Blogg, Portfolio, rabatt på kameraförsäkring och Fotosidan Magasin, alla Plus-artiklar.

Förlängt mässerbjudande (9-16/11):
1 år 440 kr (normalt 620 kr) eller 2 månader i taget (första perioden 30 kr).
Annons
Artiklar > Så ska fotoklubbarna bli fler

Så ska fotoklubbarna bli fler

Allt fler fotograferar samtidigt som allt färre är medlem i en fotoklubb. Nu vill fotoklubbarna vända på utvecklingen.

Idag är cirka 150 fotoklubbar medlemmar i Riksförbundet Svensk Fotografi - RSF. Det innebär i sin tur cirka 6.000 aktiva hobbyfotografer.

Det allmänna fotointresset har växt rejält de senaste tio åren. Antalet sålda kameror har ökat drastiskt under många år. Foto är ett vanligt ämne på gymnasiet och att kommunicera med bilder har blivit en självklarhet. Samtidigt har antalet organiserade hobbyfotografer sjunkit.

RSF har utsett en framtidsgrupp för att analysera läget och föreslå förändringar. Under Riksfotostämman i Skara presenterade gruppen ett flertal förslag.

Gruppen konstaterar att det ökade fotointresset också innebär en större marknad för fotoklubbarna. Hur ska då 150 klubbar bli 250? Hur ska klubbarna bli mer attraktiva?

En undersökning som framtidsgruppen gjort visar att de fotoklubbar som finns mår bra. Det kan ändå behöva stöd för att få fler medlemmar och bättre ålders- och könsfördelning.

Framtidsgruppen tror att en utvecklad distriktsorganisation kan ge det stöd som klubbarna behöver. Då blir det också attraktivare för fler fotoklubbar att gå med i RSF.

Tävlingar och årsmöte på Fotomässan
Utöver stöd ska distrikten även stå för attraktiva tävlingar. Tävlingsverksamheten på riksnivå behöver också förändras. Idag lockar Riksstämman och den tillhörande tävlingen RIFO få besökare även om många deltar i tävlingen.

Framtidsgruppens förslag går ut på att hålla Riksstämman och påsiktsklasserna i RIFO på Fotomässan i Stockholm varje år dit många ändå kommer. Digitalklasserna samlas i en ny tävling som vandrar runt bland distrikten. I tävlingen skapas minst en internationell klass.

För att inte tävlingarna ska äventyra distriktens ekonomi föreslås att RSFs tidning blir helt digital. Det skulle frigöra ekonomiska medel som bildar en buffert.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-05-15. Läst av 7237 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2012-05-15 08:42   Benganbus
Intressant det här i en tid då fotograferandet ökar, men då föreniningar och föreningsliv minskar...
Och då sittandet framför internet ökar! ;)

Tror ändå det går att öka intresset för fotoklubbar, men tror att man måste driva flera olika aktiviteter samtidigt i klubbarna....?
Kanske olika projekt i projektform med en handledare...
Och man stämmer av vissa pågående projekt på ett café tex?
Säger en som aldrig varit med i en fotoklubb! :)
/B
motalarolf   2012-05-15 20:03
Bra tankar Bengt!
(Det är jag som står längst till höger på RIFO-bilden - och alltså är en av Framtidsgruppmedlemmarna)
2012-05-15 09:26   Tomasz
På företagen finns det säkert många inofficiella fotoklubbar, eller underlag för att starta dem. Där finns redan en gemenskap via anställningen så att organisera det borde inte vara så svårt.
Om det är för få intresserade på ett företag kan man väl bilda en klubb tillsammans med något annat företag man har kontakter med.
begust   2012-05-15 16:05
Du har ju en bra klubb ganska nära dig ;-)
Telefonplan är inte långt bort.
2012-05-15 09:27   Gomer
Jag tror att det här är en allmän trend i samhället .
Många yngre vill inte lägga tid och energi på styrelser, stadgar, årsmöten eller formalia.
Den information man tidigare sökte via klubbverksamhet finns enkelt och gratis serverad i kostnadsfria forum i dag. T.ex Fotosidan.
Föreningslivet är enligt min uppfattning något som på sikt kommer att dö ut.
Kanske är medelåldern på de personer som illustrerar artikeln ett tydligt tecken att så är det.
gatosi   2012-05-15 10:34
Javisst, informationen finns. Men hur man applicerar den på sin egen dator eller annan utrustning är ibland långtifrån självklart. Jag ser inte någon annan möjlighet att fysiskt få tag i en kunnig person utom att träffa någon på en fotoklubb. Ok, kanske inte ens det om många hellre gräver ner sig bakom sin egen dator. Ser det som du, att ställa upp för en formell förening är inte lockande och drabbar många föreningar.
I en fotoklubb skulle jag också uppskatta om det fanns utrustning som man själv inte har råd att skaffa och kunskap att underhålla, som en profilerad skrivare. Gick miste om några poäng i en fotokurs eftersom jag inte hade tillgång till en vettig fotoskrivare.
bengt luthman   2012-05-15 11:41
Hur kan det komma sig att det enda sättet att träffa någon fysiskt som kan något om foto är via en fotoklubb. Jag har träffat massor med människor som kan mkt om foto och ingen av dem har varit via en fotoklubb.
gatosi   2012-05-15 12:07
Det finns livssituationer där det blir så. Och så väljer jag inte mina kompisar efter hobby.
bengt luthman   2012-05-15 12:57
Jag väljer inte kompisar efter intresse, men däremot har jag inga problem med att kontakta folk via t.ex. fotosidan eller något dylikt om jag inte förstår något eller behöver hjälp "på riktigt". Jag ser inte vilken livssituation som skulle förhindra det, kan man läsa den här artikeln har man ju uppenbarligen internet och kan således kontakta den man tror bäst skulle kunna hjälpa till.

