Annons
Artiklar > Så hindrar du Metas AI från att använda dina Instagrambilder (kanske)

Så hindrar du Metas AI från att använda dina Instagrambilder (kanske)

För att ett AI skall fungerar riktigt bra så krävs stora mängder data att träna på. Meta (ägare av Instagram och Facebook) kan idag använda dina bilder och inlägg för att träna sin AI. Vill du inte det så kan du försöka sätta stopp för det. Nedan visar vi hur, men det är långt ifrån självklart att Meta kommer acceptera din invändning.

Häromdagen rapporterade vi om att Adobe reviderat sina användarvillkor efter massiv kritik från användare som bl a tolkade villkoren som att Adobe kunde träna sin AI på användarnas bilder.

Meta vill såklart också träna sin AI med så bra info som möjligt och vad är bäst om inte din uppladdade data!?

Om man läser Metas integritetspolicy så finns det en länk Rätt att invända (du måste vara inloggad på ditt Instagramkonto) där man beskriver Metas AI användning och hur man invänder: 

Invänd mot att din information används för AI hos Meta
Du har rätt att invända mot att Meta använder uppgifter som du har delat i våra produkter och tjänster i syfte att utveckla och förbättra AI hos Meta. Du kan skicka in det här formuläret för att utnyttja den rättigheten.

AI hos Meta är en samling generativa AI-funktioner och upplevelser, såsom Meta AI och kreativa AI-verktyg samt modellerna som driver dem.
Exempel på uppgifter som du kan ha delat i våra produkter och tjänster:

– inlägg
– foton och tillhörande bildtexter
– meddelanden som du skickar till en AI-tjänst.

Vi använder inte innehållet i privata meddelanden som du skickar till vänner och familj för att träna våra AI-tjänster.

Vi granskar invändningar i enlighet med relevanta dataskyddslagar. Om din begäran godkänns kommer den att tillämpas framöver.

Vi kan fortfarande komma att behandla uppgifter om dig för att utveckla och förbättra AI hos Meta, även om du invänder eller inte använder våra produkter och tjänster. Det kan till exempel hända om du eller dina uppgifter

– förekommer någonstans i en bild som delas i våra produkter eller tjänster av någon som använder dem
– nämns i inlägg eller bildtexter som någon annan delar i våra produkter och tjänster.

Läs igenom vår integritetspolicy för mer information om dina andra rättigheter relaterade till uppgifter som du delar när du använder Metas produkter och tjänster.

Om du klickar in dig på länken via Metas integritetspolicy  så kommer du till ett formulär där du kan invända.

Inte helt oväntat så har Meta gjort det krångligt att invända. Istället för en enkel Ja / Nej ruta så skall man i fritext förklara varför man invänder och sen skall Meta läsa igenom den och kanske godkänna. Publicerad 2024-06-12.

6 Kommentarer

Jezqio 2024-06-12 18:51  
Fyllde i den där med en mall från nätet jag mer eller mindre körde copy/paste på.
Fick svar inom 3min att min invändning blev godkänd, så antagligen ett AI som läser igenom och godkänner dom där :D
mats lindfors 2024-06-12 20:07  
Det verkar vara ganska enkelt att få sin text med invändningen godkänd. Min godkändes inom en minut. Det verkar gå med automatik. Kanske AI?

Jag gjorde denna reflektion på min blogg: Men så börjar jag att fundera lite över Metas AI-projekt. De absoluta majoritet av bilderna på Instagram och Facebook är ju rena skitbilderna. Förlåt om jag kränker någon. Är det smart att träna på skitbilder? Skit in och skit ut brukar det heta. Vi fotografer är kanske rädda i onödan. Eller? Ingen vet än så länge.
PMD 2024-06-13 01:47
Det kanske finns fördelar med det. :-)
https://x.com/tanelitikka/status/1047732501010153472
PMD 2024-06-13 01:43  
Det finns ett mycket enkelt sätt att slippa problemet helt.
Ska jag avslöja hur? :-)
Ka-Zool 2024-06-15 22:52  
Skickade en invänding och bara skrev "Copyright" Godkänt inom 5 minuter.
cowboy 2024-06-16 22:58  
Jag fick svar (nedan) inom 20 sekunder efter att jag skickat mitt meddelande, man kan m a o omöjligt hunnit läsa det manuellt, detta är någon sorts autosvar (eller en AI-robot) där man accepterar invändningarna - har någon fått ett meddelande där man meddelar att Meta INTE accepterar invändningarna?

"Hej,
Hej!
Vi har granskat din begäran och godkänner din invändning. Det innebär att din begäran kommer att tillämpas framöver.
Du hittar mer information om generativ AI och vårt integritetsarbete i Integritetscenter: privacycenter.instagram.com/privacy/genai
Den här inkorgen kan inte godkänna inkommande meddelanden. Vi har inte möjlighet att svara på eventuella frågor via den här kanalen.
Vänliga hälsningar
Privacy Operations"
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS