Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Canon EOS 7D - Pixlar i massor

Canon EOS 7D - Pixlar i massor

Plus

Fotosidan har kollat in senaste systemkameran från Canon. EOS 7D är lite av sportversionen av 5D MkII. Imponerande upplösning - men håller den måttet?

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i taget till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2009-12-11. Läst av 14131 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-12-11 18:02   Michael f8
Betyg: 1
Det här känns inte OK längre.

Var är det kritiska granskandet?

Att sådant här publiceras i gratis tidningar som Vi Villa eller liknande är helt OK, men inte på Fotosidan för mig som betalande medlem.
Var är journalisterna som vill testa kameror?
Måste man djupdyka i diskussionsforumen för att få reda på vad man får för produkt?

Jag utgår i från att det "är ett litet underverk" av prestanda, teknik och kvalitet, men var _brister_ den eller var är svagheterna på denna modell?

Det är inte OK längre...
2009-12-11 18:33   bru
Betyg: 4
Bra och saklig
2009-12-11 19:33   Kenneth Liljeholm
Allt var fantastiskt som vanligt när ni testar Canon eller Nikon!?
2009-12-11 20:16   pellepang
Köpte en 7D men skickade av den för den är rena rama brusgeneratorn i jämförelse med mina andra kameror (20D, 50D, 5D mkII). Mycket lull-lull och funktioner i massor men inget man egentligen blir lyckligare av. Canon snackar skit när det gäller brus och då framför allt på höga iso. Visst blir det "inget" brus på höga iso i fullt dagsljus ....men vänta bara tills ni ligger där i gryningen med drömbilden framför er. Jag tycker att det är skandal när de snackar om lite brus när min gamla 20 D brusar BETYDLIGT mindre.

Hoppas att jag räddar någon från att köpa skiten med detta inlägg.
2009-12-11 23:50   jelu1661
Pelle Klarin: Är bruset verkligen så illa jämfört med t.ex 50D? Det har inte riktigt sett ut så i de tester jag sett. Här t.ex: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page15.asp

Berätta gärna mer om dina erfarenheter :)
2009-12-12 00:09   bodd72
Jag tycker artiklen beskriver kameran bra.

Själv testade jag den i veckan och jämmförde den med 5DMarkII .

7D är en kamera som placerar sig snäppet över 50D ,men inte kan mäta sig i bildkvalitet med 5DMarkII .

7D känns lite som en "dinkitoy" kamera i jämförelse med 5DMark II.

För min del är 5DMarkII mitt naturliga val..
2009-12-12 00:58   Daniel Pettersson
Jag stör mig en del på bruset men gillar kameran i övrigt. Använder den som en backup till mk3 som är avsevärt bättre med brus.
2009-12-12 10:31   HKN
Trots attjag är inloggad kan jag inte se och läsa artikeln
2009-12-12 10:33   M7_21
Vad tycker FS Canon 7D-ägare om artikeln? Är skärpan bra eller dålig? Läser man synpunkterna om skärpan i 7D skulle jag nog vänta ett halvt (eller ett helt) år innan jag skulle köpa en...
2009-12-12 14:17   Michael f8
Kristian jag tycker också att artikeln beskriver kameran på ett bra sätt.

Men problemet är att detta är utlagt som ett test från fotosidan.

Om inte du hade lagt in din syn om att 7D känns som en "dinkitoy" kamera i jämförelse med 5 MkII så hade jag inte vetat det att vissa kan uppfatta den som en sådan.

Jag är tacksam för din åsikt och att man själv kan förvänta sig att tycka det själv och ska avvägas mot andras tyckande. Viktigast är vad jag själv som köpare tycker, men ska man få lite vägledning så man vet vilken butik och vilka få modeller man ska fokusera på, när jag tar mig tiden att utforska vad som kan tänkas passa mig och min smak så blir den inte till någon nytta vid okritiskt granskande, som att undvika att testa och skriva om de mindre(?)redan bekräftade bristerna finns.

Du tror väl inte att författaren kommer att tips oss andra i diskussionstrådarna eller här i artiklar och skrika ut att han har hittat ett bristande mönster och vill informera oss andra om vad man kan förvänta sig efter ett köp.

Vi snackar inte direkt Sverker eller Janne Olofsson här, trots att vi betalar test-personens lön.
2009-12-12 15:56   Leif Lillandt
Eftersom jag inte är betalande medlem, så har jag inte läst artikeln, men när jag tittar på dpreview, då skall det verkligen tittas på djupet för att få fram ytterligare information.

Jag har också närmast tittat på "ISO", och 7D är inte märkbart sämre än konkurrenterna i samma prisklass, men Nikon ligger ligger steget före och inte bara i denna prisklass.

Själv vill jag också kunna ta bilder vid dåliga ljusförhållanden, och skulle uppskatta lågt brus vid höga ISO-tal, däremot skulle jag inte behöva så många pixel, åtminstone inte ännu på ett bra tag.

Jag har en 500D och funderar på en 7D när den nästa gång kommer på erbjudande!