Jag har aldrig känt vare sig behov av eller lusten till att gå med i en fotoklubb. Känns överflödigt.
Jeremiah2   2012-05-15 18:48
Helt rätt, föreningslivet är till för att träfa andra liksinnade för att det "förr" var enda källan till info.

Idag finns nätet, behovet av föreningar minskar.
McBear   2012-05-15 19:01
Om fotoklubbarna hantera nuvarande situation på ett konstruktivt sätt kommer nog fotoklubbarna att fortleva.

Jag har jobbat med omvärldsbevakning och -analys på Telia och vi konstaterade att det inte alls är ovanligt att möten på nätet resulterar i riktiga möten.

Vitsen med fotoklubbar är att med likasinnade diskutera bild och medverka i kunskapsöverföring under trevliga förhållanden. Är man en ensamvarg kan man möjligen opponera mot detta. Men om man verkligen vill utvecklas i sitt fotograferande gör man det tillsammans med andra med stort intresse för bild under mycket trevligare former än att till 100% Googla sig fram i Internetdjungeln.

Fotoklubbsvärlden har i stor utsträckning lämmnat pryldiskussionerna och fokusera på bilden och vad bilden kan förmedla till betraktaren.
I min fotoklubb "Midsommargårdens Fotoklubb" går verksamheten ut på att utveckla bildseendet med interna diskussioner runt medlemmarnas bilder och genom att 2 ggr per termin ha mycket duktiga externa föreläsare som bl.a. ger sina idéer om bildens olika aspekter i det samhälle vi lever i.

Vi har märkt att många inte går med i en fotoklubb för att man tror att man måste vara en fullfjädrad fotograf med avancerad fotoutrustning. Vilket är en missuppfattning. Enda kravet är att man känner att man vill utveckla sitt bildsinne och göra sin hobby till något mer.
McBear   2012-05-15 19:08
Du ställer inte upp för en formell förening. Se det som att träffa ett gäng kompisar för att utveckla Ditt fotograferande!
McBear   2012-05-15 19:10
Ska man utvecklas behövs nog kontinuitet. Lite fragment här och där kanske inte är bästa metoden.
McBear   2012-05-15 19:13
I vår fotoklubb"Midsommargårdens Fotoklubb" hade Du fått hjälp med utskriften då medlemmarna har alltifrån enkla A4-skrivare till avancerade A2-skrivare. Dessutom hade Du fått tipset att skriva ut hos Crimson!
2012-05-15 09:33   Kijana
För mig och många andra som deltar mycket och intensivt i föreningslivet kan sådana aktiviteter framstå som självklara och okomplicerade. Visst, delvis är det väl en generationsfråga, men jag tror också att vi föreningsmänniskor måste bli bättre på att berätta för de yngre och oanslutna om hur en förening fungerar och vad som är det fina med att vara med i en sådan.
2012-05-15 09:41   Jens-vasa
Det beror väl på vad klubben gör också om den är intressant.
Klubben jag är med i "Fotoklubben Knäppisarna" i Vasa, Finland, har ett väldigt bra och omväxlande utbud. Medlemmarna är från 15 år o uppåt, glada (knäppa) amatörer till proffs.
Vi har månadsträffar där vi har föreläsningar/undervisning om ett speciellt tema eller ämne. Sen fotar vi och visar resultaten vid nästa träff o diskuterar bilderna. Ingen tävling utan viktigaste är att alla är med och fotar och har kul.
Titta gärna på våran hemsida vad vi pysslar med www.fotoklubbenknappisarna.com
McBear   2012-05-15 19:16
Det låter precis som det ska vara. Vi på Midsaommargårdens Fotoklubb har även inbakat ett tävlingsmoment för att vi vill ha en klubbmästare (som vi inte tar så där allvarligt)
2012-05-15 09:50   Användarnamn:Morot
Vad är grejen med fotoklubbar egentligen?
fotoleffe   2012-05-15 11:28
Som många säger så plåtas det friskt, "alla" tar bilder med allt ifrån mobilkameror till mer dedicerade apparater. MEN... det är faktiskt ganska svårt att nå ut med bilder, alldeles för många bilder stannar i datorn utan att delges andra. Det kan vara som pappersbilder eller som här i olika virtuella album etc.
På Marcus fråga kanske svaret är att fotoklubben kan vara en kanal ut för bilder, kanske som någon föreslog med bra printmöjligheter, eller varför inte möjligheter till utställningslokaler, gemensam kunskap om hur bilden presenteras för andra etc.
Användarnamn:Morot   2012-05-15 13:23
Aaa okej då hänger jag med. Trivs bäst själv när jag fotar så jag är inte så insatt i det här med fotoklubbar
motalarolf   2012-05-15 20:12
Marcus!
Visst är det så att när man står där med kameran och just skall trycka av - då är man helt ensam, även om det finns människor omkring. Likaså vid datorn eller i mörkrummet, när bilden skall bli bild på riktigt.

Men i allt övrigt vill vi ju VISA våra bilder, och också känna att någon SER DOM och kanske BRYR SIG, i bästa fall blir BERÖRD...

