Proffsfoto

Artiklar > Nya funktioner i Photoshop CC 2014

Nya funktioner i Photoshop CC 2014

Adobe har uppgraderat Creative Cloud med 14 nya program. 2014-års upplaga innehåller bland annat en ny friläggningsfunktion i Photoshop. Appen Photoshop Mix gör det möjlig med mer avancerad bildbehandling i surfplattan.

Den största nyheten i Photoshop CC 2014 är möjligheten att frilägga delar av motivet som inte är i fokus. Adobe kallar detta för focus masks. Funktionen känner av vad som är skarpt och gör automatiskt en mask. Det går att förfina friläggningen med hjälp av funktionen förfina kant. Focus masks fungerar bäst med bilder som har kort skärpedjup eller en jämn bakgrund.

Två andra funktioner är oskärpefiltren path blur och spin blur. Båda kan användas för att skapa känslan av fart i en bild. Path blur kan sudda ut delar av bilden med en riktning som bestäms av en bézier-kurva. Spin blur hjälper till att sudda ut hjul och propellrar med mera.


Här har path blur använts för att sudda ut gatan. Spin blur används för att sudda ut hjulen.

Nytt är också en ny version av funktionen innehållsmedveten förflyttning (content aware move). Nu ska funktionen ha blivit bättre på att analysera bakgrunden.

Även funktionen skakreducering har förbättrats. Adobe har också lagt in bättre stöd för 3D-skrivare och förbättrade möjligheter att flytta dokument och bilder, eller delar av dem, mellan olika program. Det går exempelvis att ta in en illustration från Illustrator i ett photoshopmontage och senare förändra illustrationen i Illustrator. Det kallas smart vector object. Det går också att exportera delar av ett photoshopmontage.

Adobe har också gjort några nya visningsfunktioner för Windows 8.1

Lättare med Ipad

Lightroom Mobile som introducerades i april har uppgraderats. Det går att lägga på bildstilar och göra en del redigering på en smart förhandsvisning. Förändringarna synkas sedan med de högupplösta filerna på datorn.

I den nya appen Photoshop Mix finns går det att göra en del mer avancerad bildbehandling som processorn i en Ipad normalt inte klarar av. Lösningen är att bildfilen laddas upp på Adobes server där deras datorkraft nyttjas.


Bildredigering via Creative Cloud med Photoshop Mix

Photoshop Mesh är en ny teknik för att flytta bilder mellan dator, Ipad och Iphone.

Alla program ingår i Creative Cloud-abonnemanget. Adobe erbjuder också ett billigare fotopaket som inkluderar Photoshop CC, Lightroom 5.5, Lightroom Mobile, molnlagring, Photoshop Mix, Photoshop Mesh med mera. Priset är 105 kronor per månad inklusive moms med ett års bindningstid.

Programmen finns för nedladdning från och med den 19 juni.Publicerad 2014-06-18. Läst av 11833 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2014-06-18 22:18   Tell
Blö blö, som vanligt bara massa funktioner för leksaks-redigerare.. Ge mig bättre o mindre destruktiva lager! I bästa fall nod-baserade lager, eller åtminstone att man kan koppla in mappar i lagermasker o lite sånt skoj. O så kan dom gärna få uppgradera 3D-funktionen så man kan få editera texturer i photoshop o få se dom direkt på en 3D-modell, o att även kunna måla smidigt på 3D-modellen.
Men nope, dom ska fortsätta kladda med deras content aware grejer o antiskakgrejs som ändå bara funkar en gång av hundra, allt för att sälja lite fler exemplar till rika amatörer som precis börjat lära sig Photoshop.. :\

(Ja, jag är lite bitter på att dom släpper massa ofärdiga funktioner o aldrig uppgraderar det som hade kunnat behöva uppgradering i ganska många år nu..)
Bussmicke 2014-06-18 22:20
Och som vanligt glömmer de Android
Num Wistbacka 2014-06-18 23:59
Så.. bara rika erfarna skall få jobba med PS? Antar att vi "amatörer" skall starta med version 1.0 då tills vi blir mer "erfarna".
nicotin 2014-06-19 06:46
Ver.1.0 är för avancerat för oss " nybörjare " ..
Tell 2014-06-19 19:14
Num: Fattiga nybörjare får gärna också leka med Photoshop, men dom kan ju lära sig alla dom trevliga funktionerna som redan finns o så kan Adobe få utveckla vidare dom funktioner som faktiskt behöver utveckling.
lonian 2014-08-18 00:21
Skulle gissa att det är mest företag som köper photoshop.
2014-06-19 08:14   bentelkalb
På Ipad? Släpper man bara till Ipad? Mycket märkligt i så fall då Android är större på plattor än Apple...... Hål i huvet på svenska. Men inte förvånad, märkes-grejen inom fotovärlden är extrem. Många tror fortförande att en riktig fotograf måste använda Canon och Apple. Men o andra sidan finns det ju de som fortförande tror att fett är farligt också.

Adobe har ju dock blivit en Apple-wannabee med sina onlinetjänster där man tvingar in kunder i långa abbonemang utan möjlighet att köpa programmet. Not cool.
Num Wistbacka 2014-06-19 11:11
Det verkar nog som om det finns kvar ett kulturarv från tiden då Mac faktiskt var bättre multimedia dator. Alla vettiga bild-, musik-, och videoredigerare för mobila enheter finns antingen bara till iPad eller har utformats och finputsats betydligt mera än för android-varianten. Musikindustrin är riktiga apple-fans: De flesta digitalpiano tillverkare har nuförtiden remote control vtill sina pianon via wifi, men endast med iPad. Och enda sätten att uppdatera deras sånglistor är via iTunes.

Och stackars Windows användare får inget på sina mobila enheter.
gunnargren 2014-06-19 11:18
Kommentar till Num: Det beror lite på vad du menar med mobila enheter. Men microsoft har sin platta Surface pro där du kan installera fullversionen av LR och PS. Nu i v3 så är den 12" stor, ser riktigt bra ut, men dyr.
avslutad130917 2014-06-19 11:45
tja de har nog gjort en kommersiell bedömning och deras stora kundkrets finns nog bland apple användarna
Mattias Karlsson Sjöberg 2014-06-20 09:59
Jag tycker alltid det är intressant att funder över saker lite sakligt. Så det där med iPad/Android. Om jag först utgår från att det inte är elakhet. Och sedan utgår från att programmerare faktiskt inte är så dyra att Adobe inte har råd med fler av dem. Och att de programmerarna lätt skulle betalas av Androidförsäljning, även om det var en mindre marknad än Apple. Vad kan då vara skälet?

Det jag hittills kommit fram till är utvecklingshastighet. Min gissning är att Adobe köpt olika utvecklingsteam utspridda över världen och gett dem uppdraget: "Rör er framåt så fort som möjligt. Det är okej att begränsa er till iPad om det snabbar upp uppgiften att ta ny mark."

Tänk utveckling i krigiska liknelser: Adobe väntar inte in alla bataljoner just nu. De rör sig framåt med sina små specialgrupper så fort det bara går. En plattform och mindre grupper med färre möten är absolut snabbaste sättet framåt.

Det är ju ändå uppenbart att Adobe testar sig fram. Det är många olika appar som kommer. Inte alla överlever eller blir populära. Du kan se det som att iPadanvändare kollektivt utsätts för experiment kring vilka appar som bör finnas i framtiden. Och de som sätter sig och bli populära kommer förstås omedelbart att börja programmeras på till alla plattformar.

Det är inte en ursäkt från mig å Adobes vägnar. Det är en rätt logisk förklaring.
SportSkjutaren 2014-06-20 14:01
Mattias är inne på några viktiga saker.

Det jag kan tillägga.
Som jag tror är de viktigaste skälen till att man inte satsat på Android.
1. Andelen användare i målgruppen. Dvs. Apple har ett stort övertag i målgruppen.

