Annons

Proffsfoto

Artiklar > Hallå där JH Engström!

Hallå där JH Engström!

Margot Wallard och JH Engström i Smedsby i Värmland. 

Vi ringde upp JH Engström – en av Sveriges mest kända fotografer internationellt. Han är aktuellt med en ny bok och som workshop-hållare.

Vad är Atelier Smedsby för något?
– Det är en ett-årig webbaserad workshop med tre möten om 2 dagar i Paris. Jag bor mellan Paris och Värmland. Smedsby är där jag bor i Värmland. Jag gav namnet Smedsby till ateljén i Paris där vi håller workshopen.

– Oftast är en workshop fem intensiva dagar, och sen blir det tomt efteråt. Jag tänkte att vi sprider ut det och kan följa upp frågor som uppstår. Men det är viktigt att börja med att träffas och bilda en grupp. Då blir det enklare att kommunicera med varandra. Den mesta kommunikationen går utmärkt att sköta via nätet från Värmland.

Vem går en sådan här workshop?
– Jag har haft många workshops. Internationellt är det vanligt med workshops men här i Sverige tycker folk att det är lite dyrt. En del betalar med egna pengar och andra söker stipendier. Har man jobb så slipper man ta ledigt för att gå en utbildning.

Folk kommer från alla möjliga länder och blir väldigt öppna för de är inte styrda av respektive lands osynliga koder.

Vad ger det att gå en workshop?
– Det ger hur mycket som helst. Jag har hållit många och är van att handleda folk som inte vet hur de ska gå vidare. Det är den dynamik som uppstår i en grupp. Det blir en motor när jag säger att det är deadline den 17 november.

– Vi antar fotografer som håller på med alla möjliga typer av fotografi. Vi tar in det som är intressant., inte bara den typ av fotografi som jag själv tycker om.

– Nyligen träffade jag några som gick en workshop för två år sedan och håller fortfarande kontakten och har bildat ett nätverk.

Vad gör du mer för närvarande utöver workshopen?
– Jag har precis gett ut en bok som heter Foreign Affair tillsammans med Margot Wallard som koordinerar workshopen.

– Just nu håller på att sammanställa en bok om mitt förhållande till Paris som kommer inom ett år. Jag flyttade dit när jag var 10 år. Bilderna är tagna under 20 år och blir ett slags avslut.

Din bok ”Trying to dance” har blivit väldigt uppmärksammad och är nu en dyr samlarbok. Hur känns det?
– Det har den varit ett tag. Det är en liten absurd situation. Det är kul men jag får inget av det. Det är skoj att ens bok inte försvinner ut i oceanen.

– Vi ska ge ut en andra upplaga. Jag gillar inte att den inte går att få tag på. Det sänker ändå inte värdet på första upplagan. Jag har bara tre ex kvar själv. Jag trodde att jag hade flera lådor liggande under sängen, men de visade sig innehålla utsorterade cd-skivor från 90-talet.

Läs mer här.

JH Engströms webbplatsPublicerad 2011-09-23. Läst av 7469 personer.

2 Kommentarer

pareli 2011-09-27 09:40  
God stil av Engström att ge ut en ny upplaga. Då kan man kanske stävja sånt här något:
http://www.fotosidan.se/classifieds/view.htm?ID=159210

Merläsning

ANNONS