Och var kan sådant ske? Förstås på många ställen - MEN det är bara när du och den andre/de andra är på samma ställe samtidigt, som ni kan få ett samtal som löper fritt om dina bilder. Även om man kan få kommentarer över nätet blir den kommunikationen en helt annan än den som sker i r l. Just dom samtalen är viktiga - eftersom dom kan leda litet vart som helst, som inte kan planeras. Kanske till en metodfråga, kanske till en assiociation i bilden, kanske till någon annans erfarenhet av liknande fotosituatuion. Den sortens samtal finns inte digitalt "what so ever". Och det är därför det är givande att vara med i en fotoklubb. Och så är det det där med fikat förstås... (det är jag som står längst till höger på toppbilden...)
tettimul   2012-05-17 12:17
Vad är grejen med en fotbollsklubb? Man kan spela fotboll med kompisar man hittar på nätet. Eller så kan man göra det mer organiserat och försöka få fler att engagera sig, skaffa tränare, coacher, hejaklack, träna och bli en bättre fotbollspelare. Typ samma med fotoklubar.
Användarnamn:Morot   2012-05-17 16:04
Nja, den liknelsen köper jag inte men jag fattar vad du menar.
Hursomhelst så är nog inte det här med klubbar min grej riktigt.
PMD   2012-05-17 20:19
Fotografering är inte en lagsport, så liknelsen haltar betänkligt.

Det finns många andra goda skäl att vara med i en fotoklubb, och många av dessa skäl har redan räknats upp här bland kommentarerna.

Men det är väl helt enkelt så att vissa av oss gillar att vara med i föreningar och göra saker tillsammans med andra, medan andra av oss helst gör saker på egen hand.

Må var och en bli salig på sitt vis.
2012-05-15 10:22   Peter Eskilsson
Jag borde verkligen gå med i en fotoklubb. Tror nog att det skulle ge mig så mycket mer än att bara växla lite blabla över nätet. Men kärnfrågan är då: Varför gör jag inte det?
McBear   2012-05-15 19:05
Du behöver bara kontakta en fotoklubb. Gå på ett par möten och känna av om ni trivs med varandra.
2012-05-15 11:09   Pär-Johan Wedell
Har aldrig rikt förstått grejen med fotoklubbar.
Själv ser jag Fotosidan som en form av fotoklubb som inspirerar och finns tillgänglig på mina villkor när jag kan.
Jag tror att många fotografer idag, (precis som andra människor) har svårt att vara tidsstyrda. Att träffas den och den tiden innebär mer krångel än nytta hur underligt det än kan låta.

Själv är jag en sån typ. Jag resr mycket i mitt yrke och skulle ha oerhört svårt att kunna deltaga i möten etc.
att istället träffas här, över nätet som på sitt sätt är djävligt osocialt är ändå den gyllene medelvägen för mig.

De gånger jag är i behov av att träffa likasinnade så kontaktar jag dessa och vi åker ut och fotar tillsammans. Det går att anordna tävlingsmoment för att utvecklas även på de små träffarna internt om man nu är ute efter det. Att förbättras gör man genom att prata mycket bilder och bildspråk, eller såväl teknik ned på millimeternivå om så önskas.

Således, jag tror att klubbverksamhet kommer att sakta försvinna allt mer. I det uttalandet inte bara foto inräknat utan föreningsliv i stort. Jag är den förste att beklaga, då jag själv inom andra genrar haft oerhört roligt genom just föreningslivet. Det är förändringens tider och det är bra att man tar tag i det här från grunden. Jag hoppas föreningslivet kommer att bli kvar då jag inser nyttan för många med detta, dock ser jag mycket utmaningar för att realisera detta.
2012-05-15 11:43   Nikonetha
Tyvärr, som flera nämner här. Det finns en trend i samhället idag, att föreningsverksamhet får allt mindre och mindre utrymme i människors liv. Att läsa här hur man väljer bort detta framför en anonym tillvaro framför en dator känns för mig ganska skrämmande.

Jag har genom åren aktivt deltagit i flera olika föreningar. Numera är det som sagt Fotoklubben som gäller. Men, denna föreningsverksamhet har givit mig otroligt mycket. Skapat nya kontakter, vänskap för livet, utveckling av intresse.

Jag har varit med i startskedet av en fotoklubb och jag kan konstatera att den fotografiska utvecklingen som många av våra medlemmar gjort under de år klubben funnits tror jag personligen inte skett utan detta aktiva klubbdeltagande.

Jag kan också avslutningsvis se, att den klubben jag är aktiv i idag. Fotografiska föreningen Gbg, där har föryngringen skett på ett mycket positivt sett och vi är en skön blandning av olika åldrar, olika fotointresse, olika fotobakgrund och även könsfördelningen är blandad. Det skapar dynamik i klubben och här kan man defintivit inte tala om en klubb som för en tynande tillvaro.

Slutligen, jag har svårt att tro att internetklubbnärvaro, aldrig kan ersätta klubblivet IRL, däremot kan det vara ett komplement.
begust   2012-05-15 16:01
Jag håller med dig om att möten öga mot öga inte kan ersättas av internetsamvaro. Det hade varit roligt att få tal del av Era erfarenheter på träffen i Skara.Där hade Skara FK ordnat en kväll med utbyte av erfarenheter och idéer.
Jag tror det är bra om fler fotoklubbar kan delta vid dessa riksträffar och utbyta verksamhetsidéer.
Jag fick massor av tips i Skara i alla fall och hoppas att jag kanske även inspirerat andra.
Framtidsgruppens arbete är förhoppningsvis en start på en förändringsprocess.
Jeremiah2   2012-05-15 18:46
Varför det skulle vara så "skrämmande" att jag hellre sitter hemma hos mig själv med en 27" iMac och jobbar med mitt material istf att sitta i en källarlokal med en bunte gubbar förstår jag inte.

