Artiklar > Vackra Landskrona bjöd på fotografi av högsta klass

Vackra Landskrona bjöd på fotografi av högsta klass

Invigning av Landskrona fotofestival utanför Landskrona konsthall.

 

– Det här är det största som någonsin gjorts inom svensk fotografi, säger Thomas H Johnsson som är konstnärlig ledare för Landskrona Fotofestival utan att tveka.

Det låter lite överdrivet, men Landskrona Fotofestival är utan tvekan något utöver det vanliga. Tillsammans med JH Engström har Thomas H Johnsson fyllt sin hemstad Landskrona med fotografi av hög internationell klass.


JH Engström och Thomas H Johnsson.

Kronan på verket är Konsthallen som ligger vackert intill det imponerande Citadellet. Här hölls invigningen och innanför glasväggarna visas Eva Klassons kultförklarade bildserie "Le Troisième Angle" från mitten av 1970-talet tillsammans Hasselbladspristagaren Nan Goldins bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" och det stora dragplåstret: Bertien van Manens utställning "Let’s Sit Down Before We Go". I Konsthallen visas även modernare verk, som Rinko Kawauchi med bildserien "Aila".

Mellan Konsthallen och Landskrona Teater ligger utställningsstråket. På Kasernplan står Margot Wallards utställning Natten och på vägen dit från Konsthallen ligger utställningen "Club 13" på marken.


Margot Wallards utställning Natten

På Nygatan har flera tomma butikslokaler fyllts av främst svenska fotografer. Här finns en pärla som är lätt att missa. I ett litet rum visas en kortfilm om ett av de mest imponerande svenska fotodokumentära projekten någonsin: Esias Baitels "Zonen". Under fem år på 1970-talet levde Esaias Baitel i Paris-förorten Aubervilliers tillsammans med nazistiska rockers.


Nygatan

Landskrona Teater är festivalens centralpunkt. Här finns festivalområdet med restaurangtält, bokhandel och storbildsskärm. Inne på teatern springer fotointresserade runt som små möss. Några ska gå på föredrag, andra går workshop och vissa ska visa sin portfolio för någon internationell expert.


Portfolio review

– De som anmält sig till portfolio review får visa sin portfolio för åtta olika experter. De flesta av experterna kommer från utlandet och är vana att göra portfolio reviews på andra festivaler. Det är inte bara en bra erfarenhet att få visa upp sina bilder för andra, det är också bra att träna på att göra det på engelska, säger Nina Grundemark, som är ansvarig för portfoto review.
– Många av experterna jobbar som kuratorer och är på jakt efter nya talanger.På Landskrona Museum visas ett lång rad talanger från hela världen i en utställning kallad reGeneration 2. 80 unga fotografer från 30 länder ger en bra bild av samtidens fotografi. I samma byggnad visas modebilder tagna av Kerstin Bernhard. Hon är mer känd som matfotograf. På fasaden hänger bilder från Agneta Ekmans bildserie "Tall-Maja" från 1967.


På fasaden till Landskrona Museum hänger bildserien Tall-Maja.

Mitt emot museet, i Exercishuset, finns en stor utställning med turkisk fotografi - från 1800-talet till idag. I utställningen ingår porträtt av många svenska författare tagna av "turken i Stockholm" Lütfi Özkök. Turkiets kanske mest kände fotograf Ara Güler som tillhört fotokollektivet Magnum är representerad med ett antal gatubilder från Turkiet från olika decennier.Det tar tid för en fotofestival att etablera sig. Landskrona Fotofestival satsar stort och håller hög klass. Även om festivalen hade fler besökare i år än första året, finns det plats för betydligt fler besökare.

Moment Agency visar sitt senaste projekt Scandinavian Moments

Landskrona Fotofestival 2014 hölls den 22-24 augusti.Publicerad 2014-08-24. Läst av 6679 personer.

6 Kommentarer

Bob Bovin 2014-08-25 08:10  
Hej,
Jag håller i stort med dig. Det var en bra festival och det var kul att träffas.
Du har bra nattbilder.
Hälsningar till DDiD
Bob och Ninni
Joakim K E Johansson 2014-08-25 08:51  
Verkade vara kanon! Känns lite tråkigt att jag inte hade möjligheten att åka dit. Men nästa år ska jag definitivt planera upp i förväg så det blir möjligt.
Svar från froderberg 2014-08-25 09:24
Jag tror att du skulle få mest ut av besök om du bokade in en portfolio review.
Fredrik183 2014-08-25 12:15  
Vilken fotofestival!
memx 2014-08-25 12:29  
Landskrona är på väg att bli en svensk och nordisk motsvarighet till Arles i Frankrike. Bra jobbat!!!
Ronny Persson Helsingborg
Johan Pihl 2014-08-25 14:23  
Rent fotografiskt, så var festivalen riktigt bra i år. Kanske lite småstrul i organisationen, med dålig skyltning och brist på information osv, men jag tycker att utställningarna var betydligt intressantare i år än vid premiären förra året. De höll högre klass också, och innefattade fler internationella fotografer. Höjdpunkterna för mig i år var; Esias Baitels "Zonen", Ara Gülers Istanbul-bilder, och Bertien van Manens "Let’s Sit Down Before We Go". Och som lite grädde på moset, utomhusbilderna: Agneta Ekmans "Tall-Maja" och Nils Petters- och Eriks "Club 13". Längtar redan till nästa festival :)
Yeye 2014-08-25 19:46  
Jag håller helt med er andra om att i år var det mycket bättre rent fotografiskt för det fanns mycket som var inspirerande. Min personlig favorit var helt klar Sander Broström. Han har så snygga bilder och han ser naturer från en ny vinkel.
Det som var mindre bra var skyltningen och tekniken. Det måste fixas till nästa år för då kommer det att vara en mycket trevligare upplevelse.
Det underligaste var seminariet med Nan Goldin. Det var helt ostrukturerat och hon svamlade en massa.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS