Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotoboken i fokus under Fotoboksdagen

Fotoboken i fokus under Fotoboksdagen

Foto: Tove Falk

 

Den 5 april anordnas Fotoboksdagen med föreläsningar, samtal, workshops, bokmarknad och utdelning av Svenska Fotobokspriset 2019.

Fotobokdagen hålls på hotell Hilton Slussen i Stockholm den 5 april mellan klockan 12.00 - 22.00. Det är fri entré. Läs mer här.

Nominerade till Svenska Fotobokspriset 2019

Anna Clarén – När allt förändrades (Bokförlaget Max Ström), formgivning Henrik Nygren.

Anna Clarén ger i sin nya bok När allt förändrades, en djupt personlig skildring av en familjs svårigheter då den yngsta sonen diagnostiseras med autism, och senare även med utvecklingsstörning. Genom sin kamera och med citat, ofta från frustrerande och elaka dialoger mellan föräldrarna, blottar hon en tid fylld av skam över att inte räcka till och den trötthet som drabbar en familj när allt förändras.

Läs intervju med Anna Clarén här.

Helga Härenstam – In waiting for what is to come (Journal), formgivning Helga Härenstam.

I Helga Härenstams nya bok In waiting for what is to come, har hon valt att fylla ut ett märkligt, förbryllande och ofullständigt fotoalbum från farmoderns uppväxt i dåvarande Rhodesia. Hon reser ner till dagens Zimbabwe för att fullfölja albumet och bildar en historia som utgår från hennes egna och släktingarnas personliga minnen.

Läs intervju med Helga Härenstam här.

Kalle Sanner – Lukas/Markus (Il’Editions & Blackbook Publications), formgivning Lundgren+Lindqvist.

I Kalle Sanners fotografier är det ofta ljuset och dess ständiga förändring som är centralt. I sin nya bok Lukas/Markus har han under ett decennium dokumenterat ljusets skiftningar i byggnaden på Västra Kyrkogården som rymmer de två kapellen Sankt Lukas och Sant Markus. I Lukas/Markus skapar Kalle Sanner en samhörighet mellan fotografi och arkitektur.

Läs intervju med Kalle Sanner här.

Mikael Jansson – Witnesses. Överlevande från Förintelsen (Albert Bonniers Förlag), formgivning Greger Ulf Nilson.

Med boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen har Mikael Jansson porträtterat Förintelsens överlevare i Sverige. På nio 16-sidiga broadsheet-ark, samlade i en grå låda, porträtteras 97 överlevande och deras historier från Förintelsen i bilder och citat. Med stor integritet ger porträtten och berättelserna en närgången bild av den moderna historiens mest vidriga händelser som inte får falla i glömska.

Läs intervju med Mikael Jansson här.

Ulf Lundin – Monumentet (Galleri Magnus Karlsson), formgivning Waters Löwenhielm.

I sin bok Monumentet har Ulf Lundin utgått från Högdalstopparna i södra Stockholm. Tre toppar, som började byggas på 60-talet av rivningsmassorna från Klarakvarteren och tunnelbanebygget, nu övergivna och öde. Ulf Lundin har genom sin kamera fångat känslan av platsen i något slags naturfotografi, natur påverkad av människan.

Läs intervju med Ulf Lundin här.

Program för Fotoboksdagen

12.30-14.00 Rachel Sussman konstnär och fotograf från Brooklyn delar berättelser, bilder och innehåll från sitt kritikerrosade projekt “The Oldest Living Things in the World” som hon arbetade med i tio år. (Läs en intervju med henne här) Projektet kombinerar konst, vetenskap och filosofi och blev New York Times bästsäljande bok och en turnerande utställning. Hon har föreläst på Guggenheim, New York Film Academy, och två gånger har hon gjort TED talks

14.30-15.15 Ett samtal om processer, maktförhållanden och den privata sfären mellan fotograf Jenny Rova, vinnare av Svenska Fotobokspriset 2018 och curator och fotograf Alexandra A. Ellis. 

14.30-15.15  Helene Boström (Bokhandeln Konst-ig) och Fredrik von Zweigbergk (Göteborgs konstmuseums bokhandel) har tillsammans över 40 års erfarenhet av att välja och sälja fotoböcker. Hör dem berätta om detta arbete och om hur fotoboken, från deras perspektiv, har utvecklats de senaste 20 åren. De kommer också att presentera några av sin egna fotoboksfavoriter. Fotografen Hendrik Zeitler modererar.

15.30-16.15 Fotograferna Hannah Modigh och JH Engström samtalar om konst som drog, om att känna, delta och rytm.

15.30-16.15  Eva Dahlman som är fotohistoriker och etnolog presenterar tillsammans med Magnus Bremmer mediehistoriker och grundare av Bildningspodden sin kommande bok om kvinnor bakom kameran under fotografins första hundra år.

16.30-17.15 Sandra Praun, grafisk designer, och Oscar Guermouche, bildkonstnär, samarbetar med konceptutveckling, editering och formgivning av konstböcker. Bland deras uppdragsgivare finns Art and Theory Publishing, Bonniers Konsthall, Magasin III och enskilda konstnärer. I formen av ett samtal berättar de om deras gemensamma process, från första mötet med uppdragsgivaren till tryck och bindning.

18:30 avgörs vem som vinner Svenska Fotobokspriset 2019. Under kvällens gala presenteras de fem nominerade fotograferna/fotoboksförfattarna under ledning av kulturjournalisterna Ika Johannesson och Jenny Aschenbrenner.Publicerad 2019-04-04. Läst av 1489 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer...

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 5

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 79

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Miops Capsule360