Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Sällsynt besök

Jag har aldrig sett en aspfjäril förut i levande livet. Hustrun kom med mobilen och visade en bild där den satt i rabatten men nu var den bortflugen. En stund senare såg jag den på uthusväggen och förföljde den med min Olympus OM-D E-M1.3 och 100-400 mm zoomen i högsta hugg (det var det som var närmast att greppa).

Färggrann och ovanligt stor fjäril i trädgården. Flaxade lite långsamt så den var lätt att följa. Den satte sig på lite olika ställen och gav mig tid att sikta med kameran.

Läste sen på att dess mer vanliga habitat är upp till södra Dalarna, just här där vi är men ändå har jag inte sett den förut. Längre norrut är den tydligen betydligt ovanligare.

Inlagt 2024-06-11 14:26 | Läst 196 ggr. | Permalink
Kul! Den är riktigt fin och kanske den allra största av våra fjärilar om jag minns rätt.. Har sett den flera gånger genom åren ofta på eller i kanten till grusvägar i Erstaviksskogarna i Nacka. Det finns nått ämne/mineral i grusvägarna (vägsalt mot för mycket vägdamm kanske..?) som lockar dom! Tror jag sett 5-6 st. vid en cykeltur där vid ett tillfälle..
Hälsn!
Svar från stenp 2024-06-12 15:44
Tack, jag läste att den inte dricker nektar utan söker sig till vägar för att dricka vatten i små pölar. Det finns mycket i fjärilsvärlden att lära sig.
Grattis till de fina bilderna. Det är verkligen en vacker fjäril och den skimrar fint i solljuset.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2024-06-12 15:45
Tack! En stillbild gör den inte riktigt rättvisa för färgerna, som du säger, skimrar verkligen och byter karaktär efter ljuset. Sen finns det väl färger på fjärilar med våglängder som vi inte ser också.
Mycket vacker med alla skimrande färger..
HaD/Gunte..
Svar från stenp 2024-06-12 15:46
Ja, jättefin!
Jättefin å lyckade foton.
Makaon är vår största fjäril men den här kan bli nästan lika stor iaf honan.
Det är finlands största dagfjäril.
Vackra färger å liknar lite sälgskimmerfjäril
/N
Svar från stenp 2024-06-12 15:47
Tack! Ja just det, Makaonfjäril har jag faktiskt sett här i By i södra Dalarna, glömde det ;)