** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Ris och ramen - del 9

Disney, pilgrimsmusslor, surfare, dinosaurier.

Festivalsöndag betydde Disneyparad! Det insåg vi inte först utan trodde att det skulle vara ännu en stor parad liknande gårdagens. Men det var jättemycket folk ute, inte bara barn.

Kalle, Kajsa, Piff och Puff, Långben och Pluto. Sen kom det flera ekipage och hög musik. Åskådarna och figurerna vinkade till varandra och alla var glada.

Vi gick ju upp och ut rätt sent idag men hungern pockade på uppmärksamhet så vi styrde kosan mot en inomhusmarknad där de hade alldeles otroligt mycket och helt färsk fisk och skaldjur. Var lite sugna på sjöborrarna, de är rätt goda när vi får dem i skål med ris, men fastnade för de utsökt delikata pilgrimsmusslorna - 3 st för 600¥ = ca 50Kr. Vi åt ett antal på stående fot.

Lite sightseeing hör ju till turistandet. I Kanazawa finns en lämplig, helt vanlig, busslinje som går i slinga från järnvägsstationen. 17 Kr pp, mycket prisvärt. En display i taket på bussen gjorde det lätt att veta var vi var någonstans. Efter allt festivalande var vi rätt tama av alla intryck, det var ovanligt varmt de här dagarna och det var rätt pressande men bättre än regn, regnperioden brukar börja precis när vi tänkt lämna Japan.

Nästa dag var det den 6:e juni vilket vi inte tänkte på särskilt mycket. Vi var ju på väg mot dinosauriemuseet, ett självklart mål i Japan tyckte vi. Första stoppet var i Kaga, på en av de bästa surfstränderna i Japan, och Sea Side Café. Stranden var kul och det var lite surfare där och en och annan fiskare. Tyvärr hårda dyningar som rullade in och förstörde alla försök till vattenkontakt för barnen.

Caféet var dock en besvikelse de bara hade kaffe och galetter som skulle ta låång tid att fixa. Fick rekommendation till en restaurang en kvart bort som visade sig vara ett fynd. Ett skjul vid vägen långt från någon stad utan egentlig reklam utanför så vi vågade nästan inte gå in men de visade sig vara jättetrevliga och hade mycket god lunch. Vi fick lämna skorna i en hylla vid entrén och sitta på dynor på golvet men vi blev erbjudna låga stolar också, de visste väl att europeiska pensionärer (=undertecknad med fru) inte är så smidiga.

Dinosauriemuseet är en jättegrej, Fukui Prefectural Dinosaur Museum lyder den engelska titeln på det. Gigantisk byggnad och dinosaurier uppställda utmed vägen flera kilometer innan vi kom fram så det var svårt att missa att vi var på rätt plats. Kring museet finns fler lekplatser med dinotema. Själva museet är väldigt fint och intressant. Dinosaurier som rörde sig, en hel del som barnen kunde pilla på och animerad film som gick i storformat var populärt.

Sen en kurvig och tunnlig bilfärd genom de höga alperna till Takayama som är en riktig turistort. Deras festival brukar vara i april så den missade vi. De har en i oktober också. Bodde enkelt på ett backpacker hostel som är bra och billigt, det var ju bara en natt. Konstigt nog var det lite svårt att hitta något öppet ställe att äta på men ett hörn som serverade grillpinnar av olika slag för en billig penning blev det till slut. Takayama är fint med många byggnader i gammal stil, en del rätt gamla också. Förstår att det är omtyckt av turister.

Det är lite svalare med frisk och ren luft i de Japanska alperna.

Fortsättning följer...

Inlagt 2023-02-11 13:53 | Läst 460 ggr. | Permalink
Hej,
Jag gillar dina berättelser från Japan.
Den fina tempuran hade jag njutit av. Tyvärr hör inte sjöborrarna till mina favoriter.
Ser fram mot nästa rapport
Bob
Svar från stenp 2023-02-12 11:08
Tack Bob, uppmuntrande ord.
En serie jag missat, och har aldrig varit i Japan, ja inte längre österut än Finland. Tur de skriver skyltar på engelska också! Informativa bilder med mycket som känns annorlunda.
Svar från stenp 2023-02-12 11:10
Kul att du tittar in. Det där med skyltar på engelska är lite vilseledande för även en hel del butiker har skyltar på engelska men i själva butiken är det ingen som kan ett ord engelska. Det brukar i och för sig gå bra ändå för alla är så välvilliga. På ett hotell blev det konversation via google translate, det var kul.
Återigen ett intressant inlägg med "exotiska" inslag för någon som inte varit i Japan. Skaldjuren ser mycket goda ut men sjöborre har jag aldrig testat. Däremot äter vi gärna pilgrimsmusslor, i synnerhet när vi kan plocka dem själva när vi dyker. Fanns det inte kungskrabba? När jag ser skostället på restaurangen så liknar det faktiskt vad vi fått erfara från Svalbard. När man kommer till museet där, eller kyrkan, får man ta av sej sina tunga vinterkängor och låna ett par tofflor (samt låsa in sitt gevär :-). Dinosauriemuseet ser häftigt ut men det var också Smithsonian i Washington DC.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2023-02-13 08:27
Du gör mig avundsjuk Lena. Jag har aldrig dykt, så att plocka pilgrimsmusslor själv till middag låter som största möjliga lycka. Så färska är de nog inte ens på marknaderna vi besökte. Kungskrabba fanns också men pilgrimsmusslor är min favorit.