PS. Perfekt att ni hjälpte mig med att komma till dpreview, för då kan jag förhoppningsvis få ut mer av min 500D i första hand. DS
2009-12-12 17:25   isacs
Måste bara säga att jag är otroligt imponerad av denna kamera. Jag har tagit lite blandade bilder och är imponerad.

Allt snack om brus & sånt är förvånande för visst finns det brus, men att zooma in 18mpxl till
100% är skillnad mot 10mpxl. Jämfört med min 40D så är 7D:n bättre i allt!!!

Finns lite bilder på min blogg, men kommer att lägga in några här snart.
http://blogg.aftonbladet.se/isacsfoto

/Patrik
Betyg 5
2009-12-12 17:46   raskolnikov
Jag håller med Michale B Lundberg.
Många av produktnyheterna är inget annat än rena publiceringar av pressmeddelanden. Det är tråkigt, denna sida är så pass bra i övrigt att den förtjänar riktig journalistik på löpet, kanske inte egna scoop men väl mer nyanserade artiklar berikade med åtminstonde en kritisk röst. Jag tror faktiskt inte att det skulle driva bort annonsörerna.

Tyvärr känns inte detta test som att det tillför mycket mer än vad jag tidigare har kunnat läsa i de testrealeser som gått ut. Det vore intressant med lite mätvärden som gav en objektiv referens till påståendena i produktartiklarna.

När man läser avsnittet under "Bildkvalité" känns det nästan lite okunnigt att säga att alla kameror levererar likadan bildkvalité. Direkt ur kameran stämmer det nog, men det är nog endast glada amatörer som nöjer sig med att bilden är fin på displayen. Jämför lite olika kameror med hur de presterar när man pressar filerna lite - något som ofta är enormt viktigt för att göra lågdagrar synliga och för att kunna arbeta med kameran utan artificiellt ljus. Där är det skillnad, och där ligger Canon sanslöst efter (utifrån mina erfarenheter av Nikon D3 och Canon 1D mark III).

Så, då fick jag det sagt.

Med önskningar om mer kritiska recensioner i framtiden, ty bara för att kamerorna på marknaden idag är mycket bra betyder det inte att det finns för och nackdelar med dem. // Johan
2009-12-12 20:59   Klas Oskarsson
Vetenskapliga belägg i fråga om bildkvalitet vore önskvärt, men kanske lite mycket begärt.

Dock vore det inte så svårt att ta testbilder under standardiserade former.

En mindre panel blindtestare kan säga sitt om bilderna. Eller varför inte lägga ut högupplösta testbilder som medlemmarna själva får betygssätta utan att känna till ursprunget?

Det skulle kunna bli väldigt intressant när "facit" publiceras!
2009-12-12 23:00   Losecontrol
en pixel, två pixlar, tre pixlar, ett bruskorn, två bruskort tre....

Fotografi?!?

//Emil
2009-12-13 02:44   novasie
Har haft 7d i snart 2 månader och det är en underbar kamera.. Ni som är lite småsura och arga över "brus" ja kör då på en 5d mk2 ! Det är kameror i olika prisklasser för olika målgrupper sluta grina!

Jag tycker efter att ha pressat kameran i olika ljusförhållanden och i olika miljöer är ett underbart verktyg. Jag gick upp till denna från 40d och det var ett mycket naturligt steg. Varför jag bytte var för att jag ville ha filmfunktionen.

Håller på med en hel del indieproduktioner och denna kamera är rena rama underverket där!

För er som inte riktigt hängt med i hdslr svängen kolla in http://www.vimeo.com/7412515 tex eller varför inte kolla in denna kortfilmen jag spelade in över en helg:

http://www.vimeo.com/8049459
2009-12-13 04:07   SputniQ
Vad jag vill veta är om de som har problem med mycket brus har defekta exemplar eller om det är så på alla. Om det är en dålig batch som kommit och så...

Om det är mycket mer brus än en 40D generellt så kanske det är mer intressant att gå på en 5:a istället. Men inte det är som 40'n eller bättre så köper jag den(jag är inte ute efter FF utan många bps).

//Johan
2009-12-13 09:33   DMartensson
Tydligen kommer 7D att återkallas för service, detta bekräftat av Cannon Japan och Korea i förra veckan pga den nya sökaren som 7D utrustats med inte håller. Återstår att se vad Canon Sverige säger, i förra veckan hade de ingen information om detta.