Varför ditt "Föreningsliv" skulle vara bättre än mitt har jag också svårt att fatta.

Fotoklubbar kommer dö ut precis som Mopedklubbar.

Jag tror definitivt att "Internetklubbnärvaro" vad det nu skall betyda både kan ersätta och vara bättre är "IRL".

Tror aldrig i hela mitt liv jag stött på mer bigotteri än vad som finns i fotoklubbar, ett gnäll om vad som "gäller", vem som är att se upp till, vem som är kass. Skitpratet om vem som "sponkar" bakom ryggen på folk.
Nörderiet, längdpissningen - vem som hade köpt dyrast objektiv, finaste huset och vem som "bara tog i Leica".
Småbråk och interna maktstrider i all jävla evinnerlighet.
Tjöt om vem som skall fixa fikabröd - som oftast är ngt äckligt transfettstinnt Mazarinhelvete från Lidl.
motalarolf   2012-05-15 23:13
Jeremiah - du är nästan rolig...nästan.

Fotoklubbarna kommer att dö säger du - och jämför med förekomsten av mopedklubbar. Nu är det väl bara så att det säljs några hundra tusen fler kameror per år än mopeder och antalet brukare av kameror är nog aningen större än mopedåkarna.

Och det är just därför som vi vägrar att tro att klubbarna (foto-dito) skulle avsomna - detta att det säljs kameror som aldrig förr, och att antalet ökar. Samt att det görs bilder som aldrig förr. Samt att vi omger oss med bilder, som aldrig förr. Samt att intresset för medieprogram och estetiska utbildningar är stort (om än i avtagande för närvarande). Samt att det finns tecken på att mörkrummen börjar bli intressanta igen. Samt att foto som bildkonst förefaller få ökad aktualitet. Puh... argumenten är faktiskt rätt många...

Jag gillar din blid "Frozen".
PMD   2012-05-16 17:41
"Det finns en trend i samhället idag, att föreningsverksamhet får allt mindre och mindre utrymme i människors liv. Att läsa här hur man väljer bort detta framför en anonym tillvaro framför en dator känns för mig ganska skrämmande." — Agneta Lundberg

Varför blir du rädd av det?
Nikonetha   2012-05-16 17:55
Helt enkelt av den anledningen att för mig kan aldrig möten i verkliga livet ersättas av möten framför en anonym skärm
gatosi   2012-05-16 18:20
Och det gör det ju inte heller. Virtuella bekantskaper håller inte. Ska de hålla i längden och överleva pauser måste de flyttas till rl. (Talar av erfarenhet) Inte helt irrelevant när det handlar om lite mer långsiktig utveckling som fotograf.
PMD   2012-05-16 18:20
Vissa typer av möten kan ersättas av det, men inte andra förstås.

Men varför är det skrämmande? Det är väl inget att bli rädd för?
Nikonetha   2012-05-16 18:49
Nej skrämmande i det här fallet handlar inte om att vara rädd.. Skrämmande här handlar om att det finns de som föredrar anonymiteten framför en dataskärm, istället för den fysiska sociala kontakten som du får uppleva genom det verkliga mötet
2012-05-15 12:22   Rei Trulsson
Digital- och internet-eran har en kraftig prägel i att föreningar och klubber tappar medlemmar i takt med att inte nya tillkommer. Man tittar och diskuterar fotografering och fotografi på interaktiva forum. Som är tillgänglig när man vill, var man vill. Allt utom fotografering kan ske vid internetansluten enhet i hemmet, i skolan, på caféet, på bussen etc.

Att sammanföra människor fysiskt, är det spontana eller organiserade fotografträffar på något café eller hemma hos någon deltagare, som gäller idag. Föreningslivet är enklare och mer självklar när man studerar.

Oavsett krävs det eldssjälar som arrangerar, administrerar och engagerar sig.
2012-05-15 16:10   lahoo
Jag hoppar gärna på tåget om någon mer vill ha en klubb, förening eller lösare sammansatt grupp för träffar etc i Lund.

Intresserad? Hör av dig.
2012-05-15 17:51   jn4u
Hoppas att fotoklubbarna har en framtid. Jag har varit med i två olika klubbar men hoppade av då tröttnade på alla gubbar. Och det stora vad att man skall bara tävla i olika format. Och det passar mig inte. Så jag slutade. Hittar det jag vill på internet och via åka på utställningar själv.
2012-05-15 18:03   Lasse Parbring
Jag håller med bl.a. Agneta ang fotoklubb och dess fördelar. men eftersom vi alla är med här på FS också så har givetvis det sina poänger. Jag ser internet sajter typ FS och IRL fotoklubbar som ett fint komplement till varandra. Den fotoklubb jag med i är synnerligen aktiv med blandade åldrar även om huvudvikten tyvärr ligger och det "gubbiga" hållet.. Men där har vi en uppgift att både få in fler yngre samt kvinnor. Det som är roligt är att många nya medlemmar faktiskt är kvinnor. Vad det gäller medlemsantalet så har det bara vuxit de senaste åren, vilket är väldigt roligt då många andra föreningar sakta dör ut.
Det är nog som det står i texten ovan, de fotoklubbar som finns lever gott men många orter saknar en klubb.

