Annons
Artiklar > Dokumentär på SVT Play om Anders Zorn som fotograf

Dokumentär på SVT Play om Anders Zorn som fotograf

Självporträtt taget utanför Zorngården i Mora. Anders Zorn är iförd vargskinnspäls och har hunden Liten i famnen. © Zornmuseet

 

Anders Zorn är en av Sveriges mest kända konstnärer. Men vad få känner till är att han tog fotografier som förlagor till många av sina mest kända målningar. Nu visas en dokumentär på SVT Play om Anders Zorn som fotograf.

Se dokumentären här!

På Zornmuseet i Mora finns konstnärens fotografier bevarade, ett tusental bilder som tillkommit från början av 1890-talet till något år före hans död 1920. Först i början av 1960-talet upptäcktes tusentals bortglömda negativ av Anders Zorn.

Redan tidigt i karriären använde Anders Zorn kameran som skissblock, ibland nästan som en dagbok. Han visade dock aldrig sina bilder offentligt, det var snarare tvärtom, han behöll dem inom familjen. Att använda fotografier som förlagor ansågs inte riktigt fint.

Aktstudie från Sandhamns östra udde. Förlaga till etsningen Svanen 1915. © Zornmuseet

När glasplåtar och andra otympliga tekniker ersattes med rullfilm var Anders Zorn inte sen att ta till sig den nya tekniken. Vid en av hans återkommande resor till Amerika köpte han en av de första kamerorna som använde rullfilm, för att fotografera dem han porträtterade. Bland alla kända ansikten från tiden fick han även uppdraget att porträttera tre presidenter.

Zorn blev snabbt en hängiven fotograf som gärna dokumenterade familjen. Han visade på ett djärvt fotografiskt formspråk, besatt av intryck av pågående rörelser inom den stillastående bildytan. Samtidigt experimenterade han med exponeringstider och dubbelexponeringar för att skapa olika effekter, medvetet och omedvetet. Han använde även överstrålningseffekter och ibland är delar av motiven utfrätta.

Åren innan sin död använder Zorn ett stort antal bilder av modeller i Stockholms skärgård som rena förlagor till framförallt etsningar. Det finns också ett antal bilder som han troligen har gjort som förlagor men som aldrig kom till användning. Det är spännande att tänka hur dessa målningar eller etsningar skulle sett ut.

Max Ström Förlag har givit ut en fotobok med titeln ”Fotografen Zorn”.Magnus Fröderberg
Publicerad 2017-11-26. Läst av 4149 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2017-11-26 13:45   Erik Madsen
Super udsendelse - tak for den.
Mvh. Erik/DK
2017-11-26 14:45   syntax
Jag såg dokumentären - och rekommenderar den till alla bildintresserade.

Zorn gjorde stil och proportionsstudier med kamerans hjälp. Även när det färdiga verket ligger nära den fotografiska stilstudien – som i aktstudien i Sandhamn här ovan, är Zorns färdiga etsning bildmässigt betydligt starkare.
Visst – det ansågs inte fint att ta kameran till hjälp, och gör det kanske inte ännu i dag. Ingen skugga skall emellertid falla över Anders Zorn, han var en bildmässig och penselföringsmässig stormästare. Albert Engström, som sedan ungdomen var vän med Zorn, berättar i sina minnen:

På konstakademin i Stockholm var det fullt av elaka kotterier, skvaller, och förtal – men när Anders Zorn målade, då stod alla knäpptysta i ring omkring honom”.
2017-11-27 10:56   fotograf-magnus-stalberg
Precis som i den film som gjordes i samband med Zornutställningen på Fotografiska har jag svårt för Staffan Lamms (berättarrösten och släktingen) analys av Zorns fotografiska hantverk. Det känns så krystat och efterhandskonstruerat. Delar Birgitta Sandströms åsikt om att de flesta av bilderna är rena felexponeringar.

