Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Foto: Frøydis Geithus

 

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder.

Det gäller att jobba hårt och rätt för att nå dit man vill, var två av Frøydis Geithus budskap när hon föreläste på biografen Zita i Stockholm. Ju mer man fotograferar desto bättre blir man, svårare än så är det inte enligt Frøydis.

Hon passade också på att berätta hur man jobbar rätt. Sociala medier är otroligt viktiga för den som vill nå framgång som bröllopsfotograf - det är så man når sina kunder. Men Facebook är helt ute. Istället är det Instagram som gäller och Pinterest är på gång att bli stort.

Fröydis Geithus jobbar mycket medvetet med Instagram.
— Det gäller att vara ha ett konsekvent flöde. Att komma ut med bilder med jämnt mellanrum och bara visa fina bilder. Ingen är intresserad av bilder på vad du äter. 

Men det räcker inte med det. Frøydis understryker också hur viktigt det är att tagga bilderna. Instagram tillåter upp till 30 taggar per bild och det ska man utnyttja för att få maximal spridning. Det gäller också att kolla upp vilka taggar som är mest populära.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Frøydis Geithus (@froydisgeithus)

Du turnerar runt med Nikon och Profoto. Hur länge har du arbetat med två märkena.
– Jag har alltid använt Nikon, ända sedan den analoga tiden. Profoto har jag använt de senaste nio åren. Är Nikon-ambassadör sedan tre år tillbaka. Fick kontakt med Profoto förra året när de hade en prototyp till en mindre studioblixt, B10:an. Profoto ville göra en reklamfilm med någon som reser mycket och är i behov av en mindre blixt. Då hade jag redan A1, men den räcker inte alltid till.

Vad fick dig att byta till Profoto?

– Både designen och konstruktion. Att de håller - de är solida. Mitt problem har varit att jag flyger så mycket. Så jag har länge behövt en mindre blixt. 

Vad berättar du om på din turné?
– Jag snackar mycket om inspiration. Vill man något så får man kämpa hårt, men det roliga är att alla kan bli fotografer om de vill. Jag snackar om hur man skaffar sig den skicklighet som krävs, där ingår även nätverkande.

Vad ser du för fördelar med Nikon Z7 och Profoto B10 i ditt arbete.
– Båda är små och lätta. Det är en ny värld. Ibland går jag tre fyra timmar upp i fjällen för att ta mina bilder. Eller så reser jag. Men det finns ju också nackdelar – man måste vänja sig med den elektroniska sökaren.

Vilka egenskaper är viktigast för dig när du väljer blixt?
– För mig ska blixten bara fylla på det befintliga ljuset. Ljuset ska kännas naturligt. Viktigt med kvalitet, att sakerna håller. Men man får ju det man betalar för. Jag betalar för min egen utrustning och tycker att det varit värt att satsa på Profoto. Föredrar paraply framför softbox eftersom paraplyet bara tar 2-3 sekunder att sätta upp. Och med en diffusionssuk blir paraplyet som en softbox.

Vad kan du ge för tips för den som vill höja nivån på sina bröllopsbilder?
– Ta mycket bilder och åk på workshops. Jag är mentor på en del workshops, där kan man få snygga bilder till sin portfolio. Man kan också ta vänner eller partner som modell för att få mer erfarenhet. Viktigt att bygga upp sin portfolio. Inget fel med ”fake it until you make it” – alla bilder i portfolion behöver inte vara från riktiga bröllop.

Visa det här inlägget på Instagram

I always try to push myself when it comes to my work, and that’s why I need to do something completely different every once in a while. My heart is into fine art photography, and sometimes the artist in me is shining a bit extra. What do you think? If you’re a photographer or not, do you create things? If yes, what do you love to make? This is also my first art piece with my Nikon Z7 mirrorless camera. . . . . Nikon Z7 24/70 2.8 ftz. 1/100 f/2.8 ISO400 . . . . . #greekweddingphotographer #exploretocreate #photooftheday #destinationweddingphotographer #junebugweddings #monemvasia #froydisgeithusphotography #nikonambassador #nikonusa #nikoneurope #nikonlove #fineart #blackandwhite #alienskinexposure #photobugcommunity #grain #feckinworkshop #nikonz7 #visitgreece #berta #lightporn #dvlop #greekwedding #igart #fineartwedding #lookslikefilm #livelifetothefullest

Ett inlägg delat av Frøydis Geithus (@froydisgeithus)

När jag läser om dig så står det att du reser runt mycket och fotograferar bröllop på olika delar i världen. Hur ofta gör du det? Finns det en stor marknad bröllopsfotografering utomlands?
– För mig är det 50/50. Men jag gör bara tio bröllop per år. Alla är heldag, om det är utomland tar fotograferingen två-tre dagar. Numer gör jag mer workshops. Blir mer och mer vanligt med bröllop utomlands därför att allt fler väljer att gifta sig utomlands. Känns tryggt att ha med en fotograf från hemlandet som talar samma språk.