Många talat för att klubben inte behövs utan man kan söka sina fotokompisar via nätet, jodå det ligger en del i det för den som vill ha det så och inte kan eller vill engagera sig i en förening. Det finns ju en del forumgrupper här på FS som har lokal anknytning och där man med olika resultat lyckas ibland få till träffar IRL.
I Örebro där jag hör hemma finns en sådan grupp här som hade en del IRL träffar och till och med utställning. Men sen drog sig en del av de aktiva tillbaka av olika anledningar och då dog nästan träffarna helt.
I det läget är en fotoklubbs förening bättre då det är en mer fast organisation med styrelse, ordförande, tävlingsledare etc. Den är inte lika känsliga för nån enstaka medlems vara eller inte vara i gruppen.
För mig ger de månatliga medlemsmötena mycket, inte alltid fotografiskt att vi bedömer bilder på toppnivå och har avancerat fototekniksnack, men det ger en fotogemenskap mellan gammal och ung, nybörjare och avancerad.
Sedan hittar man sina egna kompisar som man trivs med att snacka fototeknik, kritisera bilder, göra fotoutflykter etc. både bland enstaka fotoklubbsmedlemmar och andra t.ex. via FS.
2012-05-15 18:38   Jeremiah2
Sista två fotoklubbarna jag kikat på har varit fulla med gamla fimpluktande gubbar som enbart ville blaska med sitt analoga.
Yngre med digitalfoto var idioter som bara pillade i datorn och så vart allt fixat på tre minuter - nänä, ingen känsla alls för fyra timmars mörkrumsarbete...
Det raljerades rätt bra i den källaren om hur jävla dumma och dryga dagens ungdomar var som inte kunde det gamla.

Såsom 45-åring (typ mittemellan) och att jag kan såväl analogt som digitalt kände jag att jag ville fotografera. Inte träffa gamla inpissade nördar med bristande empati mot en omvärld som åkt ifrån dem allihop.

jag kom aldrig tillbaka en andra gång.
Lasse Parbring   2012-05-15 19:29
Jeremiah, jag förstår att du känner som du känner om du varit en fotoklubb med bara analoga gamla gubbar. De flesta av dagens aktiva klubbar arbetar i princip enbart digitalt och det du beskriver känner jag inte alls igen.
Visst är det många med som är över 50 men de yngre finns med också och ses inte alls ner på av de äldre där jag är med.
För att moderna fotoklubbar ska överleva och växa måste man hänga med och det är inte ovanligt att man har månadens Photoshop tips eller kurser i bildredigering för de som vill lära sig mer inom det moderna "mörkrumsarbetet".
motalarolf   2012-05-15 20:28
Jeremiah!

Jag är 64. Men jag luktar fanimej inte fimp. Och jag hatar Mazariner - med eller utan transfetter.

Jag har en jädrans respekt för både en och fyra timmars mörkrumsarbete (skulle inte kunna utföra samma sak själv) men vill också ha erkännande för mina (begränsade) kunskaper i Photoshop.

I själva verket är detta inte det viktiga. Jag har tagit åtskilliga initiativ till rätt spännande bildanalysarbete i lite olika sammanhang.

Jag beundrar uppriktigt de fotograferande ungdomarna för deras friska bildsyn och radikala idéer, dom behövs för att hjälpa oss att utvecklas. Och dom behövs för att hjälpa oss att ordna verksamheten så att också dom tycker att den är kul.

Så kan OCKSÅ en gubbig fotoklubbmedlem se ut. Försök att hitta någon i din närhet - han eller hon finns! Och kan kanske rent av ge dig ett och annat.
2012-05-15 21:13   Jungis
Vad fantastiskt att det kommer igång en diskussion om fotoklubbar här på sidan tackvare Magnus artikel ovan!!

Jag ser idag att internets olika forum för foto kan gå hand i hand med en Fotoklubb.
Jag ser ljust på framtiden för Fotoklubbarna.
Om klubbarna är aktiva och visar sig genom utställningar, kurser och i andra kulturella sammanhang så tror jag att man kan locka medlemmar, både ung och äldre till våra klubbar.
Klubbarna måste ta hand om sina nya medlemmar på ett bra sett så att man känner sig välkommen.
Ungdomarna kan lära oss mycket nytt och spännande bara att vi som är äldre tar till oss dettta och är nyfikna.

Jag kommer ihåg vilken hjälp jag själv fick när jag gick med i fd Motala Fotoklubb (numera Borens FK) i början av 1980-talet. Ångrar inte en sekund att jag gick med för det har berikat mig väldigt mycket och utvecklat mitt fotograferande.

Många tycker det är tråkigt med styrelsearbete, men det är ju det som är roligast att kunna påverka och ha en gemenskap tillsammans både i sin egna klubb och på distriktsnivå och även då på riksplanet.

Tackvare att jag gick med i en klubb i början av 1980 - talet och fick mig att helt enkelt fastna i fotohobbyn, så blev det också mitt jobb i butik sedan 1989. Min skola till mitt fotoyrke var Motala Fotoklubb!

Utveckla ditt fotointresse!
Gå med i en klubb DU också!

Stort tack till Framtidsgruppen för ert mycket fina jobb ni gjort!!
Tack också till Skara Fotoklubb för ett mycket fint RIFO arrangemang!
begust   2012-05-15 22:11
Håller med, denna diskussion och andra kan kanske inspirera fler att i alla fall besöka en fotoklubb. Jag är övertygad om att verksamheterna idag har utvecklats.
Sedan måste vi fortsätta att utveckla oss och bli synligare med utställningar, kurser etc, samt kombinera våra möten med en del av verksamheten på nätet.
För min del är det lättare att samtala kring bilder och även teknik öga mot öga. Man kan ställa följdfrågor och utveckla sina resonemang mycket snabbare. Sedan upplever jag att tonen på Internet ofta blir hårdare än om man sitter vid samma bord.
Tack för dina uppskattande ord om Framtidsgruppens arbete. Och jag instämmer i tacket till Skara för ett väl genomfört RIFO.
2012-05-15 21:28   henrik82
Skulle gärna vara med i en men bor just nu i Oslo så det skulle ju inte gagna RSF, men om det är någon som vet en klubb här i Oslo så hör gärna av er.
Jungis   2012-05-15 21:38
Hej Henrik!