Zorns fotografier kompletterar bilden av honom som människa och konstnär, men de är inte särskilt imponerande fotografiskt. Självporträttet i den här artikeln är ett undantag, där ljuset hjälpte honom rejält.
Alf-Magnus   2017-11-27 15:13
Håller med dokumentären var en krystad katastrof, gjord av någon som uppenbarligen inte kan något om fotografi. slutade att titta efter ca 15 minuter
syntax   2017-11-28 08:50
Många bilder är felexponerade och med rejäl rörelseoskärpa. Birgitta Sandströms verkar dock inte begripa varför.
Dåtidens fototeknik var mycket motspänstig - det tog tid att ställa in och få det rätt. När Zorn observerade en rörelse eller en speciell tyngdpunkt på en kropp, ja då fick han skjuta snabbt som fan - även om det blev felexponering eller rörelseoskärpa. På så vis säkerställde han att han fick åtminstone något med sig hem av det han var intresserad av.
Detta borde var och en som har minsta insikt i Zorns avsikter och av äldre fotografisk teknik vara på det klara med.
mats lindfors   2017-11-28 12:06
Ja @Peter, trots att en del bilder är oskarpa så ser jag intressanta saker i bilderna. De skiljer sig klart från vanliga amatörsuddiga bilder. Blev också förvånad av Birgitta Sandströms oförmåga att se bortom "suddigheten" trots att hon jobbat länge med Zorns konstnärsskap.
fotograf-magnus-stalberg   2017-11-28 14:43
Peter Hennig: Mina synpunkter bygger givetvis på hur dåtidens kameror fungerade. Det finns dessutom andra fotografers verk att jämföra med. Att exponeringstiden behövde vara lång var ju dåtidens fototeknik, precis som vi har våra tekniska förutsättningar idag. Dåtidens fotografer anpassade sig till det. Zorns alla bilder med rörelseoskärpa är för mig inget annat än rena misstag, sådana som alla amatörfotografer gör. Man tror sig ta en viss typ av bild, men resultatet blir något helt annat.

Vilka avsikter Zorn hade med alla dessa bilder känner inte jag till, det får jag erkänna, men om jag förstår dig rätt så vet du vad han tänkte. Var har du fått den informationen ifrån?
syntax   2017-11-29 09:18
Att Zorn gjorde bildanknutna misstag är ett antagande som jag tycker är rätt övermaga av dig att föra fram!
Alf-Magnus   2017-11-29 10:23
Kanske inte kopositions mässiga misstag men frågan är på hur stort alvar tog Zorn fotografin som konstnärligt uttryck. tycker till exempel att de inte når upp till de illusioner som fins i hans akvareller utan han testar fotografin som en metod att skissa och att göra minnesanteckningar. Sen att någon hittar hans fotografier och vill göra karriär med hjälp av dem är en annan sak. Han lyckades bara få Max Ström förlag och Fotografiska intresserade av materialet
syntax   2017-11-29 12:59
Just det Alf! ”...han testar fotografin som en metod att skissa och att göra minnesanteckningar.”
När han gjorde det mötte han en helt annan fotografisk teknik än dagens. ISO 50 exempelvis var att anse som en extra högkänslig film, och f:6,3 - f:4,5 en vanlig högsta ljusstyrka på objektivet. Det här har somliga här ovan ingen kunskap eller konkret erfarenhet av. Jag får därför ta saken pedagogiskt:
När den eftertänksamme fotografen gick ut för att fotografera gjorde han en allmänljusmätning (eller skattning). Därefter ställde han in lämplig tid och bländare, för att vara grundberedd. Det blev i regel runt 1/15sek.-1/50sek. och runt f:8 . Kom det sedan en oväntat snabb rörelse, så fanns det inte den minsta möjlighet att hinna ställa om tid och bländare – utan man fick skjuta på vinst och förlust och acceptera rörelseoskäpan. Samma resonemang gällde om man hade fel avståndsinställning.
Zorn menade troligen att även en hög grad av rörelseoskärpa eller felfokuseringsoskärpa, uppfångade tillräckligt av rörelse och tyngdförhållanden.
Jag tycker att det är lätt befängt i sammanhanget att som här ovan anta att Zorn gjorde rena misstag, sådana som alla amatörfotografer gör.
tormig   2017-11-29 14:34
Fast han var ju amatörfotograf och uppenbarligen inte så värst intresserad av att visa upp sina alster.
Alf-Magnus   2017-11-29 18:45
@ Peter jo men det gör honom inte till en så bra och intressant fotograf som Staffan Lamm försöker framhäva honom. Det är trots allt i hans måleri och grafik hans begåvning kommer fram. Älskar hans illusioner av detaljer i akvarellerna något som även en fotograf som behärskar mediet kan men inte Zorn når upp till.
syntax   2017-11-29 21:38
Jomenvisst Alf - vi är helt överens. Jag försökte bara kläcka fram en plausibel förklaring till varför många bilder är suddiga. Jag menar alltså att det finns rationella förklaringar långt utöver allmän klantighet, som rätt insiktslöst har hävdats.
Zorns bilder var av karaktären minnesanteckningar, och jag tror inte att han hyste några djupare fotografiska intentioner därutöver. Skada egentligen att hans interna arbetsmaterial i form av förstudier blev bevarat.
Alf-Magnus   2017-11-30 09:28
Helt riktigt Peter, brister i materialet där 17din ansågs som snabb film, sen kan man antagligen finna en bra anledning till Att övriga Zorn forskarna inte har get hans fotografi ett större intresse, antagligen en riktig värdering. Det är inga institutioner med stort K som har intresserat sig för materialet och K-special har väl inte haft de bästa kulturdokumentärerna på ett tag.
fotograf-magnus-stalberg   2017-12-01 07:48
Peter Hennig: Du svingar rejält här. Min kompetens kring fotografi har du ingen som helst aning om. Men visst, om du anser att mina bedömningar av Zorns fotografering bygger på ren okunskap kring fototeknik från min sida, då kan du givetvis inte förstå det jag skriver. Jag respekterar att du uppfattar Zorns bilder som du gör, men att upphöja din egen smak till lag och kalla annat för okunskap är, för att använda ditt eget ord, ”övermaga”.
2017-11-27 11:15   mats lindfors
Mycket mycket intressant! Zorn kunde verkligen konsten att se som få andra. Och berättarrösten är helt perfekt för programmet. Verkligen en givande timme vid TV:n. Tack SVT!