Här kan se fler av Frøydis Geithus bilder.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-02-06. Läst av 4322 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformationFrøydis Geithus. Foto: Magnus Fröderberg
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-02-06 23:13   Flash Gordon
En hel del intressant information. Jag har sett att de yngre gått över till Instagram.
Facebook verkar vara passé.
Som IT kunnig hatar jag alla media som försöker kartlägga mig. Ja förutom Fotosidan då. Fast de försöker inte koppla ihop mig med vad jag handlar med bankkortet så vitt jag vet.

Jag fotar själv bröllop och dop i bland. Fast numera bara för mina närmaste och vänner.

Fast hennes bilder ligger i en annan dimension.
En bröllopsdag är ofta en ganska stressad och hektisk dag. Som fotograf får man i bästa fall en timme att försöka ta några bra bilder på en vacker plats.
I övrigt går allt ut på att dokumentera det hela.

Hennes bilder är väldigt bra men att utnyttja henens tjänster kostar nog också en vacker slant. Tror att få som gifter sig i Sverige har råd med det.
2019-02-07 17:19   Makten
Jag försöker förstå hur folk kan föredra bilder i frimärksstorlek, vilket är det som gäller på Instagram. Helt obegripligt. Eller är det så att i princip ingen sätter sig framför en dator längre utan bara använder telefonen?

Kameror måste kunna filma i 4K och ha sjukt många pixlar. Sen sitter man och tittar på bilderna på en tretumsskärm. Hade lika gärna kunnat fota med en potatis. Utveckligen går uppenbarligen inte alltid framåt.
Third eye   2019-02-07 19:06
Det ena utesluter nog inte det andra och lyckliga lågupplösta viewers lever i symbios med sådana som mig som älskar 4k och högupplöst.
Men det stämmer att färre och färre sitter vid traditionell skärm som blivit ersatt i mångt och mycket av högupplöst mobilskärm som på rätt betraktningsavstånd kan ge helt ok upplevelse.
Sedan är det ganska många som länkar till egna högupplösta gallerier externt via just instagram osv.
Så det är inte den frimärksstora bilden i sig som är syftet.
Känner själv att jag borde engagera mig mer på insta faktiskt.
Makten   2019-02-07 22:13
Jag har försökt men det känns helt bortkastat. Det märkligaste av allt är att bilderna ÄR större än vad som visas, men det finns inget sätt att förstora dem. Det enda sättet att se det på är om nån länkar direkt till en Instagram-bild på Facebook. Då kan man högerklicka och öppna bilden i ny flik. Denna möjlighet är blockerad på Instagram, vilket är helt sjukt. En bildtjänst som motarbetar bästa bildvisning. Man tar sig för pannan.

Jag saknar en social plattform för seriösa fotografer. Eller åtminstone fotografer som vill ha möjlighet att visa bilder i nåt som ens är i närheten av att likna rimlig bildkvalitet. Även Facebook komprimerar sönder bilderna totalt, men det är nog enda lösningen med tanke på hur många miljarder skitbilder av katter och mat som folk laddar upp.
Nils Bergqvist   2019-02-08 09:43
Håller helt med dig Martin. Instagram har för dålig bildvisning. Facebook är betydligt bättre för den som vill få en mera rik bildupplevelse. Du kan lägga upp bilder i 2048 pix och även se dom i den storleken. Att bilde sedan komprimeras i byte påverkar inte det du ser lika mycket som om den komprimeras i pixels. Instagram är bra för att marknadsföra sig själv och nå ut till många, men inte för att se på bilder ur andra perspektiv.
Sten-Åke Sändh   2019-02-08 19:09
Men jag tycker faktiskt att Fotosidan funkar ganska bra nu. Jag gör en del fotoberättelser/reportage och först fick jag inte till det och det har varit en del strul under resans gång men David Elmfeldt har verkligen lyssnat så nu är jag faktiskt rätt nöjd med hur det funkar.

