Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Anders Petersen visar Stockholm på Liljevalchs

Anders Petersen visar Stockholm på Liljevalchs

Luciafest på Moonshine, Farsta 2015. Foto: Anders Petersen

 

Under fyra år har den internationellt kände fotografen Anders Petersen dokumenterat människor och stadsrum i Stockholm. Bilderna är ett dokument över vår tid, dess hets och vilopunkter, dess glädje, sorg och kärlek och visas snart på Liljevalchs i Stockholm.

Anders Petersen följer i en tradition av Stockholmsfotografer men det är första gången han skildrar sin egen stad. Han har tidigare gjort närstudier av såväl Café Lehmitz i Hamburg, Gröna Lund och Rom som vårdinstitutioner, cirkus och fängelse.

Nu kommer Liljevalchs salar att fyllas från golv till tak av hundratals fotografier från livet i Stockholm 2015–2018. Det är bilder av en snabbt växande stad, av vardag och fest, av unga och gamla, snöfall över Katarinavägen, en taxparad på Gärdet, en operationssal i Danderyd, nyårsaftonsfirande vid Skeppsbrons jättegran… 

Danderyd 2017.

"Anders Petersen är som bäst när han fryser det lågmälda ögonblicket", skriver Liljevalchs chef Mårten Castenfors i utställningskatalogen. "En snöfylld och öde vintergata, en blick av förundran. Bilder där man anar hans otroliga känslighet. Hans närvaro och kärlek till det han ser, det kan vara en människa eller ett ting som leder oss vidare till en oväntad association."

Rinkeby 2017.

Anders Petersen är född 1944 i Stockholm och utbildad vid Christer Strömholms fotoskola 1966–68 och Dramatiska Institutet 1973–74. Strömholm blev också en nära och betydelsefull vän.

Hans första fotobok, "Gröna Lund", kom 1973 och sedan har böckerna kommit i en jämn ström med texter på engelska, franska, svenska, tyska. Utställningarna är otaliga, i Sverige och runt om i Europa, i Tokyo och New York, Istanbul och Moskva.

Anders Petersen har fått en rad olika priser och stipendier, både svenska och internationella. 2003 fick han utmärkelsen "Årets fotograf" vid den stora fotofestivalen i franska Arles. 

Utställningen på Liljevalchs öppnar den 17 maj och pågår fram till den 1 september.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-05-07. Läst av 1485 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-05-07 10:21   mats lindfors
Oj, vad roligt! Något att se fram emot.
2019-05-07 11:23   rikitikitavi
Riktigt kul :) En av mina favorit fotografer, ska bli spännande att se vad han dokumenterat.
2019-05-07 12:25   jkm
Gött! Finns ingen nu levande svensk fotograf som ens kommer i närheten av Anders. Snacka om committment, eller vad fan det heter...Ha det gött!
mimasan   2019-05-07 15:06
Engagemang heter det nog. :)
jkm   2019-05-07 16:08
Javisstfan...
2019-05-08 09:45   Nils Bergqvist
Den utställningen får man inte missa🙂Har sett fram enot den länge sedan jag läste att han arbetade på ett projekt med Stockholmsbilder. Ska säkert bli tillfälle även för en utsocknes att komma till stan och se den.
2019-05-08 13:14   Erik_N
Det här är ju verkligen en väldigt stor händelse! Jag gillar egentligen hans tidigare arbeten mer än de senare, men ett givet besök är det naturligtvis. Tänk att ha både denna och Jesper Waldersten på fotografiska igång samtidigt, verkligen inte illa!
2019-05-09 16:00   Johan Pihl
Hoppas att bilderna dyker upp nånstans i Skåne också, eller åtminstone släpps i bokform.

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes