Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Annons
Artiklar > Johan Hammar utnämnd till Årets naturfotograf

Johan Hammar utnämnd till Årets naturfotograf

Naturvårdsverket har beslutat att Årets naturfotograf 2018 är Johan Hammar. Stipendiet delas ut för 28:e året och prissumman är 25 000 kronor.

Johan Hammar får utmärkelsen för sin stilsäkra och multimediala upptäcktsresa till våra sötvattens spännande värld av liv. Så väl under som ovan ytan förmår Johan att visa vägen genom fotografi, film, kunskap och ny teknik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som biolog arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid.

Drivkraften är att berätta, fascinera, informera och väcka nyfikenhet kring natur- och miljöfrågor. Foto, film, ljud och VR är verktygen.

– Att ta bilden är bara det första steget. Sen börjar det riktiga arbetet, säger Johan Hammar som just nu är aktuell med ett flerårigt projekt om svenska sötvatten. Projektet har resulterat i en bok ”Sötvatten – en värld av liv”, mängder med föreläsningar och flera stora utställningar.

Johan är också en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang.

– Att få den här utmärkelsen är fantastiskt roligt och förhoppningsvis kommer det också innebära att våra fantastiska sjöar, vattendrag, våtmarker och vattenpölar får lite mer uppmärksamhet. Det förtjänar de verkligen, avslutar Johan Hammar. 

– Många svenskar vet hur ett korallrev ser ut men få känner nog till att det kan se ut såhär i en svensk sjö. Stänglar av näckrosor sträcker sig upp mot ytan och botten täcks av en vackert ljusgrön matta med kransalger. Och där, blixtstilla under näckrosorna, står gäddan och lurpassar. Det är bara bröstfenorna som rör sig lite försiktigt.– Sakta, sakta glider jag närmare gäddan. Sen ligger jag bara där och betraktar, glömmer nästan bort att fotografera. Ett helt magiskt ögonblick i en svensk sjö, säger Johan Hammar.Publicerad 2019-05-15.

2 Kommentarer

PMD 2019-05-16 00:14  
Gäddbilden!
Osquar 2019-05-16 08:24
Eller hur? Den är löjligt läcker!!

/Oscar
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS