Här kan du följa med mig i mina tankar innan, under och efter fototillfället...

När det väl blir bra, då blir det bra...

Jag beslutade mig för att lösa det här med min svacka som jag upplevde att jag hamnat i, testade inställningar, kollade av bilderna hela tiden för att se var fokus hamnade, om jag behövde byta vinkel, var ljuset landande osv. Jag fotograferade fyra av sju dagar under förra veckan, två av dagarna var mer intensiva och jag valde att spendera tid i Örebro då jag tycker att det finns sådana möjligheter där. Jag ska vid ett senare inlägg bjuda på bilder av vadare och mindre hackspett men detta inlägg tillägnar jag den gåsfamilj som lät mig ta flera bilder på deras fjuniga ungar. 

Jag åkte med min sambo Björn rätt så tidigt till Örebro i lördags och vi observerade rätt snabbt att flera gäss hade fått ungar till vår stora glädje. Just på detta ställe kunde vi inte komma tillräckligt bra till för att slippa fota från ett stående perspektiv. Försökte men det blev inga klockrena bilder, när vi var klara vid första stället tog vi oss till en annan del av området och där finner vi ett par till familjer. Jag bestämmer mig för att testa, båda jag och min sambo (som även fotograferar) lägger oss på gräset för att inte skrämma eller stressa gässen. En familj bestämmer sig att komma upp från vattnet och jag märker rätt snabbt att jag vill ha ett annat ljus på ungarna då jag inte kan avgöra om det kommer bli ett bra resultat i första läget. Jag kryper och  ålar runt lite och finner en bra plats. Föräldrarna uppfattar mig inte som något hot då de låter deras ungar komma mig rätt nära. Men som det är med fotografering på offentliga platser, en är sällan ensam och en joggare bestämmer sig för att stanna upp, gå rätt klumpigt mot dem för att ta en mobilbild och stämningen ändras lite såklart. Jag hade dock fått en del bilder jag trodde skulle fungera när jag ser att de bestämmer sig för att gå upp vid en stig. Placerar mig på marken igen, bland alla möjliga kryp, men hade ju redan legat på våt mark med fågelbajs så vad gjorde det. Åter igen så var jag inget hot och fick njuta av hur fågelungarna sprang mellan sina föräldrar som stod på varsin sida av stigen. Under denna tid hann både joggare och ett annat sällskap passera, de fick inte samma förtroende utan ett argt fräsande. Jag kände mig otroligt tacksam för möjligheten. Det är trots allt viktigt att komma ihåg att visa respekt och ödmjukhet. Bättre belöning än såhär kunde jag inte ha fått!

Inlagt 2017-05-08 18:44 | Läst 2080 ggr. | Permalink
Riktigt fina bilder på gässlingarna.
🙂
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:02
Tack för komplimangen!
Det blev ju väldigt fina bilder! Finns inget att klaga på där.. Din 'svacka' beror ju inte på att bilderna inte blir bra.. däremot kan man väl ändå tappa lusten till det hela, det är nog inte ovanligt.. Kan själv känna mig lite oinspirerad just nu.. Tror att nu när våren kommit så långt och det är grönt och fint mest överallt, de flesta fåglar dessutom är här, så känns det lite som det mesta är över.. Sommaren i sig tycker inte jag är så spännande rent naturmässigt, däremot är det rätt skönt! och vackert. Men fotomässigt/naturmässigt.. jag vet inte..? Ser nog mer fram mot hösten naturmässigt, då återkommer fotolusten lite mer tycker jag! Med dess klara luft och vackra färger ihop med trevliga sydflyttande arter.. Men det jag ser fram mot nu är 'mina' Tornseglare som kommer 20:e maj, efter middagen! Dom är min utmaning att fota, varje sommar!
Hälsn!
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:05
Låter väldigt spännande med din utmaning. Jag kan känna att det har varit en rätt intensiv tid men jag längtar efter att få krypa runt och fotogafera grodor. Tänker att jag kanske ska ta och prova lite landskapsfotografering med. Kul att du gillade mina bilder, känner mig stolt över dem.

Vänligen
M
Hej,
Gullighetsnivån är mycket hög i dina bilder. Bra plåtat.
Ha det bra
Bob
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:05
Tack Bob, ja, det är svårt att inte "smälta"

Vänligen
M
Fenomenala bilder! Läcker den sista, den första kan vara prisvinnande.
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:06
Tack snälla du! Första bilden är verkligen en favorit. Hade jag kommit hem med endast den som lyckad hade jag varit nöjd ändå :)
Grattis Maria till dina fina bilder och en trevlig blogg. Värt ibland att lägga sig ner på fågelbajs - det lönar sig nog- det uppvisar dina bilder. Skönt med tjejer som gör något med sitt liv och inte bara ägnar sin tid åt "selfies"
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:08
Tack Hans! Selfies är inte min grej, provar ibland men föredrar att inte vara framför linsen :)
Härliga bilder på dom små dunbollarna.
Måste nog ut och leta rätt på några får att få lite bilder också :)
Mvh
Fredrik
Svar från Retrocolor 2017-05-09 19:10
Passa på, jag kan själv gå och tänka att jag ska och när jag väl kommer iväg då är dunbollarna aningen större.
Det är nästan svårt att ta in att dessa kommer vara kaxiga, låta en hel del och ha rediga vingar.