Annons

Proffsfoto

Artiklar > Olympus OM-1 | Vi har provat den nya snabba toppmodellen

Olympus OM-1 | Vi har provat den nya snabba toppmodellen

Olympus får mer fart. Med en ny stackad sensor och tre gånger snabbare processor är Olympus OM-1 en rapp kamera som passar för att fota flygande fågel. Vi har provat nya OM-1.

Namnet Olympus OM-1 är en hyllning till supersuccén Olympus OM-1 som lanserades för 50 år sedan. Då var framgångsreceptet att kameran var mindre än övriga kameror med samma prestanda. OM Digital Solutions spinner vidare på det konceptet.

Nya Olympus OM-1 hade kunnat heta EM-1 Mark IV, för det är exakt hur man kan se kameran. Men OM Solutions vill markera början på en ny era med nya ägare. Olympus OM-1 blir dock den sista nya kameran som får heta Olympus. Kommande modeller kommer att heta OM System och de nya objektiven är redan märkta med det nya varumärket.

Bättre autofokus

Olympus OM-1 har en ny sensor med stackad elektronik som ger dubbelt snabb datautläsning än tidigare varianter. Det ger flera fördelar. Autofokusen hinner göra dubbelt så många mätningar och blir snabbare och exaktare. Risken för rolling shutter (rörelseförskjutning) med elektronisk slutare blir mindre och då kan elektronisk slutare användas till snabbrörliga motiv.

Med mekanisk slutare kan OM-1 ta 10 bilder per sekund. Med elektronisk slutare stiger förmågan till 50 bilder i råformat med både autofokus och exponeringsautomatik. Med låst autofokus och exponering går det att ta 120 bilder per sekund.

Avancerad video

Den snabbare sensorn och processorn kommer också videofunktionen till del. Med Olympus OM-1 kan man filma i 4K med 60 bildrutor per sekund och med 10 bitars datadjup. Det gör att man får mjuka rörelser och bättre möjlighet att redigera bilden i efterhand. 4K-bilden är nedsamplad från 5K-utläsning från sensorn.

Vill man ha ännu större justeringsmöjlighet går det att lagra externt i ProRes med 12-bitars datadjup och 4:4:4-färg.

Nytt menysystem

Liksom tidigare modeller är väderskyddet omfattande. OM-1 använder ett nytt batteri och har ett nytt menysystem. Andra nyheter är att sökare och skärm blivit mer högupplösta.

Olympus OM-1 börjar levereras i början av mars. Det rekommenderade priset är 22 490 kronor inklusive moms.

Vi provar Olympus OM-1

Fotosidan har fått möjlighet att prova nya Olympus OM-1 under några dagar.

Vi fick låna relativt nya 8-25/4 Pro och helt nya 12-40/4 Pro. Tanken var att vi även skulle få möjlighet att prova kameran med den supertelezoomen 150-400/4,5, men det får vi återkomma till. 

Kameran har snabbare autofokus än E-M1 Mark III och framförallt bättre motivföljning. Det vill säga bättre förmåga att känna igen motiv och följa dem med skärpan när de rör sig över bildytan. Det här är viktigt när man fotograferar flygande fågel elller sport.

Olympus 8-25/4 Pro är ett utmärkt resesällskap – kompakt, lätt och skarpt.

Trots avsaknaden av långa teleobjektiv upplevdes autofokusen snabb, exakt och bra på att följa människor, djur och fordon. 

Olympus OM-1 ligger väldigt bra i handen och kontrollerna är perfekt placerade med undantag för on/off-knappen som ligger gömd. Med dagens effektiva batterier behöver man inte stänga av och på kameran stup i ett, men det är värdefullt att snabbt kunna sätta på kameran med högerhanden samtidigt som man lyfter kameran upp kameran. Det kan man tyvärr inte.

Ansiktsigenkänning. Vid det här tillfället fokuserade kameran automatisk på det närmaste ansiktet trots att det är väldigt litet i bilden.

Effektiv bildstabilisering. En halv sekunds exponeringstid handhållet är en baggis för Olympus OM-1 och nya OM 12-40/4 II Pro.

En välkommen nyhet är ett nytt menysystem. OM Digital Solutions har gjort om menysystemet helt. Det är smidigt och logiskt. Dessutom kan kameran förklara varför vissa funktioner är avstängda för tillfället, det borde alla kameror kunna.