Känns som att 7D är en prototyp för Canons nästa generation kameror, tex sökaren, sättet att bygga med dubbla processorer (inte bara på EOS 1D), inbyggd trådlös blixthantering etc.
2009-12-13 10:27   Thomas E Beckmann
Det käns som on ni tycker att canon är det enda märket i världen.
Jag väntar nog på lite mer info här: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos7d.asp
De brukar vara ganska raka i sina bedömningar.
Jga gillar ju Nikon men är öppen för BRA alternativ.
//D700
2009-12-13 17:18   Mats Lindberg
Hade uppskattat om det hade nämnts något om fokusproblemen som en del på FS har klagat på.
2009-12-13 19:47   dsa1979
Jag har läst alla tester av EOS 7D och alla ger kameran Toppklass i betyg.Jag kikar på Fred Miranda.com, Canon USA där kundbetygen är höga, 9,5 av 10 resp 4,7 av 5, detta är alltså betyg från de som har köpt kameran. Jag går in på recensionerna på här på FS och ser att de som äger EOS 7D ger den toppbetyg, stapeln är i stort sett så grön den kan bli. The-Digital-Picture.com säger att detta är Canons bästa APS-C hus hittills och han är mycket imponerad. Här på FS har vi en tråd på 200 sidor där säkert hälften är gnäll på att den brusar mer än 5D Mark II och att den inte är lika skarp. Sen har några fokusproblem och andra har problem med blixtstyrningen. Mycket märkligt att de i USA verkar helnöjda med kameran medans den gnälls värre än på EOS 50D här på FS. Sen undrar jag varför så många hela tiden jämför den med EOS 5D MarkII. Man ska väl jämföra den med Pentax K-7, EOS 50D, Nikon D300/D300s.
2009-12-13 20:22   Troselius
Jag har en 7D själv och är mycket nöjd med både skärpan och brusnivåerna.

Att jämföra med Mark II är fel då 7D är en mycket bättre kamera för sport/fågel fotografer. Mark II ger bättre bilder ja om du inte behöver snabbheten i autofokusen och serietagningen.

Kom ihåg att det har tagit Canon 2 år att göra denna kamera. Dom har jobbat tillsammans med 5000 fotografer för att få veta hur den skall vara. Allt från hur många MP den skall ha till hur den skall låta. Resultatet ser ni ovan.

Med min gamla D80 kunde jag aldrig höja Iso´t över 800 oavsett om det var mitt på blanka dagen men om jag behöver en riktigt snabb slutartid och inte alltid ha bländare 2,8 kan jag nu med lätthet höja Iso´t till 3200 och få en fantastisk bild. Att det blir brus vid skymning/gryning.... Då använder vi ju oss av ett stativ för att få renast bilder va? :)

Slutsats:
MarkII ger dig en bättre bild inget snack men för er som behöver snabbheten är 7d en fantastisk kamera. 7D ger dig både mer detaljrika bilder och mindre brus på höga Iso´n än va D300S/D300 gör, dessutom filmar den i FULL HD.
Jag är helnöjd
2009-12-14 09:37   Ingju
Jag har haft min 7D i 2 månader (i morgon) jag har bl.a. haft den med på en resa till Sydafrika, jag har tagit bilder i olika ljus, o jag har också filmat lite med den. Det är en mycket bra kamera, det enda problemet är som jag nämnt i forumet den trådlösa blixtstyrningen som inte fungerar som den ska. Visst har jag en del oskarpa bilder, men det kan ju ha många orsaker, bruset är heller inget som stör inte ens vid iso 12800 i en miljö där det krävts. Så jag förstår inte allt gnäll från dem som inte ens hållit i en 7D.
2009-12-14 19:25   Leif Lillandt
Nu har jag läst alla inlägg här, och dessutom kollat på dpreview, osv, och inser att kameran, 7D, är tillräcklig för mina behov(!), och kan vara lämplig för mitt nyinköpta (beg) objektiv, EF 70-200 2,8 L USM, som skall "testas" på 500D.

Med tanke på ISO, sensorns ljuskänslighet och algoritmen som gör bild av signalerna, så verkar Nikon ligga steget eller snäppet före Canon i flera prisklasser.

Men kamerorna har ju andra egenskaper/finesser som olika personer värderar olika.

Sedan är det väldigt tråkigt om kameran inte var helt färdig när den kom ut. Jag gillar inte detta med barnsjukdomar, oberoende om det gäller motorcyklar eller kameror.

Så länge FS inte kan göra test som är noggrannare/bättre än t ex dpreview, finns det väl ingen anledning att göra egna test. Det är väl bättre då att förklara de siffror och kurvor/grafer som man ser på dpreview, om FS får göra så.

Hjulet är som sagt redan uppfunnet, dock kan det förbättras eller få andra/nya egenskaper.

/Leif
2009-12-15 17:42   Alagazam
Angående bruset kan jag tillföra att jag framkallat bilder tagna med ISO 6400. Bruset kan skönjas (vilket är ofrånkomligt) men totalt sett är resultatet oerhört bra. Jag kan även jämföra med ISO 1600 på min gamla 350D med ISO 6400 på 7D, en jämförelse som 7D vinner.

Jag undrar lite över vilka programvaror som använts vid rawkonverteringen. Den betaprofil som fanns med i Lightroom 2.5 var rena katastrofen och gjorde 7D-bilderna extremt brusiga. Detta är åtgärdat i Lightroom 2.6 RC.

Merläsning

Trots Corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 7

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

Lastolite HaloCompact