Men varför en sketen liten kompaktsystemare" kanske någon undrar.  Ja kanske i första hand för att jag ville ha en kamera som lätt kan hänga med på resor och utflykter och inte dinglar som en tegelsten kring halsen/axeln ute i skog o mark men ändå har hyfsat stor potential och ger hyfsat bra bildkvalitet (jag säger hyfsat -för visst, den kan ju inte konkurrera i de högsta divisionerna...). Sedan tyckte jag priset var riktigt överkomligt också. Inget som säger att man inte kan "uppgradera" kameramässigt framöver om andan faller på (och ambitionsnivå-ribban höjs....

Med J1:an och de första bilderna växte inspirationen och fotolusten. Men också insikten att här gäller det att verkligen lära sig kameran (började skriva ut instruktionsboken från datorn -det värsta som finns är att försöka läsa dylikt direkt från skärmen tycker jag. Text på redigt papper ska det vara om jag ska kunna tillägna mig informationen...).

Sedan följde snabbt viljan att tillägna sig mer konkreta råd och tips för att få bättre bilder helt enkelt (själva tekniksnacket bakom är inte min starka sida...). Av en slump fick jag i en bokhandel i Borås (av alla ställen) syn på en serie om tre böcker av en snubbe vid namn Scott Kelby; Digitalfoto -lär dig yrkesfotografen hemligheter, del I-III. Förutom att han skriver ganska kul (definitivt inte fnösketorrt i alla fall) så tyckte jag upplägget var konkret och inspirerande (nu blev det inget bokköp i Borås, utan via AdLibris istället -sorry bokhandeln, men det var typ en hundring billigare...). Nästa fotohandboks-investering blev Martin Borgs bok om landskapsfotografi (beställd via Fotosidan förresten).

Icke att förglömma i sammanhanget är upptäckten av "Fotosidan.se". Hade i bakhuvet att en fotointresserad gymnasiepraktikant (Emil) som vi hade här i park/trädgård vid Nynäs hade nämnt nåt om något som hette "fotosidan" på nätet. Det var väl i ungefär samma veva som jag köpte Scott Kelbys böcker (under semestern i juli) som jag blev medlem på Fotosidan. Vilken inspirationskälla! Och kunskapsbank att ösa ur! Här finns ju allt man behöver veta (nästan i alla fall).

Efter lite spridda fotoskurar under semestern (mest bilder på våra katter av nån anledning -bra för att köra in sig på kamerans serietagningsfunktion) har jag nu under hösten lite mer medvetet gått in för att försöka tillämpa de råd jag trots allt fått mig till livs genom såväl böcker som fotosidan. Framförallt har jag senaste tiden plågat mig genom att försöka tillämpa naturfotografernas Budord No.1: "Var ute före soluppgången". Men visst har jag förstått poängen med det. Tur att det är höst förresten -så att man inte behöver stiga upp typ 03.00 för att lyda budet... Sedan har jag ju det ganska väl förspänt vad g'äller intressanta naturfotoplatser, eftersom jag dels jobbar mitt i Sörmlands största naturreservat (ca 3266 hektar) och dels i stort sett varje dag kör den vackra kustvägen 219 (Nyköping-Trosa) till och från jobbet.

Nä -det här börjar ju likna en hel uppsats, så jag bryter här och återkommer inom kort med en redogörelse för gårdagens fotoäventyr ute vid Stendörrens naturreservat och Äspskär... Ha de gott till dess.

Postat 2012-10-18 12:12 | Läst 4106 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera