Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Adobe Photoshop Elements 11 snabbare och enklare

Adobe Photoshop Elements 11 snabbare och enklare

Adobe uppger att Photoshop Elements 11 får fler automatiska funktioner och ett enklare gränssnitt än tidigare. Det ska också gå att sortera sina bilder enklare och lägga på fler fotografiska effekter.

Med denna version har Adobes utvecklare främst inriktat sig på att förbättra arbetsflödet snarare än att lägga till en lång rad nya funktioner. Tydligare, enklare och snabbare har varit ledorden som bland annat gjort att text syns bättre mot bakgrunden.

Med ett expertläge och fler automatiserade funktioner blir behovet att Photoshop CS ännu mindre än tidigare. Det finns också flera fotografiska effekter från Photoshop CS, till exempel linsoskärpa.

Som tidigare används samma råkonverteringsmotor som i Photoshop CS Camera Raw. Elements kan därför använda samma kameraprofiler.

Trots att fokus inte legat på att utveckla nya funktioner blir listan över nyheter och förbättringar lång. Läs mer på adobe.com/sv.

Som brukligt kommer en ny version av Premiere Elements samtidigt. Version 11 har ska göra det enklare att hålla reda på klipp, vara enklare att använda och ha fler effekter. Det finns också stöd för direktpublicering på sociala medier som Vimeo, Youtube och Facebook. Mac-versionen ger nu stöd för 64-bitars operativsystem.

Tillsammans kostar programmen 1.495 kronor. Separat 925 kronor. Uppgradering från version 10: 1.156 för båda och 763 kronor för ett program.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-10-01. Läst av 13069 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-10-01 16:07   Wolfgang
Tydligen är Lightroom 4 ett kanonprogram. Behöver man då Elements 11 egentligen, om man bara vill justera bilderna, men inte manipulerar dem?
frågar
Wolfgang
Svar från froderberg   2012-10-01 16:11
Vi kanske ska undvika ordet manipulera. Själv justerar jag vissa saker i Photoshop som jag tycker är svårt att få till exakt i Lightroom/Camera Raw. Jag använder även PS för att köra makron på stora mängder bilder.

Sen kanske man behöver frilägga bilder, skala om, tryckanpassa, lägga ihop bilder med mera om man exempelvis gör annonser eller andra trycksaker.

Webbdesigners gör ofta hela designen i Photoshop.
Hwergelmer   2012-10-01 18:39
När jag redigerar bilder som inte ska mixtras med allt för mycket låter jag bli Photoshop och gör istället allt i Lightroom. Eventuellt lägger jag på lite skärpa i PS när jag är klar med bilden men det borde man egentligen klara sig utan..
Wolfgang   2012-10-01 18:58
Tack, Gabriel och Magnus! Jag kör bara rå-filer och har alla mappar i bildprogrammet Aperture 3 som tydligen en gång i tiden var förebild för Lightroom. I Aperture finns alla mina bildfiler och jag kan göra allt som man kan göra i Camera Raw, men även kan jag klona och lägga till skärpa, och tydligen kan inte Lightroom göra det, inte sant?
Aperture gör även en automatisk omvandling till jpg för epost och print om jag vill det, utan att behålla jpg-kopian. Gör även Lightroom så?
Men Lightroom är säkert ett bra program, men då behöver jag ha dessutom PS eller Ellements, eller?
AFJ   2012-10-01 21:47
Lightroom har bra verktyg för skärpa som räcker för många situationer. Det finns också ett kloningsverktyg. Själv klarar jag mig helt utan PS eller Elements men det beror helt på dina behov.
Wolfgang   2012-10-02 00:30
Tack, Anders!
2012-10-01 16:38   Dragracer
Jag har Elements 10 och en bra dator, men jag råkar ut för att Elements 10 hänger sig lite då och då. Har provat på olika datorer men samma sak.
Fler än jag som har råkat ut för detta??

Hoppas att Elements 11 blir stabilare och att dessa problem är borta.
Annars väldigt nöjd med programmet Elements, har haft från version 7 och tänker nog uppdatera till version 11.

Mvh Janne E, Vellinge.
Svar från froderberg   2012-10-01 17:09
Datorer är inte riktigt mitt område, men jag tolkar informationen som att mac-datorer nu kan utnyttja mer än 4GB arbetsminne i och med att programmet blir 64-bitarskompatibelt. För windows vågar jag inte säga något. Du har säkert rätt i att olika versioner kan vara olika stabila.
Christer2   2012-10-04 20:48
Har samma uppfattning som du gällande PSE 10. Det hänger sig i tid och otid. Synnerligen irriterande (speciellt eftersom mina datorkunskaper, eller brist på, gör att jag inte vet om jag kan göra några förändrade inställningar för att göra programmet stabilare). Har snabb processor och en massa arbetsminne men det strular ändå.

Tycker att det blir alltför dyrt att skaffa varje uppgradering, speciellt med tanke på att Adobe straffar trogna kunder. Det kostar oftast mer att köpa en uppgradering än att köpa en helt ny programvara .
Lennart S   2012-10-19 19:24
Både 4an och 8an har samma problem, prickar man i att programmet ska söka felet så kommer sidan tillbaka efter en halv minut och jag kan fortsätta jobba
2012-10-01 17:07   skog1s
Själv övergav jag Elements totalt när jag upptäckte Lightroom. Och det är inget jag ångrar alls. Lr & Ps är en väldigt bra kombi.

Men Elements 11 verkar vara ett trevligt lyft, Elements 10 var verkligen tungjobbat för datorn, hänger sig och kraschar! Elements 9 var inte alls tungjobbat och flöt på väldigt fint!
2012-10-01 18:51   hlse
Typiskt! Nu när man gick från Elements 5 till 10...
Däremot har jag inte märkt att 10 är särskilt trög. Det flyter på som det ska.
Det får kanske bli 11:an i den andra datorn vad det lider.

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes