Annons
Artiklar > Brutus Östling lär ut fågelfoto i ny bok

Brutus Östling lär ut fågelfoto i ny bok

Att hålla föredrag och kurser är idag den ekonomiska grunden för professionella naturfotografer. Under sina kurser växte Brutus Östlings idén till boken "Konsten att fotografera fåglar och andra djur" fram.

Boken är 330 sidor tjock och ger främst tips om fotografering av fåglar, men också andra djur. Brutus har gjort sig känd för sina fågelbilder, men håller nu på med ett nytt hemligt projekt där han fotograferar andra djur. På sin tomt i mitten av Skåne har han byggt tre gömslen och ett fågeltorn.

Läs en längre intervju med Brutus Östling på Natursidan.sePublicerad 2013-06-10.

10 Kommentarer

Alve Henricson 2013-06-10 10:44  
Har läst halva boken nu och kan berätta att den passar så väl för nybörjare som för vana fotografer. Rekommenderas. Mycket valuta för pengarna!
Rusticolus 2013-06-10 10:55  
Brutus har ett direkt språk och ger bra information utan onödiga krusiduller. Jag har fått en del bra aha-upplevelser av boken. Nöjd!
/Magnus
silfver 2013-06-10 14:27  
Jag blir skev av att titta på omslaget till boken. Texten sticker i ögonen. Men det är en parentes. Ser fram emot att se innehållet.
Pettson76 2013-06-10 19:51  
Förhandsbeställde boken... Kan inte vara annat än nöjd!
Bra språk och enkelt att förstå. Kanon helt enkelt även om jag inte läst hela än.
/Magnus
Ufologen 2013-06-10 19:59  
Kan bara instämma med föregående inläggsskrivare. Har inte heller läst hela än men den verkar helt klart vara värd pengarna, speciellt om man är intresserad av lite extra information om just fågelfotografering. Som tidigare talare också sagt så kan den nog vara till nytta för såväl nybörjare som vana fotografer. Till detta också väldigt fina och inspirerande foton.
Krille68 2013-06-14 12:46  
Har läst halva boken nu och är faktiskt lite besviken. Fantastiska foton, men tipsen riktar sig mest till nybörjare. För mer erfarna fotografer är det mest inspiration... även om det går att snappa upp ett och annat tips.
brutusostling 2013-06-18 13:06
Hej Christian,
det här är ju ingen recensionsartikel så jag tillåter mig att skriva något här. Första halvan av boken är nog mer för nybörjaren, här förklaras skärpedjup, bländare, olika format, vitbalans med mera. Samtidigt har jag under kurser och workshops upptäckt att inte så få som fotograferat i många år använder auto-vitbalans i situationer där den inte hör hemma, likadant med autofokusinställningar, exponering med mera. För att verkligen få de där skarpa actionbilderna är det bra att veta vad som fungerar och hur man kan göra för att få fler skarpa till exempel flyktbilder. Samma med exponering och hur man använder histogrammet/högdagervarningen. När jag skrev de kapitlen lärde jag mig själv några nya saker, trots femton års plåtande. Jag tittade på dina bilder här på sidan och jag förstår att du fotograferat länge men kanske hittar du ett och annat om ljuset, den låga vinkeln, om bakgrunden med mera som kan vara till nytta. Vore jättetråkigt annars. Photoshopdelen innehåller kanske skåpmat för dig med lång erfarenhet av digitalfotografering, den delen innehåller ungefär samma sak som andra böcker som är läroböcker i Photoshop men här komprimerat (vi fick spara på det vita utrymmet och luftigheten) till ett kapitel. Det blev väldigt mycket text på 35 sidor men för den som vill lära sig hoppas jag det fungerar. Två som inte var kunniga i Photoshop fick läsa texten och göra precis allt som stod där, steg för steg utan att de fick fråga mig, och för dem var det en läroprocess, en av dem gick efter det över från svartvit film till digitalkamera . Några tips kanske kan vara till nytta även för dig som är erfaren. Som sagt, tråkigt att du känner dig besviken. Det gör jag med när boken upplevs så. Håll fotofanan högt, varm hälsning Brutus
Krille68 2013-09-02 08:05
Hej Brutus,
Tack för svaret...
Har läst ut boken nu och har faktiskt snappat upp en hel del. Det är mkt bra att få reda på hur en erfaren, duktig fotograf ställer in sin kamera i olika situationer och varför. Nu ska jag "bara" testa det i verkligheten...
/Christian
G9Anders 2013-06-18 14:04  
Jag tycker boken är mycket bra.
Jag redigerar mina bilder i GIMP och i boken rekomonderas det att ställa in kameran i Adobe RGB vilket är enkelt.
Men att ändra detta i GIMP klarar jag tyvärr inte av. Kanske någon kan beskriva detta på ett enkel sätt.
mvh/Anders
brutusostling 2013-06-19 08:30
Hej,

jag kände inte till GIMP men kollade upp det. Spännande med ett fritt och så avancerat bildbehandlingsprogram! Tål att spridas kunskap om dess existens. Jag ska kolla in det ordentligt senare.

Här hittade jag sedan en länk om du vill lägga till en ICC-profil:

http://digital-photography-school.com/adding-icc-profiles-in-gimp

Med vänlig hälsning
Brutus

Merläsning

ANNONS