Annons
Artiklar > SVT-dokumentär om Anders Petersen

SVT-dokumentär om Anders Petersen

Den 28 juni visar SVT2 dokumentären "Utan längtan ingen bild" om den världskända fotografen Anders Petersen. Därefter kommer filmen att finnas på SVT Play under ett halvår.

Anders Petersen är en av Europas viktigaste fotografer. Hans personliga och egensinniga bildspråk och förmåga att skildra det mellanmänskliga har gjort honom till en av vår tids stora berättare. 

Filmen tar avstamp från Anders senaste projekt ”Stockholm”, ett projekt han jobbat med under en fyraårsperiod och som hade sin premiär i maj 2019 på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Genom filmen får vi följa Anders dedikerade arbete med projektet. I nära och personliga scener följer vi med när han porträtterar människor och situationer i Stockholm. Han möter stadens invånare i sina hem, ute på stan och i andra delar i livet.

Här visar han tydligt sitt mycket personliga och speciella arbetssätt - hur hans stora intresse för människor och längtan efter gemenskap ger honom en ingång till det nära mötet. Något han vigt stora delen av sitt liv åt och som inspirerat en internationell publik. Ett konstnärsskap som under åren fått nya ramverk men där innehållet fortfarande kretsar kring den grundläggande frågan – vem är jag och varför?

Filmen är gjord av vännen och kollegan, fotografen och filmaren Stefan Bladh som under perioder har varit assistent samt delat mörkrum med Anders. Under sista året med projektet Stockholm har han följt Anders arbetet och tecknar ett stämningsfullt och nära porträtt av Anders liv och bildskapande.

Filmen "Utan längtan ingen bild" visas den 28 juni klockan 20.00 på SVT2.Publicerad 2019-06-17. Läst av 3973 personer.

4 Kommentarer

tezmon 2019-06-17 10:08  
Kul! Det är inbokat.
Frekeman 2019-06-17 19:55  
Nice! För er som ännu inte varit på Liljevalchs utställning så ta er dit! Mycket givande!
MrKarisma 2019-06-18 13:17  
Ska definitivt avnjutas den 28:e!
jkm 2022-05-03 08:03  
The Man! Ha det gött!
annons

Merläsning

ANNONS