Annons
Artiklar > Börjar du bli sugen på fotoresa? Vi tar tempen på vår resepartner Wild Nature Fotoresor

Börjar du bli sugen på fotoresa? Vi tar tempen på vår resepartner Wild Nature Fotoresor

Pandemin har ju ställt till det med fysiska träffar och vi var tyvärr tvungna att skjuta upp vår gemensamma succé "On Location Natur" 2020 och 2021 men nu har vi bokat in september 2022 för det lyckade eventet. 

Jag har hört att ni redan kommit igång och genomfört en del fotoresor under det senaste året. Kan du berätta om vilka resmål ni besökt?

Hjälstavikens fågelmängder, Söderåsens höstfärger, Malören och Haparanda Sandskär, Tranor vid Hornborgasjön, Makroworkshop Tyresta, Österlen, ekoxar och orkidéer på Öland, orrspel och örnar i Västerbotten samt landskapsfoto på Gotland tillhör de som vi ändå lyckats genomföra under året som gått. En mycket uppskattad föreläsningsserie under våren i webbinarie-form ska vi inte glömma heller, och den fortsätter nu i september.

Hur har ni löst risker och regler med viruset under resorna?

Vi har givetvis hela tiden följt FHM:s rekommendationer, och därför skjutit upp dussinvis med annars fullbokade resor, men efterhand så sakta börjat genomföra fler och fler arrangemang igen, så länge de bara kunnat genomföras säkert.

Då har vi hållit avstånd, haft färre deltagare, använt handsprit och munskydd, rekommenderat enkelrum för dem som inte reser tillsammans. Många har genomförts med deltagarnas egna bilar.

Under senvåren körde vi en första resa ner i Europa, till Bences fotogömslen i Ungern och nu senast också en jättefin resa till Sydafrika.

Vi rekommenderar alla våra kunder att dubbelvaccinera sig, snarast möjligt.

Då nu alltfler tåg- och flygresor börjar gå rekommenderar vi förstås covidtest före avresa och hemresa, munskydd på under hela transporten och handsprit med.

Vi har inte haft ett enda fall av covid, på närmare 200 deltagare under året. Det tänker vi fortsätta med. Det verkar vara högre smittorisk på ICA Maxi eller på krogen än på våra turer.

Om vi tittar framåt i planeringen vad finns det då?

En rad mycket fina resmål, alltifrån i Skåne, Gotland och Lappland, samt Österrike, Svalbard och Spanien, över till Kina, Costa Rica, Kalahari och Madagaskar. Kolla gärna på www.wildnaturefotoresor.se, där kommer allt det senaste

I kommande nummer av Fotosidan Magasin så presenterar ni ett reportage om Lapplands höstfärger. Vilka mer resmål har ni på gång i Norden?

Exempelvis Gotland, Haparanda Sandskär, Österlen, Öland, Tiveden, Västerbottens inland, Mälaren, Skagen och Varanger.

Flygresor får ju mer och mer konkurrens med tågresor. Är några sådana aktuella och hur ser upplägget ut? Är det någon skillnad för resedeltagarna när resan startar redan på stationen?

Våra resor börjar alltid på resmålet, så hur resenären tar sig dit är helt upp till dem. Vi erbjuder anslutning från både tåg, buss och flyg, särskilt till resmålen i Sverige. Några kör egen bil, det har varit populärt särkilt under pandemitiderna. Själva älskar vi tåg.

Du har ju besökt mängder med drömresemål genom åren. Vilka resmål ser du framemot att återvända till?

Lappland, Kina, Papua, Uganda, Pantanal, Ungern eller Spanien.

Att åka på fotoresor kräver ju en del planering inte minst för fotoutrustningen - har du några tips för hur man smartast packar och får med sig prylarna i helt skick?

Packa all optik, batterier, ackar och datorelektronik i Fotoryggsäcken som handbagage. Resten vet man inte när man ser igen. Flygbolagen är allt mindre lockade av att ha Lithiumbatterier i det incheckade bagaget. Men stativ, kulleder, laddare etc i huvudbagaget.

I Fotosidans Plus-medlemskap ingår att man kan teckna Sveriges bästa rese- och utrustningsförsäkning från Gefvert. Har du haft otur att få utrustning stulen eller förstörd under resor? Hur brukar du undvika det?

Gefverts försäkring är jättebra, den har jag haft i snart 30 år. Arbetar man som jag professionellt med foto, så går en del grejer sönder. Man tappar saker, ramlar kanske… Jag föll i en flod i Kina och sänkte ett kamerahus och en 14-24. En annan gång spillde jag ut halva kameraväskan bland saltvatten och valblod på båtdurken under ett valjaktsreportage i Ryssland. Värst kanske då jag valhänt av kyla tappade en 300/2,8 i en 1400 m djup fjord i Norge… Stöld har jag hittills sluppit, men jag håller järnkoll på grejer och väskor. Försäkring är extremt viktigt, annars blir man för feg om prylarna och då får man färre bilder.

I Fotosidan Plus ingår ju också bättre pris på utvalda resor hos er. Vilken resa under 2022 rekommenderar du?

Oj, förutom allihop förstås, så är kanske mina egna favoriter: Malören, Varanger, Ugandas gorillor, Spanska panterloar, Tibetanska högplatån, Bences fotogömslen i Ungern, samt Madagaskar.

Fotosidans medlemmar och läsare är riktigt välkomna på våra resor till när och fjärran. Ni brukar vara jättetrevliga, verkligt intresserade deltagare som det är kul att resa med! Allt gott!Publicerad 2021-08-30. Läst av 2091 personer.

1 Kommentarer

Lars-Gunnar Nyqvist 2021-08-30 19:53  
Har varit med Wild Nature till Costa Rica 2015. Bra planerad och vi var med om mycket och såg mycket. Min bästa fotoresa.
annons

Merläsning

ANNONS