Här kommer adressen till Oslo Kamera Klubb.
http://oslokameraklubb.no/

Sen kan du ju alltid stödja en klubb i Sverige där du kommer ifrån om du nu inte ska bo i Oslo hela tiden. :)

Lycka till!
2012-05-16 00:04   Björn R.
Fler ungdomar i klubbarna är nog enda lösningen för att klubbarna ska fortsätta existera. För att de ska komma dit tror jag att man behöver synas, kanske ha öppna kurser på ungdomsgårdar eller på stan för att rekrytera medlemmar. Att man har kontinuerlig aktivitet i form av kurser och mer ren praktisk utövning av att fota. Det finns ju ett sug efter att lära sig fota när man har börjat och jag tror inte att utställningar, bild-analyser och interna tävlingar är det som lockar folk, däremot bra som material i kurserna. Nu är det ju ekonomiskt lite knepigt att göra stora projekt, så eldsjälarna med driv och som jobbar ideellt måste ju finnas där.
Det kan nog också vara lite kyrkkaffevarning, förlegat och outvecklat på många av dagens fotoklubbar som gör att det känns precis lika bra att läsa sig till hur man fotar på nätet.
2012-05-16 09:16   MrKarisma
Det får helt enkelt inte handla om något annat än foto på en fotoklubb. Alla tar med eget fika och det ska inte vara någon administration o krångel. Alla kan väl bara betala sin del av lokal-hyran kontant när man kommer. Måste allt vara så krångligt?
2012-05-16 09:21   MrKarisma
Sen så har jag så fruktansvärt mycket fördomar mot fotoklubbar också... Antingen är det gamla gubbar som är besatta av tekniken o tar riktigt tekniskt perfekta bilder men bilder som är totalt ointressanta, eller så är det dryga 30-åriga män som tror de kan allt (fast bilderna blir ändå skit) och långtidsjukskrivna damer mellan 40-50 år som bara fotar blommor i tråkigt medljus.. Jag vet att jag självklart har fel, men det är så svårt att ta sig över tröskeln och gå med i nån fotoklubb.. Bara för det ska jag nog försöka gå med i en nu!
Bra artikel det här!
Svar från froderberg   2012-05-16 09:53
Ja, det var mycket fördomar. I min klubb, Enskede Fotoklubb, finns en enorm spridning. Det finns flera mycket kreativa och konstnärligt utvecklade fotografer som experimenterar med sitt fotograferande. Det är högt i tak i bilddiskussionerna. Därför är jag fortfarande kvar.

Naturligtvis är det inte lika högt i tak på alla ställen. Men får prova sig fram.

En krock som ofta uppstår är att de som varit med länge i en klubb är ute efter det sociala. Nya medlemmar vill ofta lära sig mycket eller få tillgång till fotolabb eller fotostudio.
Nikonetha   2012-05-16 10:57
Oj, oj.. kan bara hålla med Magnus F här. Det var mycket fördomar på en gång .

Du glömmer dock en viktig bit och det är faktiskt att klubbarna blir vad medlemmarna gör den till.

Jaag kan också skriva under på vad Magnus säger, jag känner definitivt inte igen mig från den fotoklubben jag själv är aktiv i, nämligen Fotografiska För. Gbg. Jag kan bara gå till mig själv, visserligen en "dam" eller skall vi säga "tant", men inte är jag sjukskriven och inte fotar jag bara blommit i tråkigt medljus :-) Snarare tvärtom.

Återigen, ni som har fördomar, istället för att cementera dessa, gå med i en fotoklubb och påverka utvecklingen både av klubben och er själva
sintran   2012-05-16 11:12
Fördommar är till för att brytas. Är med i samma klubb som Magnus och det känns som vi blandar hej friskt. Vi har en väldigt stor tillströmning vilket är kanonkul. Har dock få blommor i medljus... ;-)

Som Björn B nämnde ovan - tag kontakt med en klubb och gå på ett möte och skaffa dig en uppfattning.
2012-05-16 12:29   Bofoto2
En missuppfattning här är att det beror på att folk inte vill
gå med i föreningar och därför sviktar medlemstalen
och många klubbar läggs ner.
På klubbnivå sitter ofta gamla rävar som inte släpper
in några färskingar i styrelsen eller går med på förändringar.
Kör på i gamla spår och har tråkiga möten.
En typisk fotoklubb finns nog i en ort på 25.000 innevånare,
och hur många av dessa 25.000 vet om klubbens existens?
Jag skulle säga max 1000st.
Hur många känner till den lokala fotbollsklubben?
! ! ! !
Vad beror det på?
Fotbolls lirarna kom på att dom kan ha publik,
och t.o.m. ta betalt, därmed uppmärksamhet.

Fotoklubbarna då?
En sluten förening, här e´vi, det här är för oss....

