Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Ris och ramen - del 12

Tokyo megacity. Höghus, låga villakvarter, svensk fika, trängsel och kejserlig procession.

Vi blev lite oroliga när vi skulle åka från Nagano till Tokyo men så ändrade sig skylten från endast japanska till engelska. Puh.

Vi tog en taxi från Tokyo station till det 3-våningshus vi hyrt mitt i smeten mellan Shibuya, Shinjuku och Roppongi. Nära till tunnelbanan och nära till en fantastiskt bra vanlig matvaruaffär där de har massor av färska grönsaker, frukt, fisk, skaldjur, kött och allt annat som behövs. Rätt okej whiskysortiment också.

Gatan vi bodde på

Huset vi bodde i.

Köket

Eftermiddagens promenad i stan gav oss en chock, efter att ha turistat runt i Japan i flera veckor och några lugna dagar på landet var vi inte beredda på Tokyos megaintensiva människomassa, trafiken, ljuden, värmen. Hur ska detta gå, en hel vecka i Tokyo! Obligatoriskt är ju också att gå över korsningen i Shibuya på kvällen när "alla" är där för att gå över den. Trodde aldrig att det skulle vara så mycket folk som det var. Observera fotograferna mitt i gatan som skall ta BILDEN! som ingen tagit förut.

Tunnelbanan i Tokyo är ett under av effektivitet, kom och gick på sekunden. Flera stationer hade denna typ av "vägg" som öppnades precis framför dörrarna när tåget stannat.

Av misstag gick jag och hustrun på första vagnen en morgon. Undrade varför det bara var kvinnor på tåget men förklaringen fick vi lite senare när vi upptäckte denna skylt. Lite skämmigt men de förstod säkert att vi var turister för ingen sa något.

Lilla Dalarna väntade vi inte att finna i Tokyo men här är det. Fast jag vet inte om torsklever i olja med rågbröd är speciellt Dalarna.

På ett av varuhusen hittade vi askar med Fika Kaka Sortiment. Hallongrottor fanns med både jordgubb och aprikos. Vi försökte prata med de som sålde dessa men de kunde ingen engelska, inte svenska heller.

Barn och barnbarn var till Sanrio Puroland vilket är Hello Kitty i megaformat med live show, båttur i fantasilandskap och en massa annat som gjorde 4½-åringen lycklig.

Vi åldringar tog en tur på stan. I Roppongi, där svenska ambassaden ligger, finns också Mori Art Museum och Tokyo City View. Från 52:a våningens observation deck var det en hänförande utsikt och härifrån förstod vi hur stort Tokyo är och det syns att det inte bara är skyskrapor.

Den offentliga delen av Kejserliga palatsets trädgård var vårt mål men de har stängt på fredagar så vi surade lite innan vi upptäckte en massa färgglada människor i en parad. Det var The Ceremony of the Presentation of Credentials welcome newly appointed ambassadors to Japan. Ackreditering av diplomatiska sändebud. Det var en lång och färgglad procession som är på väg till kejsaren för att presentera sig. 20 - 30 såna här processioner sker varje år så vi hade tur att råka gå förbi när det pågick.


Observera bäraren av låda med skor. Vi lyckades aldrig lista ut varför.

Tokyo suger musten ur oss. Det är varmt och fuktigt och väldigt mycket folk överallt. Forts följer...

Inlagt 2023-02-20 10:58 | Läst 438 ggr. | Permalink
Hej,
Tack för den berättelsen. Vagnar för kvinnor fanns inte jag var där sist. Men annars som vanligt. Det är en spännande stad som man aldrig kan se allt av. Taxi hittar inte i hela stan. Man får byta för å va säker.
Ha dagen
Bob
Svar från stenp 2023-02-22 17:07
Tack själv för intresset. Taxin hade lite svårt att hitta fram, vi stannade i närheten först men det löste sig till sist. Sen litade vi på tågen och fötterna i stället.
Sten
Det här är nog inget för mej men kul att se ändå och att de t o m har ett svenskt cafe och säljer kakor till fika. Det hade jag kanske inte väntat mej, däremot blir jag inte förvånad att tunnelbanan går exakt och har grindar som öppnas när man ska gå på. Smart att bo i en lägenhet när man är i en storstad. Det har vi även gjort ett par gånger och man får alltid betydligt bättre boende för mindre pengar än ett hotellrum.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2023-02-24 13:45
Det finns säkert några lugna hörn i Tokyo också.
Vilka spännande saker! Utsikten var ju svindlande. Jättekul läsning och bilder.

MvH
Johnny
Svar från stenp 2023-02-22 17:13
Barn och barnbarn var upp i det högsta tornet, Tokyo Skytree med utsikt på 445 m höjd. Roligt att du gillar berättelsen.
Sten
Där i Tokyo känner jag igen mig, vi bodde då med utsikt mot det röda tornet.
Gissar att det kommer ett inlägg om det också.
Kollade precis tillbaka på mina inlägg här på fotosidan om Tokyo och upptäckte att det var 2012 som vi var dit, tiden går fort.