Vårt provsmakning av Olympus OM-1 var välsmakande och alla förbättringar antyder att OM Digital Solutions har koll på vad de gör. Kanske till och med bättre än under Olympus-eran?



Publicerad 2022-02-15.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

9 Kommentarer

hornavan 2022-02-15 13:25  
På Em-1 mk3 är det möjligt att programmera FN-spaken till av/påknapp, jag gissar, och hoppas, att det är samma på den nya OM1.
sceptic 2022-02-15 13:55  
50 fps är bara möjligt med 6 av PRO-objektiven, för övriga objektiv är det 25 fps, eller lägre, som gäller.

https://m.dpreview.com/reviews/om-system-om-1-initial-review
Svarfvar 2022-02-15 18:49  
Det skulle också vara intressant att se hurvida det dynamiska omfånget har förbättrats. Vad döljer sig i skuggorna och dunklet?
Svar från froderberg 2022-02-15 18:58
Det får vi återkomma till i vårt test, men det går inte att göra så mycket mer en enda exponering. Snabbare datautläsning kan göra det möjligt att kombinera flera exponeringar utan problem med dubbelkonturer och på så sätt få större dynamiskt omfång.
PMD 2022-02-15 22:38  
Olympus går hårt ut med priset som vanligt. Vi får väl hoppas att det sjunker hyfsat raskt.
Svar från froderberg 2022-02-16 00:59
Det här visar på ett problem för företaget, och en delförklaring till att Panasonic satsar på småbild – att kunderna tycker att ett pris över 2000 euro/dollar är för mycket för en toppmodell. Jämför det med priserna för Canons, Nikons och Sonys toppmodeller ... Det blir stora skillnader i marginalförtjänst.
Simon Karlsson 2022-02-16 11:01
Nu ligger lanseringspriset på 22500:- för huset och 28500:- vilket är i stort sett oförändrat jämfört med EM-1 MKII när den kom 2016. Justerat för inflation borde den vara aningen billigare. Vi har varit bortskämda med snabba och drastiska prissänkningar på elektronik senaste åren.

Själv tycker jag att OM-1 är någorlunda prisvärd. Vill man ha en ultrasnabb "wildlife" kamera som inte tömmer sparkontot fullständigt så är M43 klart intressant.
PMD 2022-02-16 12:32
Min lite vaga minnesbild av Olympus prissättning på toppmodellerna genom åren är att priset initialt har varit rätt högt, men att det har sjunkit en hel del så småningom. (Möjligen med undantag för E-M5).

Det gäller väl de flesta kameramärken, men tycks vara lite mer märkbart hos Olympus.
Sten-Åke Sändh 2022-02-25 11:25
Varför då? Det kan väl inte vara något bra framtidsrecept utan låter mer som Ebberöds Bank. Det finns ingen framtid alls för OM-1 om man inte kan tjäna bra med pengar. Marknaden för kameror i allmänhet förväntas droppa för femte året i rad enligt CIPA och även om det gäller i minst grad för spegellöst och FF så är det nog en annan grej med mer marginella MFT-system.

Gå ut hårt med priset och sedan bara öka förlusterna, ja lycka till. Samlarna av Olympus-kameror lär väl i alla fall bli glada. Den här lanseringen är katastrofalt timad för den drunknar nu helt i krigsbruset.
PMD 2022-02-25 22:54
Det gäller att sätta priset för optimal förtjänst. Det innebär högst troligen att man sätter ett högt pris vid lanseringen eftersom det finns folk som måste ha det senaste och är beredda att betala för det.

I USA, men framförallt i Östasien, märks knappast "krigsbruset" lika mycket som i Europa, men visst var det klantigt av OM Digital Solutions att inte läsa Putins tankar bättre.
Simon Karlsson 2022-02-16 11:13  
Intressant uppdatering. Enligt min mening behöver inte AF vara "best-in-class" utan det avgörande är om den är "good-enough". Och kan sensorn bara klara 1 steg bättre ISO så betyder det mycket för då tidigare sensor ofta låg på smärtgränsen för "BIF" (Birds in flight)...

Många dedikerade fotografer har svårt att ta in att man med vissa behov faktiskt är beredd att betala för den lägre vikten som systemet erbjuder...

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.