RSF då?
Varför startade inte RSF Fotosidan för 15-20 år sen?
Varför syns inte representanter för RSF regelbundet
i kulturprogram TV och hörs i radio?
Antagligen för att det sitter fotoklubbare där,
dom gör som dom alltid har gjort kör på i gamla hjulspår.
En och annan vill nog satsa, men majoriteten tycker
att det är bra som det är.
Lasse Parbring   2012-05-16 14:33
Jag håller med dig Bo-Erik.
Vi i FK Focus i Örebro försöker synas på stan genom utställningar på div. ställen. Synas i lokalpressen i artiklar. Synas på nätet genom egna sidor på FS, FB, G+ och egna hemsidan som uppdateras ofta.
Allt detta är viktigt om man vill nå ut och hoppas på nya medlemmar samt kommunicera med sina medlemmar och andra.
Dessutom får vi en livfull fotoklubb som syns och hörs.
2012-05-16 13:10   motalarolf
HJÄLP vad många fantastiska och konstruktiva kommentarer!!

Som en av de skyldiga till Framtidsgruppens arbete blir man nästan stum.

Jag hoppas nu verkligen att RSF-styrelsen kan ta till sig och systematisera alla synpunkter som har kommit fram här - och lägga till dom till gruppens rapport, som Magnus har beskrivit i artikeln. Det här är - bland mycket annat - en bra början till en idébank.

Särskilt kul är det att läsa kommentarer av typen "nu måste jag ta mig i kragen och gå med i en klubb!".
begust   2012-05-16 16:52
Kan bara instämma med dig Rolf
Jag var på ett mycket inspirerande möte idag på eftermiddagen som gav mig massa nya idéer. Återkommer till Framtidsgruppen och Styrelsen.
Måste bara formulera det lite
2012-05-17 15:52   Tine
Riktigt intressant diskussion - även om jag inte kan förstå varför kvantitet (antalet personer som är fotoklubbsmedlemmar) har så stor betydelse? Huvudsaken är väl att de som är med trivs. Det kan inte passa alla.

Samtidigt blåser nog förändringens vindar i många klubbar. Det pågår ett generationsskifte både när det gäller människor och teknik. När jag gick med i "min" klubb (Varbergs Fotoklubb) för några år sedan var den ganska sömnig - typ månadsmöten + årsmöte + en egen kalender som finansierade verksamheten. Hög medelålder och väldigt få som var riktigt engagerade. Mycket teknikprat och få riktiga bilddiskussioner.

Sedan dess har det hänt massor. Men det som betytt mest är nog interaktiviteten - att vi har använt oss av nätet för att stärka klubben. En egen grupp här på Fotosidan som var väldigt aktiv till en början. Sedan flyttades diskussionerna mer och mer över till en Facebookgrupp. Den är "halvöppen" så att även de som bara är nyfikna på klubben har tillträde. Där kan vi planera utflykter med väldigt kort varsel. Vill man ut och fota och vill ha sällskap är det bara att skriva en rad och strax svarar någon som har tid och lust att hänga på. Frågor, infall och förslag haglar.

En gång om året ordnar vi fotomarathon där allmänheten får vara med. Gärna när det är som mest folk i vår sommarstad. Det gör att klubben syns utåt. Efteråt ställs bilderna ut på museet.

I stället för bara månadsmöten (som vi fortfarande har) är det öppet i klubblokalen varje tisdagskväll. Det blir umgänge under väldigt avspända former. Man kan droppa in och ut när man vill. Spontana bildvisningar, bilddiskussioner, bildredigering, då och då veckouppgifter och naturligtvis även en del prat om utrustning. Vi lånar och testar gärna varandras grejer. Perfekt om man inte riktigt kan bestämma sig för vad man vill ha. Den som inte kan så mycket får hjälp av dem som kan mer. "De gamla" kan ofta oerhört mycket om fototeknik. Hur en kamera faktiskt funkar. De yngre är i sin tur ofta fantastiska på bildredigering. Alla har något att lära - och att lära ut.

När kvällarna blir långa och ljusa på våren skippar vi träffarna i klubblokalen och gör fotoutflykter istället. Morgonen efter kan man räkna med att få se en bild på sig själv i Facebookgruppen. Kravlande i den mest bisarra ställning med kameran. Några av mina mest kreativa bilder har kommit till under sådana utflykter - i skymningen när man börjar bli lite trött och fnissig och mycket oseriös :-P

Visst deltar klubben fortfarande i den klassiska tävlingsverksamheten som verkar vara många fotoklubbars ryggrad. Men för oss är det mer en bisak. Ändå har klubbens samlade tävlingsframgångar ökat rejält de senaste åren. Det tror jag är en följd av alla intensiva bilddiskussioner vi har på klubben + de utmaningar och veckouppgifter som spontant dyker upp.

Inser att ordet spontant dyker upp ofta i mitt inlägg - men jag tror att det är nyckeln till varför Varbergs fotoklubb levt upp de senaste åren. Spontaniteten och samhörigheten har gjutit nytt liv i klubben. Och vi har otroligt kul ihop :-D
Jungis   2012-05-17 16:09
Hej Christina!

Härligt att läsa det du skrivit.
Just att lära av varandra mellan ung och äldre tror jag är nyckeln till framgång för klubbarna.
Leif Eliasson   2012-05-17 19:26
Som medlem i samma klubb kan jag inte göra annat än hålla med Christina. Vi har fått en mycket bättre åldersfördelning, en bra mix i diskussionerna mellan teknik och bildkomposition och budskap dessutom finns det en prestigelöshet som gör att man delar med sig av kunskaper och erfarenheter.
Som Christina säger - vi har kul tillsammans.
2012-05-17 18:56   Alkyone
Lidingö FK är en av Stockholms största och mest aktiva klubbar som stadigt ökar sitt medlemsantal. Vi är nu närmare 100 och jag tror att det är våra månadsmöten som lockar. Då kommer de bästa fotograferna med de bästa bilderna som gästföreläsare De ställer också upp som domare i klubbmästerskapet. Då bedöms bilder av någon utomstående, vilket ger en extra dimension åt det interna tävlandet. Duktiga medlemmar håller kurser i aktuella ämnen, vilket säkert också bidrar till vår utveckling. Utflykter och fotoresor är andra inslag i klubbverksamheten. Javisst, det är ju inte ungdomarna vi lockar till oss utan snarare de som har mer tid över till sin hobby. Vår digitala närvaro ökar hela tiden. Bra webbplats med uppföljning på Facebook. Bildgallerier med medlemmarnas bilder. Egen klubbsida på Fotosidan.se
C-H Segerfeldt, ordförande, Lidingö fotoklubb,
www.lidingofotoklubb.se
2012-05-18 08:18   Turbo56
Årets fotograf 2012 Magnus Fröderberg, grattis!
Det som slår mig när jag går igenom listorna från "RSFs utställningar och salonger" är hur få Stockholmare som är med, är vi i Stockholm extra dåliga på att gå med i fotoklubbar och i så fall varför? Jag har själv aldrig varit med i någon fotoklubb, naturligtvis har tankarna funnits men det har alltid slutat med att jag har valt att avstå.
Är det inte så att föreningsliv bygger på att man har tid över för att engagera sig med "likasinnade", i vårt moderna samhälle är tid en bristvara som vår omgivning ställer krav på att få del av.
Att fotografera har i alla fall för mig blivit ett sätt att kunna disponera min egen fria tid till någonting angeläget, jag arbetar i genomsnitt ungefär 12h per dag och har gjort så i många år. När möjlighet finns stjäl jag en stund för att ta några bilder, jag kan ta små omvägar för att ta en bild, ibland åker jag till arbetet en timme tidigare för att ta några bilder i soluppgången osv.
Varje gång när jag går ut på stan så ser jag fotograferande människor, de fotograferar med allt från mobiltetefoner till avancerade systemkameror.
Fotografering har kanske utvecklats i två diametralt olika riktningar, ett stort antal som bara tar snap shots som sprids i realtid via sociala medier och så en annan grupp som lägger ner mer och mer tid på att göra bilder, vissa lägger ner massor av tid framför datorn (i stället för mörkrummet).
Egentligen kanske vi lägger ner mer tid framför datorn med PhotoShop för att disponera vår egen tid.

Temadagar kan vara ett sätt att engagera fler typ Fotosöndag, veckans tema är...
2012-05-18 11:01   jonasfx
Kul att den här frågan tas upp på en internetsida! Jag är hyffsat ny i gemet men har ändå råkat bli ordförande för en klubb, är med i en mörkrumsförening och är del utav två fotoutflyktgrupper den ena mer spontant av fotofolk som löst känner varandra och en mer organiserad som kallas geekwalk.
Hur som så tykcer jag det verkligen är kul att träffa personer i verkliga livet för att snacka foto med. även om jag verkligen gillar forum så får jag en helt annan gemenskap irl.

Merläsning

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer...

Lastolite Halo Compact – extra kompakt reflektor och diffusor

Lastolite har lanserat ett nytt tillbehör med dubbla funktioner: Halo Compact. Det fungerar både som reflexskärm och som diffusor och blir ovanligt kompakt när den fälls ihop. Läs mer...

Göran vill skriva om din bild

Har du en bild som du tycker om, men inte riktigt förstår varför? Eller kanske en som du själv ogillar, men som andra uppskattar? Låt då Göran Segeholm skriva om din bild i Fotosidan Magasin. Läs mer...

Fotomässor - vad är grejen?

Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg besökte den nystartade fotomässan PhotoMarket på Fotografiska. Han avslöjar bland annat vad han tycker bäst om med fotomässor, men också vad han tycker sämst om. Avsnittet är producerat av Joakim K E Johansson. Läs mer... 3

Video filmad med Hasselblad 500 C/M

Filmaren Casey Cavanaugh har gjort en prisbelönt kortfilm där det som sker betraktas på en kameras mattskiva. I detta fall en mattskivan hos en klassisk kamera: Hasselblad 500 C/M. Läs mer...

PIXII: Digital mätsökare med Leica-objektiv

Franska Pixii har utvecklat en mätsökarkamera som använder Leica-objektiv. Läs mer... 11

Delta i tävling om två platser till Kungsörnseldorado

Alla som köper/uppgraderar/förlänger sin prenumeration eller kombon Plusmedlemskap+Fotosidan Magasin under perioden 7 nov - 14 december 2018 (eller redan är löpande prenumerant) och laddar upp en bild i fototävling, deltar i tävling om resan - Kungsörnseldorado (värde 19 900 kr). Vi lottar ut två resor så chansen är stor! Läs mer...

Tävla i Fotosidan Masters

Missa inte möjligheten att tävla i Fotosidan Masters. Uppladdningen till omgång 2 är öppen t.o.m 18 november. Resultat presenteras i Fotosidan Magasin nr 1/2019. Läs mer...

Nya ryggsäckar från Lowepro

Lowepro lanserar inte mindre än sex nya ryggsäckar, bland annat generation två av de populära ProTactic- och Whistler-serierna. Dessutom de helt nya väskorna FreeLine och Powder. Läs mer...

Test: Tamron 28-75/2,8 Di III RXD

Plus Tamron har utvecklat en ljusstark normalzoom som matchar Sonys kompakta full­formatskameror. Sonys egen 24-70/2,8 är stor, tung och dyr, Tamron 28-75/2,8 är avsevärt mindre, lättare och billigare. Läs mer...