Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Ris och ramen - del 6

Del 6 av resan till ris och ramen. Ryokan i de skogiga bergen.

Länk till del 5

Vi åkte från Osaka med Shinkansen Limited Express Thunderbird 21 som är ett bekvämt tåg som inte stannar på alla hållplatser. Resan till Kanazawa tog nästan 3 timmar.

 

Motoyu Ishiya Fukatani Onsen Ryokan, dvs ett värdshus med onsen (bad med vatten från varma vulkaniska källor), ligger i skogen bland bergen utan några nära grannar. Buss in till närmaste stad går 2 gånger per dag, kl 8:06 och 9:06. Från Kanazawa tog vi taxi dit. Personalen välkomnade oss med bugningar och väskbärning och all möjlig omsorg. Vi bjöds på te och fick lämna skorna vid entren och ta tofflor i stället, tyvärr lite väl små tofflor då one size inte fits all.

 

Ett ställe helt i japansk stil i ett gammalt hus som var fullt med exotiska samlarobjekt som husets ägare genom åren samlat på. Bland annat stenyxor, masker och allt möjligt. De hade också en hel del lokalt hantverk till försäljning.

 

Vi fick allihop yakuta och en liten påse med badgrejor så vi kunde gå och bada i varmbadet när vi ville, vilket vi gjorde rätt omedelbart. Lite tips kring hur onsenbad går till kan du hitta om du söker på nätet efter "Onsen etiquette".

 

Många rätter till middag. Det här var första omgången av flera.

 

Efter middagen blev det sake-provning för oss vuxna. 5 olika sake från olika producenter och med olika karaktär. Det var mycket intressant men vi blev inte frälsta sakedrickare, trots att det var högsta hantverkskvalitet på det vi drack.

 

Sussade gott efter all mat, sakeprovning och utforskande av byggnader både ute och inne. Vi sov på golvmadrasser, futon, och vaknade utsövda till en ny dag.

 

En ny dag betyder frukost och detta är vad som serverades. Lite speciellt för oss som brukar äta yoghurt med bär, flingor, te och ostmacka. Tur att vi hunnit vänja oss vid ovanlig mat vid det här laget.

 

Vi tog en taxi till närmaste järnvägsstation som är Morimoto. Där på stationen hade en svalfamilj byggt bo i taket till en av ingångarna. Vänligt nog hade stationspersonalen satt ut en kon och lagt tidningspapper i trappen så att svalorna kunde bajsa utan att någon stationsbesökare blev olycklig av att halka på det.

 

Tåget från Morimoto till Kanazawa där festivalen var på gång. Mer om det i nästa del.

Inlagt 2023-01-18 16:02 | Läst 387 ggr. | Permalink
Hej,
Fin berättelse. När man varit på ett sådant ställe förstår man att vår kultur inte är den enda intressanta.
Bra att du visade tåget. Alla tåg är inte höghastighets varianten.
Ha det gott
Bob
Svar från stenp 2023-01-19 08:57
Tack. Som du mycket riktigt påpekar är inte alla tåg Shinkansen. När åkte från Kyoto till Osaka för att flyga till Hokkaido så tog vi buss för det var snabbare än tåg.
Det där värdshuset skulle jag gilla. Det ser mycket fint ut på de första bilderna och jag har inget emot att testa annorlunda mat även till frukost. Satt man på golvet när man åt eller vid ett bord? Kul med fågelboet och arrangemanget under, en detalj som man blir glad av (en sån som jag i alla fall). Man hade ju bara kunnat riva ner boet och så var problemet löst.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2023-01-19 09:04
Vi fick välja och valde att äta vid bord. De två nyliga pensionärerna (jag & hustrun) hade redan upptäckt att lederna inte blev så glada av golvsittning när vi var på lyxrestaurang i Kyoto. Svalomsorg på detta sätt känns så typiskt japanskt, om jag får ha lite fördomar.
Vilken fin upplevelse och resa ni gjort. Intressant och roligt med reportagefoton
/N
Svar från stenp 2023-01-19 16:44
Tack! Kul att du uppskattar berättelsen.
Jättekul läsning! Precis en sån där trädgård och med byggnader i klassisk stil skulle jag vilja uppleva. Helst också med skjutdörrar på byggnaden. Väldigt kul att se och vilken spännande mat ni åt.

MvH
Johnny
Svar från stenp 2023-01-20 19:20
Tack, kul att du uppskattar det. Skjutdörrar fanns det gott om, bl.a. från varma bassänger i badet ut mot inre trädgården. Även entrén hade skjutdörrar.