Bilden i främsta rummet!

Första dagen med telezoomen till Olympusen!

Det tog en förskräcklig tid och tog en förskräcklig massa frustration innan den kom till mig den nya telezoomen, (men det är ju en helt annan historia). Igår landade den, Olympus AF 75‑300/4,8‑6,7 II ED Zuiko. Det är är ingen liten "fjuttzoom", även om den är kompakt, utan den motsvarar en zoom på 150-600 mm fullformat,(eller i stort sett min gamla 135-400 för aps-c (Pentax.)) Idag har jag varit ut och testat den för första gången,och andra gången och tredje gången...! :) Naturligtvis har jag läst mycket om den. Flera har uttryckt tvivel om hur den presterar skärpemässigt, framför allt på de längre brännvidderna. Jag är inte beredd att hålla med dem. Det tar en stund att lära sig att hantera den, eftersom den är så lätt och så pass långa brännvidder så vill det till att man håller i den, (och sig själv, och vinden! ;)  Jag lyckades väl sådär. Men jag tycker verkligen att objektivet levererar! Här är några bilder från idag!

1. Morgon vid prostudden.                                     

2. Månen lyste fortfarande.

3. Det blåste rätt rejält!

4. Det börjar bli gott om höstfärger nu. Lite närbildsfoto med 300 mm, (motsv.600 mm FF)!

5. Sen lite skog vid lunchtid.

6. Och mera rödgröna färgbilder!                       

7. Även vid Klackberg lyser höstfärgerna vackert!

8. De finns till och med på marken!

9. Spännade ljus och spännande former!

10. Ormbunkarna tilldrar sig alltid min uppmärksamhet, av nån anledning!

11. Visset vackert!                                                   

12. Nån har haft kalas och skapat vackra mönster!

13. Mera visset vackert, stolt vackert!                 

14. Norbergs kyrka på avstånd. Bilden tagen med längsta brännvidd, 300 mm, 1/250 sek och med bländare 14 som egentligen är en alldeles för litet för 4/3 sensorn. Det visar väl att jag inte riktigt har vant mig vid de nya grejerna, men det blev rätt bra ändå, tycker jag! :)

15. Ännu mera visset vackert!

16. Naturligtvis hade jag drömt lite om att nån fågel, vilken som helst, skulle komma lite nära just idag. Men jag såg knappt en enda pippi, förrän jag satt i bilen hem. Då fick jag se hur den satt på en telefontråd inte långt från mig. Så jag stannade, vevade ner fönstret och tog några bilder... 

Tornfalk, en ungfågel, har jag fått reda på att det var av min fågelkunnige kompis Johan! :)

En bra dag, helt enkelt! Tack för det! :)

Inlagt 2019-09-18 22:29 | Läst 499 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det blir bra bilder med ditt nya system. Och telezoomen funkar som den ska helt uppenbarligen. Principiellt kan man räkna med att mZuikoobjektiven över lag är väldigt bra. Olympus kan det här med glas!
//GöranR
Svar från Tovok   2019-09-19 21:13
Ja, det verkar riktigt bra, jag måste bara lära om en del grejer bara, (en del ÄR smidigare, eller kanske enklare på Pentaxen, det bara är så!) Men jagär så sjukt imponerad av bildkvaliteten hos olympusen, så jag känner att jag inte behöver de där extra 8 megapixlarna...alls faktiskt! :) /Tommy.
Oj, många riktigt fina bilder här! Har svårt att se att det skulle kunna bli bättre.. Kul!
Hälsn!
Svar från Tovok   2019-09-19 21:14
Tack för det Jan! Kul att du tycker det! :) /Tommy.
Ser ut att vara en bra investering och nå´t värt att vänta på! Härliga bilder med skärpa både på nära och långa avstånd! Hälsningar!
Svar från Tovok   2019-09-19 21:17
Tack Björn, men du må tro att jag har varit förb****d på den där stora tyska teknikvarukedjan i ett par veckor...! Många arga mejl har det blivit! Men nu känns det bra! :) /Tommy.
Den där grejen kommer du nog att bli nöjd med. Säger jag som bara har 35mm att leka med. 😥
Svar från Tovok   2019-09-19 21:20
Det där beror ju jättemycket på hur man är som fotograf. Ibland skulle jag vilja ha så mycket kreativitet så att jag klarade mig på 35 mm, men sen tänker jag att jag inte funkar så...! Tack för din kommentar Ragnar! :) /Tommy.
Mycket snygga bilder och visst är det kul med en långzoom som inte väger bly, dessutom fungerar utmärkt att ta närbilder med också.
Ha det gott/Stig
Svar från Tovok   2019-09-19 21:21
Tack Stig, ja det är jättekul med den här zoomen, och den funkar jättebra! :) /Tommy.