Artiklar > Fotosidan testar Lensbabys nya objektiv

Fotosidan testar Lensbabys nya objektiv

Soft focus och Fish eye. En av nyheterna blev en favorit! Foto testbilder: Jessica Silversaga.
Fotosidan har kikat närmare på två nya objektiv från Lensbaby - Soft focus, för den mjuka och skimrande skärpan och Fish eye, för de roliga ultravidvinkelbilderna.

Lensbabyn kräver nog ingen närmare presentation. De flesta är nog bekanta vid leksaksoptiken - till och med en del dagstidningar har börjat nappa på att fotografera med Lensbabyn, senast i raden Sydsvenskan.

När Lensbabyn först introducerades fanns bara ett objektiv på marknaden (som jag såklart var tvungen att köpa och testa). En snabb blick på hemsidan vittnar nu om att Lensbaby-familjen har vuxit rejält och kan erbjuda många alternativ beroende på vilket resultat man vill ha.

Under mitten av november släppte Lensbaby två nya objektiv. Ultravidvinkeln "Fish eye" med sina 12 mm, 160 grader och "Soft focus" på 50mm. För att kunna använda tillbehörsoptiken behöver man någon av Lensbabys grundlinser; Muse, Composer eller Controlfreak, som i billigast version med plastlins kostar från 100 dollar och hela vägen upp till 350 dollar.

Grundobjektiven ger lite olika resultat och ska passa olika fotografer: Muse liknar den äldre Lensbabyn och är snabb och lös i sitt utformande, medan mellanvarianten Composer är en hårdare och mer precis konstruktion med mjuk skärpa. Controlfreak passar makro- och produktfotografering då den är långsammast att jobba med men också ger det mest exakta resultatet.

Till grundlinserna finns sex olika tillbehörsobjektiv, förutom Soft focus och Fish eye finns även en hålkameraobjektiv, plastlins, glaslins och en dubbel glaslins för riktigt skarpa bilder med suddiga kanter. På Lensbabys hemsida kan man läsa mer om de olika objektiven och se testbilder.

I denna artikel har vi använt Composer för att testa objektiven. Composern är trevlig och lätt att arbeta med. Till skillnad från den allra första Lensbabyn som jag ägde, så kan man låsa skärpan i ett tillstånd. Man snurrar på två rattar, det yttersta ställer skärpan och det innersta låser läget så att man till exempel kan ta självporträtt eller bilder med självutlösare. Skärpan är lätt och snabb att ställa med Composern och blir ganska mjuk. Den passar särskilt bra tillsammans med Soft focus.

Soft focus-optiken ska efterlikna en gammal Rodenstock Imagon och har en silbländare som kan bytas så att man fotograferar från bländare 2 till 22. Skärpan blir mjuk och skimrande. Jag tog med optiken ut på en vinterpromenad och testade att fotografera alltifrån närbilder till större utsnitt. Soft focus är redan en favorit i kameraväskan och jag tycker att den passar till att fotografera det mesta, allt ifrån natur/djurliv till porträtt och mode. Bilderna känns lite analoga och det gillar jag.

Då jag gillar att fota med toy cameras (till exempel Holga och Diana) så är Soft focus ett objektiv som jag längtat efter. Nu kan jag ta "mjuka" bilder med min digitalkamera.

Fish eye känns å andra sidan som ett objektiv som bara kommer att ligga och damma i min fotoryggsäck. Med min fullformatssensor på 5D Mark II blir bilden ganska liten och kräver en rejäl beskärning för att slippa all svart yta (testbilder är obeskärda, för att ni ska få se resultatet). Då objektiven kostar en slant rekommenderar jag istället att man lägger till någon tusenlapp och köper ett riktigt Fish eye och får ut mer för sina pengar.

Prislappen för Soft focus landar på $89.95 och $149.95 för Fish eye. För min del blir det ett inköp av både Composer och Soft focus för det här är två objektiv som kan komma att användas en hel del.

Länk: Lensbabys hemsida.

Publicerad 2010-01-19. Läst av 12983 personer.

Soft focus ger drömska bilder.

Objektivet ska efterlikna en gammal Rodenstock Imagon.

Högdagrarna blir skimrande och flyter ut med Soft focus-optiken.

Närmre än såhär kommer jag inte med Composern, då krävs istället makrovarianten Controlfreak.

Fish eye fyller inte ut bildrutan så bra med 5D Mark II.

Porträtt blir väldigt lustiga med en ultravidvinkel.

Fish eye-optiken lockar inte till något inköp.

Composer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-01-19 12:22   Lucanus
Alla behöver inte hålla med mig. Men att köpa ett skitobjektiv för flera hundralappar eller ännu mer känns lite vrickat. Även om det är tänkt som en leksak. Å andra sidan tummen upp för affärsidén. Att tillverka något som skulle aldrig gå genom kvalitetskontroll hos någon annan objektivtillverkare och tjäna pengar på det, det är inte alla som lyckas med det!!! Vilken värld vi lever i..........
Hur som helst det blir inga lensbabysar för min del.
2010-01-19 12:49   Peter Thållen
Har en Composer till min Sony A900 och jag älskar den...skitroligt att fota med.

Stanislav..tror du har missat hela poängen med detta objektivet..man köper inte det för att skapa bilder med hög teknisk kvalite(skärpa mm) utan för mer kreativt/konstnärligt skapande där känslan i bilderna går före den tekniska kvaliten.

För dig kanske den är skit o ses som en leksak men inte för alla.
2010-01-19 13:42   patrik_p
Nja, detta är inget för mig iaf. kan man lika gärna fota med mobilen och sen tycka att de ser ungefär lika roligt ut. Men det är ju helt olika vad man tycker.
2010-01-19 13:57   FredrikBoo
Effekten från soft focus går ju att efterlikna även med dubbelexponering i kameran, genom att ta en bild med liten bländare och lång slutartid som är fokuserad och en med stor bländare och kort slutartid som är ur focus.

Det är säkert ett kul objektiv att använda ett tag, men jag håller mig till de mer vanliga :-)

/Fredrik
2010-01-19 14:50   nilleftw
Fick hem min Composer igår med accessoarkittet. Skitroligt att fota allt och inget med den, har själv kollat på ett Soft Focus objektiv men.. det känns inte värt pengarna riktigt även fast det ger en riktigt snygg effekt.

Brukar normalt sett köra med 35mm 1.8 så jag har väl redan en fetish för oskärpa och annorlunda egenskaper
2010-01-19 14:52   Zeiss
Ah, bilderna såg härliga ut.

Jag har redan ett Diana Super Wide till min D3 som jag älskar, men tyvärr kräver den bra ljusförhållanden eller blixt så en Lensbaby kan nog vara intressant.

Jag har faktiskt gjort ett fotojobb med Diana Super Wide (och Nikons grymma 28-70/2,8), uppdragsgivaren valde till sist ut 6 bilder, varav 4 var tagna med plastobjektivet.
2010-01-19 15:06   Fotosidan Arkiv
Tack för era kommentarer! :-)

Fredrik, visst kan man få en liknande effekt med att göra dubbelexponeringar.

Ännu ett sätt är att göra ett justeringslager i Photoshop där man lägger på filtret "Diffuse Glow" plus lite oskärpa och sedan kör opacitet till det vanliga lagret med bilden. Då blir effekten ungefär likadan som med Soft focus, har jag märkt ;-)
2010-01-19 15:34   Monia
Har en composer och är jättenöjd med den, drömska effekter blir det och som Peter skrev att den är till lite mer kreativt/konstnärligt skapande man får den fina känslan direkt utan att leka i PS, känns mer naturligt och utan"fusk" i PS
mvh
2010-01-19 16:36   larsborg
Visst, affärsidén är smart, köparen mindre smart! Kamerahusen kan prestera perfekta bilder, med riktiga objektiv, några köper denna sk. Lensbaby, får väl hoppas att den slängs iväg, efter några tester! Hur många skulle sätta trähjul på sin moderna bil?
2010-01-19 16:47   larsborg
Erik Cronberg skrev:
"Jag har faktiskt gjort ett fotojobb med Diana Super Wide (och Nikons grymma 28-70/2,8), uppdragsgivaren valde till sist ut 6 bilder, varav 4 var tagna med plastobjektivet."

- Va? Tyder på att Nikon har problem med sin tillverkningskontroll, ibland kan skit lämna fabriken!
2010-01-19 18:16   paco
Soft focus-bilderna ser riktigt bra ut. Det grymma med Composer är att man kan stoppa i förstoringsoptik så får man riktig tiltoptik utan fartränder i bokehn och man slipper sweet spotten.

