Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi provar Hasselblad X1D II - Fokus på bättre prestanda

Vi provar Hasselblad X1D II - Fokus på bättre prestanda

Vi har fått möjlighet att titta lite närmare på Hasselblads nya spegelfria mellanformatskamera X1D II 50C.

När Hasselblad nu släpper en uppdaterad version av X1D 50C heter den logiskt nog X1D II 50C. Den första versionen lanserades  2016 och förbättrades successivt genom firmware-uppdateringar.  Men det går inte att utveckla befintlig hårdvara hur mycket som helst.

För att ta nästa kliv i utvecklingen har Hasselblad gjort en ny modell med kraftigare processor. Prestandan har varit det primära fokuset.

"Vi har haft en lång lista med mer eller mindre omöjliga förbättringsförslag men vi har jobbat fram en kamera som kommer kännas rejält uppdaterad i prestanda och användargränssnitt" säger Hasselblads produktspecialist Chris Cooze och ler. Han är uppenbart mycket nöjd med den nya modellen. 

Hasselblad X1D II 50C ger:

- 46 procent snabbare uppstartstid.
- 40 procent större skärm (3,6 tum) med bättre stuns i färger och högre ljusstyrka.
- Pekskärm för bland annat menynavigering och val av fokus punkt.
- Serietagning med 2,6 bilder/s (slå på ljud i videoklippet så får du en uppfattning om hur snabbt det är)
- Bättre Live-view med 60 bildrutor/s.
- Vikt på endast 650 gram.Det rör sig alltså om en mängd förbättringar, och det märks tydligt när vi slår på kameran. Uppstartstiden är märkbart kortare, skärmen är större och val av fokuspunkt fungerar smidigt och precist. Kamerahuset ger en bra taktil känsla.

Via en USB-C-kontakt kan man koppla kameran till en Ipad och styra kameran men hjälp av appen Phocus Mobile 2. Appen har ett lättnavigerat menysystem. Det går importera, sortera, redigera och exportera bilder, exempelvis för att arbeta vidare i Lightroom.  Kameran har även inbyggt wifi-funktion som fungerar smidigt när vi provar kameran.

Nya Phocus Mobile 2 appen

Priset är satt till cirka 64 500 kronor inklusive moms. Till skillnad mot vid lanseringen av föregångaren kan man inom kort få sin kamera levererad. 

– Sist gjorde vi ett misstag och hade för lång tid mellan produktlaunch och leverans. Det misstaget vill vi inte göra om så nu kommer kameran finnas tillgänglig för leverans redan i juli, säger Hasselblads marknadschef Bronius Rudnickas.Publicerad 2019-06-25. Läst av 4106 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


4 Kommentarer

jonas18z 2019-06-26 10:57  
Hur bra är AF om man jämför mot typ en Sony a7riii?
froderberg 2019-06-26 12:33
Hasselblad har inte alls lika avancerad autofokus som Sony. Men X1D II har mer avancerad AF än spegelreflexmellanformatare.
jonas18z 2019-06-26 12:50
Är det någon skillnad mellan v1 och v2?
froderberg 2019-06-26 13:48
Hasselblad säger inget om att autofokusen ska ha blivit snabbare, bara att det har blivit enklare att byta fokuspunkt. Eftersom det rör sig om samma sensor är antagligen hastigheten på datautläsningen begränsande för hur snabb autofokusen kan bli.

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo