Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > TV-program om fotografi

TV-program om fotografi

Himlens mörkrum. Foto: Jean Hermanson

 

Många är lediga i mellandagarna och bland mycket annat du kan göra är att passa på att titta ikapp på filmer och TV-serier du inte hunnit med. Vi listar några TV-program som kan vara intressanta för fotografer.

Om du inte själv är någonstans och fotograferar så kan du alltid titta på resultatet av andras fotograferande. Eller höra berättelser kring bilder. Här några TV-program som ligger uppe just nu och som kan vara värda en en titt.

En bild berättar - en SVT-klassiker. Varje avsnitt i den här serien är en ca 4,5 minuter lång berättelse baserad på ett fotografi. Just nu ligger åtta avsnitt på SVT Play.

Kamera - en serie i sex avsnitt om vår vardagliga fotohistoria (fyra har hunnit läggas upp). Varje avsnitt är 6-7 minuter långt och utgår från en viss kamerakategori: mellanformat, småbild, Instamatic, systemkameror. I mitten januari kommer avsnitt om Polaroid och digitalkameror. Beskrivningarna av serien och avsnitten på SVT Play känns lite underliga, men själva programmen är bra och roliga att se.

Söka ljus - ett halvtimmesprogram som är en ren njutning om du gillar ljus i allmänhet och vinterljus i synnerhet. Eller gillar landskapet i norra Norge. 

Söka ljus. Ett koncentrerat och precist ljus, just för att det står i så skarp kontrast till det omgivande mörkret. Foto: Tindefilm/NRK

Himlens mörkrum - ett varmt och eftertänksamt program om fotografen Jean Hermansson och de bilder som han lämnade efter sig när han dog. Men kanske framför allt om de människor som hamnade framför kameran, om ett stort misstag och hur man hanterar det arv som ett bildarkiv innebär. 

Girlgaze - ett program om en rörelse där kvinnor fotograferar varandra och sig själva. Det här handlar om att utmana den traditionellt manliga fotografin och retar därför gallfeber på många.

Messiah - fotografen Jonas Bendiksen fascineras av personer runt om i världen som anser sig vara Jesus och de människor som följer dem.



Publicerad 2018-01-03.

9 Kommentarer

luminousoctaves 2018-01-03 19:47  
Missa heller inte URplays gedigna (mestadels) programutbud om fotografi:
http://urplay.se/sok?product_type=program&query=fotografer
PMD 2018-01-03 22:52  
John Bergers "Ways of Seeing" (BBC) är också sevärt även om det inte är direkt nytt.
Första avsnittet här:
https://www.youtube.com/watch?v=0pDE4VX_9Kk

Det handlar mest om måleri, men även fotografi.
luminousoctaves 2018-01-04 08:46
Absolut, många bra iakttagelser från John Berger.
Alf-Magnus 2018-01-04 11:15
Tack för länken Per. Inspireras av att se måleri, många gånge får det mig tyvär att inse hur begränsad fotografin är som bildmedia
PMD 2018-01-04 18:35
Fotografi har sina begränsningar och måleri sina. Jag tror att det finns rätt många utövare av den ena konstformen som har tagit inspiration av den andra, och tvärtom.

Själv gillar jag kitschiga målningar från romantiken. :-)
jkm 2018-01-04 11:24  
Himlens mörkrum får det bli ikväll! Tack för tipset... Ha det gött!
bach7617 2018-01-04 15:28  
Tack för tips!
På youtube finns det många pärlor, bl a en kort dokumentär om Ansel Adams från 1958 som visar förutom landskapsfotografier, utrustning och mörkrum också att han var en verkligt förnämlig pianist.
https://youtu.be/M-BhJQqHXfQ
bony 2018-01-04 17:35  
Tittade på "Söka ljus" igår. Ett feel good avsnitt som avslutning på en kväll. Kan varmt rekommenderas.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS