Kamerafunderingar

I huvudsak använder jag två kameror, en Fuji X100 av första modellen och en Olympus E-m10, dvs m43. I grunden upplever jag Fujin som en märkbart bättre kamera, sett till strikt bildkvalitet. Jag kan inte sätta fingret på varför men jag känner att de bilderna har lite mer luft i sig, känns mindre ansträngda. Ett utslag av den större sensorn kanske, eller kombinationen med optiken?

Den andra kameran har absolut sina förtjänster den också. Rappare, möjlighet att byta objektiv osv. Bra gluggar är det också! Inget fel på bildkvaliteten heller egentligen...

Så, nu sitter jag och funderar på om jag skulle slå till på en bättre begagnad X-pro1. Ni med större erfarenhet av Fuji, kan det vara värt en test? Vore en X-E2 att föredra? Eller ska jag kanske avstå helt, jag sitter ju inte i sjön på något sätt.

X100:an är ju dessutom snygg, bilden tagen precis nu i skenet av ett stearinljus. Tagen med Olympus+Panasonic 20 mm. Det glömde jag, Olympus bildstabilisering är ju verkligen bra att ha ibland!

Mvh Terje 

Inlagt 2016-11-15 06:11 | Läst 1395 ggr. | Permalink
Pengafråga och sökarfråga!
Du kan få tag på en ny XE-2 för 3 990:-. Lägger du in senaste firmware så har du raskt förflyttat kameran till i princip en XT-1 men med litet färre möjligheter - som jag i mitt fotande inte märkt av + litet sämre EVF.
Googla på XE-2 och FW 4.0,...

Oavsett detta så är XE-2 oerhört kompetent, i ett fysiskt format som kan lura en att tro annat. Med t ex Fujinon 27/2,8 har du ett trevligt paket. Budgetobjektiv, du kan slå till på ett Zonlai 35/1,8 - helt manuellt och jag får leta för att se var Fujinon 35/1,4 är bättre. zonlai't är litet, så jag har satt på en tjock hårsnodd för att hitta fokusring. Men för ca 130 USD på ebay kan man stå ut med det.


Jag har X100S och XE-2 och de hanterar olika fotosituationer, jag kan inte säga vilken som är bäst/roligast. Men XT-1 är ett strå vassare.

-J!
Kan bara beskriva min egen erfarenhet. Jag hade en X-PRO1 i cirka 3 år som min andrakamera.
En kmaera jag tyckte om mycket. Tar underbara bilder och är underbar att jobba med förutom en sak.
Den har för slö processor. Den är när man är van att fotografera med en bättre dSLR seg helt enkelt.
Därför slog jag till ganska direkt på X-PRO2 när den kom.
NU stämde allt otroligt mycket bättre.
Nu kunde jag fota bröllop, lekande barn, springande hundar och sport med kameran.
Den erfarenheten var så bra att jag sedan också skaffade en X-T2 och fler objektiv. Nu är det dessa båda kameror som jag använder nästan jämnt.

Fotar du inte bara saker som står still utan vill ha en kamera som är mer allround skulle jag vänta och köpa en X-PRO2 istället när det börjar komma ut fler begagnade på marknaden.
Jag hade en X100 innan den fick firmwareuppdateringar som gjorde den riktigt bra. Jag tyckte om den trots dess brister, men ville ha utbytbara objektiv. Jag gick först till Sony och körde med deras kameror tills för ett par månader sedan då jag bytte till X-Pro 2 - det ångrar jag inte!

Det jag tror kan göra den skillnad du upplever är att bilderna har olika format 4:3 jämfört med 3:2.
Där ser man hur man kan tycka olika, ha olika preferenser. Den kamera jag använder mest, min "to go-kamera" är just en Olympus OM-D E-M10 mkII, oftast med mZuiko 17mm/1,8. En för mig underbar kombo. Och jag undrar, med respekt för Fujis objektiv - kan man få bättre gluggar än Olympus'?
//GöranR