Bornholmer Brücke

Bornholmer Brücke har gått till historien! Berlinmuren fanns mitt på den och det var den här gränsstationen mellan Öst- och Västberlin som öppnades först och Berlinmuren krackelerade efterhand.

Inlagt 2019-10-25 18:29 | Läst 2189 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för historielektionen,
jag kände inte till denna bro. Jag bodde i Australien då Berlinmuren föll och följde händelserna på TV när jag hade tid. För mej var det stort men i Australien fick det inte lika stort utrymme i media som i Europa.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2019-10-26 10:31
Tack ska Du ha, Lena! Jag kan förstå att det inte fanns så stor intresse i Australien. Vi bodde på västsidan bara 1 km från denna bro, och jag såg med egna ögon när Berlinmuren byggdes 1961.
Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Jeg kender godt den bro og så TV-transmissionerne fra dengang.
Flot fotograferet - især nummer 1 med det lave optagelsespunkt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2019-10-26 10:28
Tack ska Du ha, Erik! Javisst, bild nr 1 är fotograferad med låg vinkel och motsvarande 24 mm.
Intressant! Det visste jag inte - får bli ett besök där nästa Berlinresa!

Senast jag var i Berlin var det 7:e dec 2017 när ÖFK (Östersunds Fotbollsklubb) mötte Hertha Berlin på bortaplan...Glest och kallt på läktarna utom på ÖFK-klackens sektion!
Jag får väl lägga in min Berlin-bild därifrån!
mvh
/B
Svar från Wolfgang 2019-10-26 10:26
Tack, Börje! Som Du ser på bild nr 3 så kan Du åka S-Bahn dit. I närheten låg Herthaplatz som var Herthas ursprungliga hemmaarena. Jag gick dit ofta på 50-talet. Men den finns inte kvar. När Hertha fick ekonomiska problem, så sädes den och det byggdes bostadshus på den. Hertha fick så småningom Olympiastadion som hemmaarena som byggdes om och renoverades till VM 2006 och Hertha önskade och fick en blå löparbana i enlighet med sina egna färger.
Canalog 2019-10-29 10:20
Hej igen Wolfgang!
Nu har jag nyss publicerat min rykande färska blogg om MITT Berlin här på Fs!
mvh och ha det bra!
/B
Kallas själva bron inte för ”Grosse Brücke”, eller kan man använda båda begreppen? Hur som helst så finns det fantastiska bilder på när tusentals östberlinare gick över bron till västsidan när muren föll. Dessutom - må vara lite kuriosa - besjungs bron av David Bowie i låten ”Where are we now”. En bit av muren finns också kvar strax efter bron på östsidan.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Wolfgang 2019-10-26 15:34
Tack ska Du ha, Per-Erik! Bron heter egentligen "Böse Brücke" sedan 1948 efter motståndsmannen Wilhelm Böse som avrättades av nazisterna 1944. Den byggdes som Berlins första nitade bron 1916 och fick då namnet Hindenburgbrücke, men vi sa alltid Bornholmer Brücke, eftersom gatan heter Bornholmer Strasse. Jag kände inte till låten "Where are we now" och har nu kollat texten, och det stämmer bra att i texten nämns "Böse Brücke".
Vid bron finns en bit av muren kvar och stora bilder från folkvandringen över bron, när den öppnades 1989.
Vänligen
Wolfgang