Jag använder Fotosidans bloggfunktion till att skriva den bakgrund jag vill ha till den portfolio med bilder som jag länkat till. Tidigare försökte jag lägga bakgrunden i FS Portfolios men den hanterar/formaterar ingressen så dåligt att jag helt avstår det numera. Istället har jag lagt några HTML-länkar till bloggbakgrunden om folk kommer via Google direkt till portfolios.

Allt finns ju i bloggdelen om man nu vill diskutera blogg och bilder. Det är väl bara det att det sällan pågår så där jättedjupa diskussioner där heller men det handlar ju inte om systemet utan hur intresserade vi är av att diskutera bilder och kontext.

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm

Du kan ju kolla själv både på funktion och bildstorleken. Jag har f.n. lagt upp nio bloggberättelser med tillhörande portfolios.

Enligt David Elmfeldt så håller man nu på att göra alla portfoliobilderna indexeringsbara så att de syns i sig själva och inte bara via portfolio och bloggroten. Jag ser fram emot det för då kommer nog fler hitta till både bilder och texter.

För mig tycker jag Fotosidans gränssnitt för att skapa bloggar och portfolios har funkat perfekt efter att jag fick tips av David att göra HTML-länkar tillbaka till bloggarna och att de fixade de bildskalningsproblem som funnits ett tag. Jag laddar alltid upp mina bilden i UHD-storlek (en del kallar det lite slarvigt för 4K fast det skiljer sig lite åt från UHD) och sedan skalar Fotosidan ner dem en aning men ändå till en OK storlek.

Det finns bara en sak kvar att klaga på och det är att FS bildrendering ibland bandar delar av bilderna oförklarligt i regnbågsfärg eller svartvitt. Det är aldrig fel på själva bilderna efter importen och felet kan oftast avhjälpas om man bläddrar fram en bild eller två och går tillbaka.

Jag kollade på Flickr som en kompis ansåg fått nytt liv efter ägarbyte eller vad det nu var som hände men jag känner inte än att jag är vän med den plattformen. Tycker också att de hanterar bildkontext rätt uselt. Texten är så liten att den knappt syns.
PMD   2019-02-09 01:14
"Jag försöker förstå hur folk kan föredra bilder i frimärksstorlek, vilket är det som gäller på Instagram. Helt obegripligt. Eller är det så att i princip ingen sätter sig framför en dator längre utan bara använder telefonen? "

Där är du nog något på spåren, Martin!

Men det är väl inte helt nytt. Instamatic-folket nöjde sig glatt med papperskopior på 6x6 cm (eller om det var 8x8 cm?). De var inte intresserade av bildkomposition eller annat djuplodande arty-farty-krafs. De ville se sina bilder på barnen och hunden.

Helt OK, tycker jag, men vi ska väl inte inbilla oss att internetplattformar som är utformade för den stora massan är speciellt lämpade för folk med specialintressen.
Makten   2019-02-09 10:04
Nils: Jag tycker tyvärr att Facebooks komprimering förstör bilderna lite väl mycket. Det spelar ju ingen roll hur många pixlar bilden har om den är alldeles grötig och där exempelvis röda nyanser interpoleras ihop till kletiga blaffor. Men då tar jag också en typ av bilder som tjänar ganska mycket på att vara skarpa, och jag gissar att sådana påverkas mer av att komprimeras hårt. En redan mjuk bild klarar sig rätt bra.
Sen verkar det vara ett visst mått av slump inblandat; ibland förblir bilderna till synes knappt komprimerade alls, medan de vid andra tillfällen blir totalförstörda.

Sten-Åke: Jag bloggade friskt för några år sedan och det tyckte jag om, men nu har jag inte riktigt det engagemanget längre. En blogg blir ju också bara något som dedikerat fotointresserade följer. Det vore kul att kunna blanda bilder med helt andra inlägg och diskussioner som inte har alls med foto att göra. Facebook är i grunden vettigt för det, men dels börjar användarna söka sig till andra sidor (som jag inte förstår lockelsen av) och dels är det för mycket skit man inte är intresserad av. "Smarta" funktioner som vill göra saker åt en är jag allergisk mot. Jag vill kunna läsa ett flöde av vad mina vänner tycker och länkar till, inte slumpmässigt "utvalda" saker som nån jäkla algoritm tror att jag vill läsa.
Instagram är ju lite samma sak fast med mer fokus på bilderna. Det hade kunnat vara utmärkt om det också fanns ett fungerande webinterface för oss som inte vill sitta och stirra på en miniskärm och undra hur bilderna egentligen ser ut i vettigt format.

