Med svampen i fokus

Grått, grått, grått...trodde jag...

Söndagen den 15 november var så grå så grå. O.K det regnade inte men ... ja vad skulle man kunna hitta att fota i allt det gråa? Det tog emot det gjorde det verkligen. Men jag tog mig samman och gav mig ut om än motvilligt. Och i den ogödslade ängsmarken var det sannerligen inte grått. Den fullkomligt lyste av ängssvampar. Röda, orange, gula, vita och gröna. När det finns vackra svampar att fota ja då är jag som lyckligast. Testade lite annat också men svårt att hitta bra motiv och det är svårt men man får väl tänka att övning ger färdighet. 

Postat 2020-11-26 21:48 | Läst 1748 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag har blivit med fullformatskamera!

Det här är mitt första blogginlägg här. Efter att i ca 8 års tid knatat runt med Eos 650d, Olympus TG 3 och 4, några Olympus micro 4/3 så blev det efter mycket funderande och vånda ändå till slut en fullformat. Spegellöst var självklart och valet föll sig rätt naturligt då jag hade ett antal Canonobjektiv liggande och det skulle helt enkelt bli för dyrt att satsa på Sony. Min nya Canon Eos RP kom igår. Idag gav jag mig iväg ut för att testa den. Har ännu inget objektiv till den då jag inte riktigt känner mig klar med vilket jag vill ha och hur mycket pengar jag är är beredd att lägga. Men med adaptern så funkar det utmärkt med Canon EF. Jag har också några fina vintageobjektiv och en adapter för M42. Och det lär bli fler. Idag valde jag dock att satsa på macro och Canons 100 2.8 USM Macro 1:1 och 50 mm 2.5 Compact Macro. Svamp är det jag fotar helst och mest men allt som har med naturen att göra är intressant och då och då provar jag också andra typer av fotografering. Men idag blev det som sagt skogen. Det är alltid lite krångligt och jobbigt med ny kamera men jag tyckte att RP:n var förvånansvärt lätt att hantera. Dock var det svårt att få till skärpedjupet och att sätta fokus på exakt rätt ställe. Men för att vara första gången med denna kamera så är jag nöjd med bilderna och kameran kändes skön i handen och härlig att jobba med. Här kommer några av dem.

Den här lilla skönheten heter Arrhenia retiruga men har inget svenskt trivialnamn. Den växer på mossor och just denna på mossa på en stenmur.

Arrhenia retiruga

Bägarlavarna, Cladonia lyser verkligen upp i höstmörkret.

Mosskapslar är alltid roliga att fota. Tyvärr kan jag inget om mossor fast jag har försökt att lära mig lite. Mossor är svårt.

Extra vackra blir mosskapslarna när de har vatten på sig.

Liksom svamparna.

Stenmurar är vackra och minner om gamla tider.

Detta är faktsikt också en svamp, lingonsvulst.

Och mosskapsel igen

Enlustig stubbe med keps och en liten liten svamp växer ovanpå.

Jag blev glad när jag hittade min första blomkålssvamp för i år. Den är en eftertraktad matsvamp men jag lät den sitta kvar. Den lever ihop med gamla tallar.

Blomkålssvamp

Postat 2020-11-14 20:09 | Läst 2164 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera