Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Vackra Landskrona bjöd på fotografi av högsta klass

Vackra Landskrona bjöd på fotografi av högsta klass

Invigning av Landskrona fotofestival utanför Landskrona konsthall.

 

– Det här är det största som någonsin gjorts inom svensk fotografi, säger Thomas H Johnsson som är konstnärlig ledare för Landskrona Fotofestival utan att tveka.

Det låter lite överdrivet, men Landskrona Fotofestival är utan tvekan något utöver det vanliga. Tillsammans med JH Engström har Thomas H Johnsson fyllt sin hemstad Landskrona med fotografi av hög internationell klass.


JH Engström och Thomas H Johnsson.

Kronan på verket är Konsthallen som ligger vackert intill det imponerande Citadellet. Här hölls invigningen och innanför glasväggarna visas Eva Klassons kultförklarade bildserie "Le Troisième Angle" från mitten av 1970-talet tillsammans Hasselbladspristagaren Nan Goldins bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" och det stora dragplåstret: Bertien van Manens utställning "Let’s Sit Down Before We Go". I Konsthallen visas även modernare verk, som Rinko Kawauchi med bildserien "Aila".

Mellan Konsthallen och Landskrona Teater ligger utställningsstråket. På Kasernplan står Margot Wallards utställning Natten och på vägen dit från Konsthallen ligger utställningen "Club 13" på marken.


Margot Wallards utställning Natten

På Nygatan har flera tomma butikslokaler fyllts av främst svenska fotografer. Här finns en pärla som är lätt att missa. I ett litet rum visas en kortfilm om ett av de mest imponerande svenska fotodokumentära projekten någonsin: Esias Baitels "Zonen". Under fem år på 1970-talet levde Esaias Baitel i Paris-förorten Aubervilliers tillsammans med nazistiska rockers.


Nygatan

Landskrona Teater är festivalens centralpunkt. Här finns festivalområdet med restaurangtält, bokhandel och storbildsskärm. Inne på teatern springer fotointresserade runt som små möss. Några ska gå på föredrag, andra går workshop och vissa ska visa sin portfolio för någon internationell expert.


Portfolio review

– De som anmält sig till portfolio review får visa sin portfolio för åtta olika experter. De flesta av experterna kommer från utlandet och är vana att göra portfolio reviews på andra festivaler. Det är inte bara en bra erfarenhet att få visa upp sina bilder för andra, det är också bra att träna på att göra det på engelska, säger Nina Grundemark, som är ansvarig för portfoto review.
– Många av experterna jobbar som kuratorer och är på jakt efter nya talanger.På Landskrona Museum visas ett lång rad talanger från hela världen i en utställning kallad reGeneration 2. 80 unga fotografer från 30 länder ger en bra bild av samtidens fotografi. I samma byggnad visas modebilder tagna av Kerstin Bernhard. Hon är mer känd som matfotograf. På fasaden hänger bilder från Agneta Ekmans bildserie "Tall-Maja" från 1967.


På fasaden till Landskrona Museum hänger bildserien Tall-Maja.

Mitt emot museet, i Exercishuset, finns en stor utställning med turkisk fotografi - från 1800-talet till idag. I utställningen ingår porträtt av många svenska författare tagna av "turken i Stockholm" Lütfi Özkök. Turkiets kanske mest kände fotograf Ara Güler som tillhört fotokollektivet Magnum är representerad med ett antal gatubilder från Turkiet från olika decennier.Det tar tid för en fotofestival att etablera sig. Landskrona Fotofestival satsar stort och håller hög klass. Även om festivalen hade fler besökare i år än första året, finns det plats för betydligt fler besökare.

Moment Agency visar sitt senaste projekt Scandinavian Moments

Landskrona Fotofestival 2014 hölls den 22-24 augusti.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-08-24. Läst av 6091 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2014-08-25 08:10   Bob Bovin
Hej,
Jag håller i stort med dig. Det var en bra festival och det var kul att träffas.
Du har bra nattbilder.
Hälsningar till DDiD
Bob och Ninni
2014-08-25 08:51   Joakim K E Johansson
Verkade vara kanon! Känns lite tråkigt att jag inte hade möjligheten att åka dit. Men nästa år ska jag definitivt planera upp i förväg så det blir möjligt.
Svar från froderberg   2014-08-25 09:24
Jag tror att du skulle få mest ut av besök om du bokade in en portfolio review.
2014-08-25 12:15   Fredrik183
Vilken fotofestival!
2014-08-25 12:29   memx
Landskrona är på väg att bli en svensk och nordisk motsvarighet till Arles i Frankrike. Bra jobbat!!!
Ronny Persson Helsingborg
2014-08-25 14:23   Johan Pihl
Rent fotografiskt, så var festivalen riktigt bra i år. Kanske lite småstrul i organisationen, med dålig skyltning och brist på information osv, men jag tycker att utställningarna var betydligt intressantare i år än vid premiären förra året. De höll högre klass också, och innefattade fler internationella fotografer. Höjdpunkterna för mig i år var; Esias Baitels "Zonen", Ara Gülers Istanbul-bilder, och Bertien van Manens "Let’s Sit Down Before We Go". Och som lite grädde på moset, utomhusbilderna: Agneta Ekmans "Tall-Maja" och Nils Petters- och Eriks "Club 13". Längtar redan till nästa festival :)
2014-08-25 19:46   Yeye
Jag håller helt med er andra om att i år var det mycket bättre rent fotografiskt för det fanns mycket som var inspirerande. Min personlig favorit var helt klar Sander Broström. Han har så snygga bilder och han ser naturer från en ny vinkel.
Det som var mindre bra var skyltningen och tekniken. Det måste fixas till nästa år för då kommer det att vara en mycket trevligare upplevelse.
Det underligaste var seminariet med Nan Goldin. Det var helt ostrukturerat och hon svamlade en massa.

Merläsning

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 24

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 5

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 32

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

16,5 gångers zoom från Olympus

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm f/3,5-6,3 är en ny superzoom med hela 16,6 gångers zoomomfång, viket motsvarar 24-400 mm med småbild. Läs mer... 17

Prisbelönt jakt på vilda ögonblick

Plus Genom att vara självkritisk och hela tiden vilja lyckas bättre driver Andreas Hemb sig hela tiden vidare. Hans teknik att multiexponera direkt i kameran har gjort att bilderna belönats med flera prestigefulla priser och omnämnanden. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Fotograf dokumenterar mörkrum

Mörkrumskonsten är på utdöende. The Guardian har gjort en kort video om fotografen Richard Nicholson som dokumenterat flera mörkrum innan de försvinner. Läs mer... 1

Uppdateringar i Lightroom Classic

Adobe släpper idag en uppdatering 8.2 av Lightroom Classic (du vet den varianten för din dator) och det är funktionen "förbättra detaljer". Läs mer... 26

Lastolite HaloCompact