Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Midjourney 6.0 släppt - nu börjar vissa AI-bilder bli riktigt bra

Midjourney 6.0 släppt - nu börjar vissa AI-bilder bli riktigt bra

Porträttet "A closeup shot of a beautiful girl in a white dress wearing small gold earrings in the garden, under the soft morning light" blir bra medan bilden på cyklisten inte kommer bli någon bild i en produktkatalog. Foto: Midjourney Version 6

 

AI-bildgeneratorn Midjourney har nu släppts i version 6 och inom vissa bildgenrer så börjar det bli riktigt bra.

För drygt ett år sen skrev vi om AI-bildgeneratorn DALL-E 2 och att en fiskande örn blev oväntat bra. I ärlighetens namn så var det en rätt värdelös bild men det visade ändå att AI var på G. Nu har AI-bildgeneratorn Midjourney kommit i version 6 och inom vissa bildgenrer så börjar det likna nåt. 

Porträttbilderna blir klart bäst. Där är det riktigt svårt att avgöra om det är AI eller en bild av verkligt motiv. De andra tester vi gör ger mer eller mindre artificiell känsla eller märkliga detaljer. 

Nedan är ett par exempel på "fotorealistiska bilder" (man kan även ange att man vill ha mer konstnärliga eller tecknade bilder). Vi har inte testat att jobba vidare med bilderna. Att bli duktig på "prompten", dvs att kunna i text styra bilden, kommer vara en specialistkompetens som kommer efterfrågas. Redan nu finns ett antal argument för att styra resultatet:

--ar,
--chaos,
--weird,
--tile,
--stylize,
--style raw ,
Vary (subtle),
Vary (strong),
Remix,
/blend ,
/describe (just the v5 version)

Vill du testa Midjourney så har du 100 credits (en bild = en credit) att leka med.

"Picture from above of the old town in Stockholm". Känner inte riktigt igen mig men vissa detaljer är riktigt bra.

"A cyclocross racer overtaking competitor in mud" Återigen märks att den är riktigt bra på enskilda detaljer men samtidigt missa helt på andra. Cykeln saknar vevarm så det är oklart hur cyklisten fått upp så bra fart. Likaså ett ocentrerat styre är väl inte direkt någon tydligt trend inom cykel.

"bald white eagle fishing in sunset" Klart bättre än för drygt ett år sen men lite väl fet örn väl?

"A magazine quality cover shot of a cold winter landscape and frozen river in morning light". Vattnet är riktigt bra men träden riktigt artificiella.

"A dining room in ski hut with clean, light birch wood furniture, decorated with skis on walls". Mycket björk blev det iallafall. Skidorna på väggen lämnar lite att önska.

"A magazine quality shot of a delicous steak, frites with béarnaise sauce and a cozy atmosphere". Märkligt detaljerat och snyggt ljussatt men riktigt sugen blev jag inte.Publicerad 2023-12-22.

15 Kommentarer

Osquar 2023-12-22 09:32  
"...bald white eagle..." ny art för vetenskapen eller? Är f.ö ingen fan av AI i dessa sammanhang, tvärtom!
Svar från David Elmfeldt 2023-12-22 10:20
Kanske därför den är så fet? :)
Osquar 2023-12-22 10:31
Bald Fat Eagle... hahaha
Frekeman 2023-12-22 10:12  
😋 Mmm… köttpommesfrites! En sån bra idé!
Benganbus 2023-12-22 10:27  
En spännande bildframtid!
Benganbus 2023-12-22 10:41  
Skall nog pröva litet gatufoto! Kan vara praktiskt i det här vädret! :)
Grimmer 2023-12-22 10:57  
Snyggt jobbat med tanke på hur svårt det måste vara att med bara några rader text skapa så mycket information som en bild faktiskt består av. Det borde vara en baggis för en AI att analysera en misslyckad suddig bild och sen skapa en ny skarp version. Detaljer stämmer nog inte, men det lurar nog de flesta. "Lurar" är dock nyckelordet i den här soppan. Jag gillar inte att bli lurad så jag är klart emot att blanda in AI i bildskapande. Tyvärr så är det en verklighet nu så det är bara att acceptera och gråta ut.
Däremot så ska det bli intressant vad AI kan göra för konstruktioner via 3D-printing!
Timo Peter Grönlund 2023-12-22 11:29  
Riktigt intressant.
Midjourney är skrämmande bra om man får till promptningen.
Har man tillgång till ett bra uppskalningsprogram - så finns egentligen inga gränser för hur man kan skapa featurebilder.

Stockfoto som sådant lär på sikt tyna bort.

Dock läskigt om det används för att skapa falska sammanhang och "bevis" på saker som inte existerar. Även problematiskt om det används som sätt att manipulera egentagna foton, vilket är fullt möjligt och kanske konstnärligt ok i vissa sammanhang.

Källkritiskt börjar det bli svårt att skilja en AI genererad "produktbild" från ett studiofoto. Så ett som är säkert är att fotografin som sådan kommer att behöva anpassa sig till denna nya verklighet.
Sten-Åke Sändh 2023-12-23 23:26
Det är väl bl.a. därför 1500 av världens medieföretag m.m. nu försöker etablera C2PA på Adobes initiativ och antalet medlemmar har ökat snabbt. I den listan finns idag bl.a. Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Shipstedt (dock inte DN och Expressen vad jag kunnat se) samt alla de stora och viktiga internationella nyhetsbyråerna.

Det kriget har nog inte riktigt brutit ut än men just nu formerar sig motståndet och växer för var dag som går.
Tony Johansson 2023-12-22 12:50  
Snart lever vi alla i en artificiell verklighet. Om vi inte redan gör det...🤔!?
Lamphus 2023-12-24 07:21
Jo..jag tycker det argumentet för simulations-teorin är rätt bra, "Tror du det snart kommer artificiell verklighet som inte går att skilja från verkligheten?", följt av "Vad säger att vi inte redan är där?" .

Vad avser Midjourney och foton så har den inget med att fota att göra. Konceptartister osv kanske blir redundanta men Midjourney skapar inte minnen och den har inget med verbet fotografera att göra. Så den påverkar inte oss glada amatörer. Förutom om kameramarknaden stendör vill säga.
Sten-Åke Sändh 2023-12-23 23:18  
Mycket björk blev det nog inte. Det där är väl mer en 70-talsöverdos av furu eller? Vi som var unga då har nog aldrig riktigt repat oss efter den inredningsstilen. Jag har alltid undrat om det är den där furuchocken som låg bakom yoga-trenden. På något sätt måste ju folk hitta någon form av jämviktsläge efter den urspårningen..
Sven Blomquist 2023-12-25 12:39  
Måtte GUD bevara Konungen och fotograferandet!
hornavan 2023-12-26 00:33  
Under en period av mindre än 200 år har det vi kallar fotografi existerat på vår planet.
Nästan allting har förändrats i grunden under denna tid.
Nu är det dags att med gott mod ge oss in i nästa epok som vi vet väldigt lite om. Kanske mindre än vi visste hur betydelsefull kameran och fotografiet skulle bli för mänskligheten.
Med gott mod framåt!
PMD 2024-01-01 03:18  
Oj! Finns det så många 1700-talshus i Stockholm? :-)
martinator 2024-01-05 20:06  
Köttpommes - vilken dröm :)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning