Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > De bästa pressbilderna 2018

De bästa pressbilderna 2018

Nazist på tunnelbanan. Årets Fotograf 2018 blev Paul Hansen på DN. Han tog denna bild i samband med Nordiska motståndsrörelsen demonstration på Kungsholmen i Stockholm.

 

Det var de bekanta namnen som tog hem de flesta priserna vid Årets bild-galan. Antalet priser till kvinnliga fotografer var färre än ifjol. Årets rookie blev Carla Lomakka från Nordens Fotoskola. Till årets tävling hade det tillkommit fler klasser för rörligt material.

Av de totalt 46 priserna gick åtta till kvinnor. Ifjol var det 15 priser av totalt 40 som vanns av kvinnor. Carla Lomakka som studerar vid Nordens Fotoskola, utsågs till Årets rookie. Hon vann även förstapris i kategorin Årets vardagsbild i utlandet. 

Årets bild följer medieutvecklingen och har nu tre TV-priser, från att tidigare bara ha haft en multimedia-kategori. Lars Dareberg och Paul Hansen på DN vann förstapriser, och Magnus Wennman på Aftonbladet fick utmärkelsen Årets TV-fotograf.

Mellan den 17 mars och 14 april kan du se utställningen med vinnarbilderna från Årets bild 2019 på Jönköpings läns museum.

Årets Bild & Årets Nyhetsbild Utland

Niclas Hammarström, Frilans/Expressen

På bårhuset i Taiz i Jemen lyfter mannen upp en fjortonårig pojke ur frysen. Kroppen är stel och tung och han stönar när kroppen lyfts upp. Utanför rummet står anhöriga och väntar på att få kropparna som ska begravas idag. Kriget i Jemen kallas av FN för världens största humanitära kris i modern tid. På grund av kriget i Jemen är över 80 procent av befolkningen – det vill säga över 22 miljoner människor – i akut behov av humanitär hjälp och skydd.

Årets Pressfotograf 

Paul Hansen, Dagens Nyheter 

För sent. Det började för fyra år sedan. Ont i benen, skelning, hörselproblem. Symptomen missades, avfärdades och feltolkades tills familjen lyckades tjata sig till en barnspecialist. Emil hade drabbats av sjukdomen ALD som skadar hjärnan och det centrala nervsystemet. Det enda som kan stoppa förloppet är en stamcellstransplantation - men för Emil var det försent. Ingrid glömmer aldrig hur svårt det var att möta Emil i hans dödsångest. Frågan han ställde.

Behörigt avstånd. När Pascaline Masika begravs måste familj och vänner hålla sig på avstånd. Även om kroppen ligger i en liksäck och kistan är desinficerad tar man inga risker. Dödligheten för Ebola kan ligga på uppåt 70-80 %. Sjukdomen spreds först från det samhället Mangina till den större staden Beni. Därifrån spreds Ebolan till det större regionala centret Butembo. Farhågan att miljonstaden Goma ska drabbas har ännu inte besannats. Men farsoten har dykt upp vid gränsen mot Uganda i öster.

Årets Rookie och Årets Vardagsbild Utland

Carla Lomakka, Frilans/Student

Andrum. Kien inväntar morgontåget på den lesbiska baren Goldfinger i kvarteret Shinjuku Ni-chōme, Tokyo. Baren är ett andrum, en frizon från de trakasserier hbtq-personer möts av i Japan.

Årets Nyhetsbild Sverige

1:a pris: Jonathan Näckstrand, AFT/Frilans
2:a pris: Alex Ljungdahl, Frilans/Expressen
3:e pris: Andreas Bardell, Aftonbladet

Svenska akademien i fokus. Svenska akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius sitter i konserthuset i Stockholm i en rosaorange klänning före Nobels prisutdelningsceremoni 2018.

Årets Vardsgsliv Sverige

1:a pris: Christian Andersson, Apelöga
2:a pris: Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet
3:e pris: Nora Lorek, Panos Pictures

Post-it. tInes Ferngren 4 år från Malmö har hittat en förpackning post-it-lappar. Foto: Christian Andersson/Apelöga

Årets Vardagsbild Utland

1:a pris: Carla Lomakka, Nordens Fotoskola
2:a pris: Eva Tedesjö, Dagens Nyheter
3:e pris: Roger Turesson, Dagens Nyheter

Årets Bildreportage Sverige

1:a pris: Jörgen Johansson, Frilans

En dag i tagen. Som fotograf har jag, Jörgen Johansson, beskrivit många levnadsöden och följt flera personer med olika allvarliga sjukdomar. Aldrig kunde jag tro att jag själv skulle drabbas och att jag skulle få dokumentera min egen resa. Den 18 juli 2018 fick jag veta att jag har en hjärntumör. Den 26 augusti är det dags för protonstrålning i Uppsala.

Ärret ser ut som en sjua. Stygnen tas bort på universitetssjukhuset i Lund.

2:a pris: Paul Hansen, Dagens Nyheter
3:e pris: David Lundmark, Dagens Arbete

Årets Bildreportage Utland

1:a pris: Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
2:a pris: Anders Hansson, Frilans
3:e pris: Magnus Wennman, Aftonbladet

Årets Porträtt

1:a pris: David Lundmark, Dagens Arbete

Lilla Ester Kristina har just kommit till världen, det är hennes första minuter i livet. Hon vilar tätt intill sin mamma Sofia. Det är deras första möte. De båda andas och lever.

2:a pris: Magnus Wennman, Aftonbladet
3:e pris: Paul Hansen, Dagens Nyheter

Årets Porträttserie

1:a pris: Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
2:a pris: Magnus Wennman, Aftonbladet
3:e pris: Anders Deros, Frilans/Aftonbladet

Årets Sportbild Action

1:a pris: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

Skidskytte. Federica Sanfilippo (ITA) kämpar sig fram i spåret under de mycket kraftiga vindarna som rådde under damernas sprinttävling under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Anders Wiklund

2:a pris: Torbjörn Jakobsson, Västerbottens-Kuriren
3:e pris: Joel Marklund, Bildbyrån

Årets Sportbild Feature

1:a pris: Pontus Orre, Frilans/Aftonbladet

Tårar. England har förlorat semifinalen mot Kroatien med 1-2 och uttåget ur VM är ett faktum. De engelska fansen kunde inte hålla tillbaka tårarna när den klassiska supporterlåten Don’t Look Back in Anger med Oasis började ljuda i högtalarna på Luzjniki-stadion i Moskva. Foto: Pontus Orre

2:a pris: Pontus Orre, Frilans/Aftonbladet
3:e pris: Lotta Brundin Gyllensten, Lotta Pictures

Årets Sportreportage

1:a pris: Jack Mikrut, Dagens Industri/Sok
2:a pris: Joel Marklund, Bildbyrån
3:e pris: Jonas Lindqvist, Dagens Nyheter

Årets Kultur/Nöje

1:a pris: Åsa Sjöström, Frilans

En utdöende konstform. Det finns endast två cirkusar kvar i Sverige. Senaste tio åren har antalet cirkusar i Sverige minskat i samma takt som åren gått. Uppfattningen att cirkus till sin natur är djurplågeri har lett till cirkusdöden, i Sverige och andra länder i världen. Simona tänker inte ens på framtiden. Simona Rhodin är den lilla cirkusens framtid och hopp och kanske den sista generationen cirkusartister. En över 250 år gammal kulturtradition är på väg att dö ut och varje år som cirkusartist kan vara det sista.

2:a pris: Lotta Härdelin, Dagens Nyheter
3:e pris: Henrik Montgomery, TT Nyhetsbyrån 

Årets TV-fotograf

Magnus Wennman, Aftonbladet

Årets TV/Webb, 10 Minuter

1:a pris: Lars Dareberg, Frilans

2:a pris: Magnus Wennman, Aftonbladet
3:e pris: Magnus Wennman, Aftonbladet

Årets TV/Webb, 30 Minuter

1:a pris: Paul Hansen, Dagens Nyheter

2:a pris: Iman Tahbaz, SVT
3:e pris: Emil Larsson, SVTAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-03-18. Läst av 2085 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-03-18 20:00   jonas18z
Grattis alla! Jag har inget emot bilderna förutom den på svenska akademin? Förstår inte vad som är speciellt med den? Jag kanske är dum men ser inte storheten i den bilden.
PMD   2019-03-18 22:49
Den bilden är kanske inte jättefantastiskt bra, men den är lite rolig med kontrasten mellan Danius bjärt färgade och yviga klädsel och de övriga svart/vita damernas och herrarnas (mest herrar).
2019-03-18 20:25   Poltergeist
Niclas Hammarströms vinnarbil Årets bild är ju riktigt bra, men min absoluta favorit i den här samlingen är post it-lapparna. Vet inte varför, den är bara så skön att titta på.

I övrigt funderar jag på varför det alltid är just Paul Hansen och Magnus Wennman som alltid vinner alla de tyngsta priserna. Jag kan inte riktigt komma ifrån tanken att man liksom använt deras bildstil och satt agendan och normen för hur en bra nyhetsbild ska vara att man jämför övriga nyhetsbilder med dem?
2019-03-18 20:28   jonas18z
En till sak som jag upptäckte bilden på tunnelbanan är det fotosidan eller fotografen som har kör neatimage på MAX på bilden?
hbengtsson   2019-03-19 12:04
Fotosidan har naturligtvis inte rört bilden. Dessutom tycker jag den är snygg att titta på oavsett. Det är inte riktigt läge att diskutera teknisk brusreducering här kan jag känna.
jonas18z   2019-03-19 20:19
Tänkte om du fått något fel på någon funktion på FS-server som råkande förstöra hela bilden. Den där brusteduseringen är no fest värsta jag har sett på länge, tror aldrig jag sett likande på någon nyhetsbild. Vi får leta oss till riktigt låg nivå på bloggar för smink för att se dessa typer av brusteducering. Alltså något måste vara fel? Säkert på att fotografen drog på den på max?
2019-03-18 22:46   PMD
Av videofilmerna tycker jag att det bara är Lars Darebergs film som är bra.

Ett videoreportage som inte från början anger vad reportaget kommer att handla om tappar man (dvs jag) raskt intresset för.
ztenlund   2019-03-18 23:06
Ragnar-klippet är väl inte huvudprodukten egentligen, utan det här:
https://story.dn.se/en-man-som-hette-ragnar/

(Men det är förstås videoklippet som vunnit.)

Hur det är med de andra vet jag inte, men just Ragnar mindes jag sedan innan.
PMD   2019-03-18 23:57
Det var bättre. Jag har inte läst hela än, men det tycks vara ett intressant reportage.

Stillbilder ur ett reportage är nog lättare att betrakta utanför sitt sammanhang och (nästan) enbart bedöma bildmässiga kvaliteter. Ett klipp ur ett videoreportage (eller en kort video ur ett multimediareportage) är svårare att bedöma fristående, tycker jag. En kortfilm behöver ha en historia att berätta vilket inte en stillbild nödvändigtvis behöver.
2019-03-19 08:23   bergqvist
Alltid kul att se bra reportagefoto!

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 24

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 4

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Miops Smart Trigger