Per: Jovars, jag överdrev såklart med flit om att Instagram skulle vara obegripligt. Det finns många bra sidor med att ha allt i mobilen och att det finns dedikerade tjänster för dem som vill använda den. Men varför finns inget liknande för oss som vill ha lite mer utrymme och som gärna skriver mer än one-liners? Att skriva inlägget jag just plitar ner, skulle vara ett helvete med en telefon. Tangentbord är oumbärligt och varför då inte sitta vid datorn så man ser ordentligt också?

PS. Funderar starkt på att uppgradera datorn och då gå från 24" till 27"-skärm. Eller ännu större. DS.
Sten-Åke Sändh   2019-02-09 19:49
Det är väl bara att skita i allt runtikring och bjuda in de du vill prata med om vad som helst även till FS. Det är ju faktiskt bara ett medium. Det enda jag säger är att det faktiskt funkar nu på FS och att man kan skicka in upp till 4K -bilder åtminstone om man vill.

Vill du visa dina bilder och/eller prata med dina vänner eller hela världen? Vad är det du vill egentligen?

Jag kan se poängen att välja forum som inte bara vänder sig till fotonördar och det är väl därför jag valt att även lägga upp en utställning på FSF Federationen Svenska Fotografer.

Jag kan ju också gnälla över att jag inte kan ladda upp mina 36 MP bilder men eftersom många fortfarande kollar på bilder i en bråkdel av den upplösningen så är väl den hållningen ganska meningslös. Jag har själv ingen skärm med bättre upplösning än 4K och allt skriver man ju inte ut (fast jag har en (Epson SC-600). Jag tycker helt ärligt att Fotosidan och FSF är helt Ok kompromisser för sidor på nätet. Har man högre krav så får man väl skriva ut antar jag.
Makten   2019-02-09 20:33
Sten-Åke: Jag tror du missförstår mig totalt. Jag har inget behov av att ladda upp gigantiska bilder. Det räcker utmärkt med ~1000x1500 pixlar eller möjligen lite större. Problemet med Facebook är att de komprimeras sönder. Problemet med Instagram är att man över huvud taget inte kan se dem i den uppladdade storleken, utan förminskade. Den plattformen är nämligen inte gjord för datorer utan för mobiltelefoner.

Det jag saknar är en social plattform som inte är så begränsad, samt gärna utan trams och "finesser" som ändå inte tillför något. En bra sådan plattform kan användas både för att snacka med vänner och nå hela världen. Facebook funkar precis så men har hänfallit till att försöka locka dem som inget orkar själva. Saker sorteras åt dig, du får bara se det nån algoritm TROR att du tycker är intressant. Sen laddar folk upp så mycket skit att de naturligtvis måste begränsa storleken (inte upplösningen) på bilderna. Och det är svårt att klaga när det är gratis. Men det ekar ett stort jäkla hål på internet som borde gå att fylla med massor av vettiga saker. Konstigt nog gör ingen det.
PMD   2019-02-09 22:51
Martin skrev: "Men varför finns inget liknande för oss som vill ha lite mer utrymme och som gärna skriver mer än one-liners?"

Vi är kanske för få? På Flickr tycker jag dock att det ser ut som att man kan skriva långa texter till sina bilder.

"Att skriva inlägget jag just plitar ner, skulle vara ett helvete med en telefon."

Att läsa det inlägget är ett helvete för internetgenerationen. Så långa texter klarar de inte av, helt enkelt.
Gå över till video! ½ :-)

"Tangentbord är oumbärligt och varför då inte sitta vid datorn så man ser ordentligt också?"
Jag håller med. Jag använder telefonen mest till att ringa med och skicka SMS.
Flash Gordon   2019-02-09 23:56
Personligen ogillar jag starkt de flesta social medier som finns. Facebook äger många av dem numera.
År det gratis att nyttja deras tjänster så är man själv villebrådet de vill åt.