2. Kanske ännu viktigare orsaker.
Android-engeterna präglas av en helt enorm fragmentering.
Det är stora skillnader i både hårdvara och mjukvara.

På hårdvarusidan så har vi stora skillnader i processorkraft, arbetsminne och skärmstorlekar.

På mjukvarusidan så har vi problemet med att olika enheter använder högdt olika versioner av Android. De billigare varianterna går ganska ofta inte att uppdatera till nyare versioner av Android över huvud taget.
Därtill så lägger tillverkarna ofta till diverse egna lösningar i operativsystemet.
Vilket rör till det hela ytterligare.

Kan i sammanhanget tillägga att jag själv haft två Android-telefoner, och min fru en tredje. Skillnaderna är bokstavligt talat större än likheterna.

Har för övrigt pillat lite på ett par billigare Android-plattor.
Hårdvaran i dessa är definitivt inte så kraftfull att det skulle bli bra med mobilt Photoshop och Lightroom i dessa.
Num Wistbacka 2014-06-23 14:40
@Danne & @ Mattias & @Jonas:

Jag förstår helt Mattias logik här, men det känns ändå som om man lämnar Android i sticket när det kommer till KREATIVA media appar. Visst finns det också fördelar på Android-sidan. Ex pirat-kopian av MS office (Kingsoft Office) fungerar utmärkt på Android och har full möjlighet till att skapa nya dokument, medan det är read-only på iPad. Bara ett exempel, men ändå.

Men till skillnad från Kingsoft så är Adobe STORT(!!!) och borde kunna täcka båda kundkretsarna.

Sedan detta med hårdvara.

Danne skrev:

"Har för övrigt pillat lite på ett par billigare Android-plattor.
Hårdvaran i dessa är definitivt inte så kraftfull att det skulle bli bra med mobilt Photoshop och Lightroom i dessa."

Men sluta jämföra dyra, top-end iPads med budget, low-end android plattor och jämför iPad med lika dyra Androidplattor! Samma problem när folk jämför "Mac vs PC". De tar en 1300 € iMac och tycker den är så mycket bättre än en 800 € PC. Men detta är off-topic.

Bolag borde inte bry sig om vilka Android tablets folk har, utan skapa ett program för enheten. Jag tycker det är dumt att man skall begränsa mjukvaran pga av att användare inte kan köpa en android-tablet som är lika kraftig som en iPad; iPad:en är inte bättre, det är bara att det finns såååå många Android-tablets med bristfällig hårdvara (jämfört med top-segmentet av Android-tablets och iPads).

Men om man jämför med spelindustrin på PC-sidan så skulle inget utvecklas om man inte vågar lämna en liten del av målgruppen bakom sig. Har du en 5 år gammal dator skall man inte kräva att kunna spela spel som kommit ut 2014. Likaså skall de som inte kan investera i en bättre platta inte gnälla om att programvaran inte är optimerad för en gammal och/eller billig tablet. Satsar man lika mycket på en android platta som en iPad kostar så har man en väldigt bra android platta.

Med "mobil enhet" menade jag mobila enheter med mobila operativsystem; Win RT, Android, iOS etc.

Klart att om du har en enhet med fullt operativ system (i.e. Surface Pro) så kan gäller inte mitt tidigare arument. Trodde det var självklart. Men tack för att du klargjorde saken.

/Num
2014-06-19 09:46   valleyman
Underbart att man har Apple!
2014-06-20 15:31   J0£L
Kan jag komma åt mitt bildarkiv från datorn via paddan/iphonen med de nya apparna eller måste bilderna läggas in på den enhet som jag använder appen på?

Jag skulle gärna vilja kunna välja ut och flagga bilder som ligger på datorn men från iphonen/ipaden när jag ligger hemma i soffan eller sitter oå pendeltåget och har en massa dötid.
Svar från froderberg 2014-06-20 20:32
Jag tror att du måste skapa "smart previews" som laddas över till paddan.
2014-06-27 15:54   nicotin
Edit: hittade vad jag sökte

Merläsning