Bilden i främsta rummet!

Brandområdet, nio år senare!

Det har varit varmt och kvalmigt idag. Nästan lite otäckt väder. Ovädret "Hans" drog ju över under kvällen och natten och gjorde det svårt att sova. Jag satt vaken en lång stund för att barnen ville att någon av oss vuxna skulle vara vakna. För nio år sedan, (den 4 augusti), var det också en varm och kvav dag. Då var det riktigt otäckt, på allvar. För då brann det, en extremstor skogsbrand, alldeles i närheten, och det luktade rök. Den natten satt jag uppe hela natten och "vaktade min flock". Skulle vi, eller skulle vi inte evakueras från vårt hem? Här kan du se mina bilder från den dagen: Mina bilder av branden, innan det blev riktigt otäckt! - Fotosidan

Idag har jag jobbat min första arbetsdag efter semestern och jag har haft lite Deja vu känsla idag, på grund av vädret men, främst efter den lite oroliga natten. Så idag svängde jag av vid Hästbäck mot Ängelsberg för att fotografera vid brandområdet...

****

1.

Idag har lövslyn tagit över helt och är flera meter hög. Så man måste komma upp på höjden för att se de brända träden som står där som minnesmärken över det som hände. Därför blev det bilder med lilla telezoomen idag, (Olympus M. Zuiko 75-300 4,8-6,7 II (Motsv.150-600 mm. FF). För att  ta ut "små" utsnitt av det stora landskapet.

****

2.

Diset idag skapade ett snyggt perspektiv, tycker jag! (Men var nog också en del av deja vu -känslan!)

****

3.

****

4.

Det väcker fortfarande tankar hur stort området är.

****

5.

Och vad som var och vad som kunde blivit,

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

Tänk att det har gått hela nio år!

****

10.

Men, visst finns det tydliga tecken på det som hände.

****

11.

Men, det som slog mig idag som så många gånger tidigare är alla färger som är, livets alla kulörer och nyanser. Där det direkt efter branden var så svart och dött.

****

12.

****

13.

****

14.

Hösten nalkas.

****

15.

****

16.

Och jag undrar om renfanan kommer att blomma in i november.

****

17.

****

18.

****

19.

****

20.

****

~7 augusti 2023~

****

Inlagt 2023-08-07 21:14 | Läst 1193 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Satt själv uppe sent i går kväll, det blixtrade nåt oerhört och även om sannolikheten för en tröff i huset eller ladan eller hos nån granne är liten finns risken där. Det hann bli ett par strömavbrott, ett kort som nog återställdes automatiskt och ett lite längre som inte berörde mitt grannskap.

Närbilderna tycker jag är fina! De med större utsnitt visar att naturen kämpar sig tillbaka.
Svar från Tovok 2023-08-08 20:44
Jag var jätterädd för åskan när jag var barn. Det gick över när jag och en kompis var ute och tältade när vi var i fjortonårsåldern och det åskade varje dag den veckan! Nu tycker jag mest att det är lite mysigt med åskan, även om man nog ska ha lite respekt för den. Åskovädret som drog över här var dock det kraftigaste jag tror att jag har upplevt. Jag kommer ihåg ett annat "episkt" åskväder ett år när vi var på Gotland. jag tyckte det lät väldigt mycket om det då. Är det "värre" på ön eller är det bara annorlunda? /Tommy.
Måns H 2023-08-08 21:26
Ungefär samma, jag tror att skillnaden mellan stad och land är större än mellan ön och fastlandet. I stan händer sällan nåt, på landet har vi haft rejäla känningar typ luktat bränt eller elledningar påverkade både på Gotland och fastlandet.

Så på landet stannar jag uppe och håller mig helst inne. Men för fyra år sen plåtade jag stenskeppet här i Fröjel i belysning av blixtar! Jag höll mig tre meter från bilen för att kunna ta skydd om blixtarna kom närmare.

https://obj.fotosidan.se/obj/photo/07/071e80595c05cb243f01f9be25df521c.jpg