Det sker konstant en kartläggning av oss som personer och vara hushåll. Uppgifter om oss säljs och köps konstant.
Att samla information om oss och kunna rikta annonser till oss inom områden vi visat intresse för här deras syfte.
Min hund har en viss förmåga att tugga sönder mina tofflor. Så google och facebook tror jag är hemskt intresserad av skor. Eftersom jag ibland måste söka på nätet efter nya tofflor som hunden tuggat sönder. Nu är deras när inte tillräckligt finmaskigt. De tror jag gillar alla forne av skor. Även högklackat. Får väl skaffa kortkort också och nylon strumpor som matchar skorna. Någon som har ett bra tips på lösbyst?
Det värsta är ju att dessa företag också säljer dessa uppgifter vidare. Ica handlarna börjar göra samma sak.
Så snart vet alla att jag är den där transvestiten som går omkring i högklackat med kort kjol och lösbyst och just nu vill handla på ICA.
För det är klart man köper ju grejorna när man får så fina specialebjudanden från Facebook and company.
Nils Bergqvist   2019-02-10 08:14
Det finns en grupp på fb, landskapsfotografi, där man säger att fb inte skalar bilder om de läggs upp u 720, 960 eller 2048 pixels. Men oavsett vad de gör med bilderna så blir det skyhögt bättre än instagram. I alla fall om man vill se bilderna på en stor dataskärm. På fb brukar jag först klicka på bilden, sedan F på tangentbordet, slutligen högerklicka och visa bild sedan +, så får man upp den i samma storlek som den lades upp (möjligen att det maxas vid 2048?).
Sten-Åke Sändh   2019-02-11 02:16
Ok ursäkta då missförstod jag nog dig. Tycker också det låter konstigt att Instagram har de här begränsningarna.

Facebook har jag helt avstått från då jag fick klarhet i hur de bygger sociogramstrukturer i bakgrunden med hjälp av användarnas kommunikationshistorik och att deras affärsidé bl.a. bestått i att sälja tillgång till sina medlemmars data.

Förr hette det att den "svenske arbetaren gärna grävde sin egen grav bara han fick bra betalt". Idag kunde man kanske säga: "att folk gärna ger upp sin integritet bara man får tillgång till en trevligt förpackad tjänst som låter dem kommunicera med sina vänner." En integritet man skriker i högansky om staten skulle göra intrång i men som man beredvilligt accepterar om den görs av ett privat utländskt företag som sedan ändå låter statens myndigheter under vissa omständigheter få tillgång till.
Sten-Åke Sändh   2019-02-11 11:54
Jag har inte använt Instagram men är det inte så att man bara kan ladda upp bilder från just telefoner till Instagram? Den siten kanske just skapats för att bara se bilderna i telefoner. In och ut från telefoner alltså - då blir ju detta rätt logiskt kan man ju tycka.
Martin_Oberg   2019-02-13 01:50
Instagram var från början tänkt att användas för bilder man tog med mobilen. Det är först på senare år det blivit vanligare med bilder tagna med ”riktiga” kameror.

Att man måste använda telefonen för att ladda upp bilderna gör det till en extremt frustrerande plattform för en fotograf. En dator är överlägsen vad gäller användarvänlighet inom bildhantering. Man kan dock få riktigt bra spridning på Instagram. Det vore skönt om de hade haft en ordentlig klient för desktopanvändning bara men det lär väl inte hända.
2019-02-11 02:30   Sten-Åke Sändh
Men Per, Martin skrev ju att han ville kunna skriva om vad som helst så långt han ville. Idén på Fotosidan är ju att man ska blogga om foto och bilder trots allt.

Det jag ville påpeka är att det inte finns några som helst begränsningar i det jag vill göra på Fotosidan längre annat än just indexeringen tror jag.

Martin: Jag är inte så intresserad i att lägga upp enskilda bilder utan jag sysslar enbart med foto- och resereportage. Alla bilder jag publicerat på Fotosidan är tagna för att ingå i bildberättelser och om du kollar på exemplen nedan så har jag använt bloggformatet till fylliga långa bakgrundsberättelser till mina portfoliobilder. I bloggarna ligger sedan en bildlänk till tillhörande portfolio. Sedan har jag även ofta fylliga texter till bilderna. Jag har inte märkt av några som helst begränsningar där heller som stört mig.

Jag har kollat på Flickr och har ett konto där men jag har inte övertygat mig själv ännu då jag tycker Flickr hanterar bildtexterna uselt (väldigt liten typgrad).

Det marxist-leninistiska Etiopien 1986 - ett politiskt, kulturellt och militärt våldtaget land

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Det+marxist-leninistiska+Etiopien+1986+-+ett+politiskt%2C+kulturellt+och

Afghanistan 1978 - Saur (April)-revolutionen - och vägen till Kashmir

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Afghanistan+1978+-+Saur+%28April%29-revolutionen+-+och+v%E4gen+till+Kashmir

Merläsning

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 1

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 16

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 7

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Lee 100 kan hålla tre filter samtidigt

Lee 100 är en ny filterhållare från Lee som enkelt kan hålla tre rektangulära glasfilter med 100 millimeters bredd. Filterhållaren kan roteras så att avtonade gråfilter kan passas in perfekt. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 4

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Plus Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS. Läs mer... 13

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Lastolite HaloCompact