Merläsning

Publicera dina favoritbilder!

Nu har du chansen att få med bilder i Fotosidan Magasin på teman "Vinter" och "Fåglar". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Läs mer...

Nya bilder i Fotosidan Galleri

Col du Marchairuz lights, Headlight trails from a car coming down from Col du Marchairuz (1447m)—a pass in the Jura mountains separating the Lake Geneva shore from the Vallée de Joux valley. Läs mer...

Fotoskola: Bättre bilder med filter

Plus Den digitala tekniken har inte gjort filtren överflödiga, tvärtom kan de vara till stor hjälp. Filtren kan spara mycket tid vid datorn och ge ett mer perfekt slutresultat. Läs mer... 15

Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe har släppt en version 20 av Photoshop, som numer kallas Photoshop CC. I den nya versionen finns ett antal nya funktioner men också många förbättringar. Blanda annat kan du göra enkla uträkningar i numeriska fält. Fiffigt! Läs mer... 13

Nytt i Lightroom CC och Lightroom Classic CC

Adobe har släppt lite nytt i Lightroom-modulerna men inget är en riktig show-stopper utan mer av bra-att-ha-saker. Läs mer...

Adobe Photoshop CC till Ipad

Adobe Photoshop finns nu till iPad. Appen kommer ingå i Adobes molnbaserade prenumerationstjänst CC. Läs mer... 3

Späckat program på SPEGLA i helgen

Spegla är ett tre dagars evenemang i Norrköping med fokus i fotografi. Programmet består av utställningar, workshops och föreläsningar. Här är hela programmet och en rabattkod på inträdet. Läs mer...

Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

I nästa nummer av Fotosidan Magasin så har vi artiklar om att komma igång med drönarfotografering men det finns en mängd regler som är väldigt viktiga att ha koll för att inte riskera böter eller i värsta fall fängelse. Läs mer... 2

Rabattkod (95 kr rabatt) till Fotografiska PhotoMarket 9 - 11 nov

Plus För dig som är Plus-medlem så har vi fixat 95 kr rabatt på biljetten till fredagen på PhotoMarket. Biljetten ger dig exklusiva inspirationsföreläsare, lättare förtäring och alkoholfri dryck, mingel med fotografer samt nätverkande med andra fotoentusiaster. Pris 595:-. För Plus-medlemmar 500 :-. Läs mer...

PhotoMarket - ny fotomässa på Fotografiska

9–11 nov 2018 slår Fotografiska upp dörrarna till sin nya mässa som de kallar PhotoMarket | Cameras, Tech och Inspiration. Läs mer... 15

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter