Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Bilddata: Sony A7R III med FE 135 mm f/1,8 GM vid f/5, 1/160 och ISO 200.

 
Plus

Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2019-02-27. Läst av 3174 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-02-27 23:55   PMD
Mekanisk vinjettering är väl helt enkelt gammal vanlig vinjettering? Eller är det något annat?
Svar från Grevture   2019-02-28 00:07
Vanlig vinjettering - alltså ljusavfall utåt bildhörn/kanter - kan består av flera saker, som optisk vinjettering (att linselement skymmer varandra) eller mekanisk vinjettering (att något blockerar ytterkanterna av ljuset). Det sistnämnda kan också ge en helt annan effekt, den vi tog upp här, att göra oskärpecirklar i synnerhet utåt kanterna citronformade.
PMD   2019-02-28 00:59
När jag växte upp var ljusbortfall och vinjettering olika saker även om de får likartad effekt på bilden.
Sten-Åke Sändh   2019-02-28 12:24
Varför blir det citronformat om linsen är cirkulär? Har det med att sensorn är rektangulär eller vad?
froderberg   2019-02-28 12:48
Det är ljusstrålarna i kanten avbilden som blir avklippta av objektivet kanter.
Makten   2019-02-28 18:43
Sten-Åke: Om du tar ett papper med ett cirkulärt hål i och tittar genom hålet med pappret lutat lite snett, så inser du raskt att öppningen inte längre är rund:-) Samma sak händer i objektivet. Den så kallade utgångspupillen är helt enkelt inte cirkulär när sensorn "tittar" genom objektivet från hörnen, eftersom det sker med en viss vinkel.

Mekanisk vinjettering är inte samma sak som "naturlig" vinjettering (om det nu ens heter det). Det sistnämnda beror på att det är längre från sensorn till utgångspupillen i hörnen, så även om utgångspupillen vore cirkulär även sett därifrån så skulle den vara mindre eftersom den är längre bort. Det är därför symmetriska vidvinkelobjektiv (för mätsökarkameror till exempel) vinjetterar som attan även nedbländat. Utgångspupillen är nära sensorn (eller filmen) och skillnaden i avstånd mellan mitt och hörn blir därför väldigt stor jämfört med hos objektiv där utgångspupillen befinner sig längre bort.
PMD   2019-02-28 22:57
Jag tror att mekanisk vinjettering betecknar det som förr helt enkelt kallades vinjettering.
Det andra kallades för ljusbortfall.
2019-02-28 09:09   kiwi
Helt OT, men... är det en cigarr som fotomodellen har i handen medan hon cyklar? Känns väldigt... märkligt i så fall.
Svar från Grevture   2019-02-28 10:40
Självklart, varför inte? :)
2019-02-28 09:24   jonas18z
Fick ni testa nya firmware till a7riii eller fanns det ingen beta?
Svar från Grevture   2019-02-28 10:41
Nej, de hade ingen beta på den programvaran som vi kunde prova.
2019-02-28 10:46   smislo
Jag har inget emot om alla dessa tillverkare tar betalt (skapligt) för nya eller förbättrade funktioner i nya mjukvara uppdateringar, bara man slipper köpa ny kamera vartannat år p g a nya finesser eller bättre AF.
Svar från Grevture   2019-02-28 11:36
Där tror jag du sätter fingret på något som alla tillverkarna förmodligen funderar mycket på - kan man ta betalt för uppdateringar, och i så fall hur mycket?

Panasonic har ju redan provat principen med uppdateringar (snarare uppgraderingar) man får betala för. Men det har ju bara rört avancerade videofunktioner som troligen mest används av yrkesfilmare. Det skulle bli intressant att se reaktionen om till exempel Sony provade att ta betalt för att uppgradera A9 till version 5. Adderar man in allt det som kommit med version 2,3 och 4 av programvaran så är det ju rätt nära en A9 II man är uppe i nu - och en sådan hade de ju normalt tagit betalt för.

Jag tror tillverkarna på sikt blir tvungna att börja ta betalt, visst är de billigare att utveckla ny programvara än ny hårdvara, men gratis är de inte. Min misstanke är att de kommer att smyga igång det genom att göra som Panasonic, ta betalt för saker som tydligt framstår som utökning av grundfunktionen. Och helst också så som Panasonic gjort - att de redan från när kameran introducerats har talat om att det kommer betal-uppgraderingar längre fram.
Sten-Åke Sändh   2019-02-28 12:14
Tycker också det skulle vara helt OK faktiskt. Vi tvingas ju betala för ofta marginella uppgraderingar av RAW-konverterare och följer vi inte med kontinuerligt uppgradering till uppgradering, så ser man till att göra det lönsamt genom att ta ännu mer betalt av de som "stått över" nästa gång de bestämmer sig för att uppgradera.

En del av dessa FW-uppdateringar vi fått tidigare har ju varit rätt fantastiska. Den vi fick senast till A7r III och A7 III gav ju min gamla Sigma 150-500mm ordentligt med "konstgjord andning". Helt plötsligt fick vi mycket bättre följande AF och Eye Focus med både Sigma- och Sony A-mountobjektiven med Sonys adapter LA-EA3. Ändå var detta inte huvudskälet till uppgraderingen utan det var väl att de ville fixa en annan bugg. :-)

Jag tror vi är många som är spända på att se vad Sony lyckats få till i nästa FW-uppdatering. De har säkert filat lite på algoritmerna men redan nu finns ju det mesta på plats i exv. A7 III. Det man nu gör är främst att bygga in en dynamisk hierarki som gör att fotograferna inte längre själva behöver välja mellan exv. tracking och Eye Focus när de styr AF. Sedan kommer det i princip räcka med att sikta på det (i centrum) som man vill överstyra kamerans egna val med. Sony har tidigare kallat sin AF-metod för 4D och det sista D:et syftar ju på tidsdimensionen och det som är en fördel med den metod man använt ett tag nu i spegellösa är ju möjligheten att mäta både exponering och fokus kontinuerligt utan störande speglar eller flexande bländare i ljusgången. Nackdelen som dock verkar ha blivit mindre med ljusstarkare sensorer är ju att systemet är mer känsligt för nedbländning.
Sten-Åke Sändh   2019-02-28 12:21
Hur var den mekaniska kvaliteten? Om det är så att detta objektiv skulle vara en nära släkting till Zeiss A-mountversion av 135:an så hoppas jag denna är bättre. Jag prövade ju det Mats Lillnor hade på sin A900 en gång i tiden och jag var rätt förbluffad då över hur "sladdrigt" linselementen satt där och "jojjade" som på vilket annat taskigt kitobjektiv som helst idag. Jag minns att jag inte var särskilt imponerad av detta då. Hoppas det är betydligt mer "tight" mekaniskt än gamla "brorsan" var. Det kan man väl ändå kräva om det kostar 20 000 +
gunnargren   2019-02-28 14:02
Canon har väl gjort det till viss del också, genom att ta betalt för tillgång till c-log för 5D IV.
Svar från Grevture   2019-02-28 20:06
Sten-Åke: konstruktionen är helt ny, det är bara brännvidd, maxbländare och målsättning ("skarpt, men med snygg oskärpa") som det här objektivet har gemensamt med den gamla A-versionen.

Sedan skall man inte övertolka "sladdrighet" som att det alltid är ett tecken på bristande kvalitet - det handlar ofta (i moderna objektiv) om att rörliga linselement kan vara rätt lösa när motorerna som under fokusering håller dem på plats inte arbetar. Det är ungefär som att sensorerna i alla A7-kamerorna är rätt "sladdriga" när kamerorna är avstängda (och de inte hålls fast av stabiliseringsmotorerna). Det är faktiskt inte ett tecken på att A7-kamerorna håller dålig kvalitet :-)
Anders F. Eriksson   2019-02-28 21:01
@Sten-Åke: Du har ju tidigare kritiserat Fuji för att de kommit med nya funktioner i FW-uppdateringar, med motiveringen att de borde funnits där från början. Är det annorlunda när nu Sony gör samma sak? ;)

Merläsning

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer...

Lee 100 kan hålla tre filter samtidigt

Lee 100 är en ny filterhållare från Lee som enkelt kan hålla tre rektangulära glasfilter med 100 millimeters bredd. Filterhållaren kan roteras så att avtonade gråfilter kan passas in perfekt. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 4

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll. Läs mer... 4

Elva Sigma Art-objektiv får L-fattning

Sigmas Art-objektiv kommer snart med L-fattning för Leica SL och Panasonic Lumix S1 och S1R. Det kommer också en adapter för Sigma-objektiv till L-mount. Läs mer... 4

Samyang XP 10mm f/3.5 - Extrem ultravidvinkel

Samyang utökar sin premiumserie XP med en extrem raktecknande ultravidvinkel: Samyang XP 10 mm f/3,5. Läs mer... 2

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder. Läs mer... 17

Många fotografer missar att dela på 13 miljoner

Alla som fått bilder publicerade i tidningar eller böcker under 2018 kan söka ersättning, så kallad individuell reprografiersättning. Förra året fick 1855 bildskapare dela 13 023 642 kronor, men bland dessa är fotograferna underrepresenterade. Läs mer... 4

Lastolite HaloCompact