(se min bild Angel Dust för exempel)
2010-01-19 18:26   Fotosidan Arkiv
Jonne, tack för din kommentar och tack för tipset!
2010-01-19 19:32   Hans Andersson
Såg rätt latjo ut, men jag tror jag fortsätter med glapack.
2010-01-19 19:41   Peter Thållen
Lars du har tydligen inte heller fattat vittsen med detta objektiv och det är rätt uppenbart att den typen av bilder man får/kan skapa med det inte är nått för dig.

Jag personligen vill skapa dessa typer av bilder direkt vid fototillfället..inte sitta o "mecka" i photoshop eller liknande program för att uppnå liknande resultat/känsla.
2010-01-19 19:55   GustavHüb
fisheye optiken känns väldigt lik "dörrkikar-fisheyet" (á 29kr) i bildkvalitet. I lol'd

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=116108
2010-01-19 19:55   bildgoran
För att få mjuka bilder över hela bilden går det bra att använda vaselin på ett filter funkar toppen,
man kan även köpa färdigsoftade filter se länk.
http://kamerafilter.se/tag/soft-focus-filter/
2010-01-19 20:39   Laphroaig
Vaseline, någon?
2010-01-19 21:33   paco
Vill man göra det i photoshop, så gör en valfri markering med gradient verktyget i qm-läge. Lägg på överdrivet med lens blur och dra sen ner opaciteten på det lagret.

Man kan börja med lätt sudd över hela bilden, dra ner opaciteten tills det ser bra ut. Sen gör man suddet kraftigare t.ex. ut mot kanterna, dra ner opacitet osv. tills man har en bild med varierat sudd och mer djup.

Vill man göra det direkt i kameran så verkar det här funka fint. Ett annat tips, om man äger en Diana+, är att köpa Diana-adaptern till sin DSLR. Diana-optiken är mer som Plastic-tillsatsen än Soft Focus, även om det blir extremt mjukt med den också.
2010-01-19 22:52   Rei Trulsson
Jag gillar min Lensbaby Composer. En härlig och skoj pryl bland mina dyrare leksaker. En variation i allvaret, så att säga.

Väldigt speciella bilder direkt ur kameran. Påpassligt när man känner för det, helt enkelt.
2010-01-20 00:55   Karl Schiller
man kan faktiskt få rätt bra resultat med den här, inte bara en leksak

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1635214.htm

hehe
2010-01-20 11:21   NPA
Fy fan vad många bakåtsträvare det finns här på FS. Lensbaby är inte en konkurrent till "vanliga" producenter av optik, eller ens tänkt att ersätta något befintligt som man finner hos Canon, Nikon, Sony, etc. Lensbaby är, lite som namnet antyder, tänkta att ta fram det "barnsliga" inom en, att få en till spontan lek, nytänkande och kreativitet. Att sätta känslan i bilden framför dumma tekniska saker som "optimal skärpa" eller annat trams. Sluta klaga, var inte så jävla stela, slappna av, bli barnsliga och kreativ, prova att leka lite i livet.
2010-01-20 12:29   oskall
Själv tycker jag det vore intressant om ni även testade att köra fiskögat på en 1.6-kamera som t.ex. 500d, 50d eller 7d.

Om ni har gjort det så missar jag det i texten..
2010-01-20 16:54   cleverclick
Om den inte kostar mer än ett par hundringar kan man väl testa givetvis. Jag tycker dock det inte är någonting för mig.

Roligt för den som tycker det är roligt men jag undrar jag hur många som egentligen ger sig in på denna otroligt begränsade marknad!!

Jobbigt att inte senaste kommentaren hamnar ÖVERST!!!!
2010-01-20 17:22   W.Lindholm
Nja ? Redigerings program istället och då fler variationer, men framtiden får utvisa, jag är ej imponerad av dessa !
2010-01-20 20:21   Björn Wångblad[BF]
Hej alla skärpefreakar!
Skarpa bilder kan nästan vem som helst fixa med rätt grejer. Men kreativ oskärpa är nåt annat.
Jag har haft Lensbaby 2.0. jag har nu Lensbay 3.0 och Lensbaby Composer. Alla kan leverera superskärpa i delar av bilden där man vill att den skall vara och vacker oskärpa i andra delar.
Jag älskar mina babies. Men dom är svåra och lite omständiga att behärska, kanske Composer är den minst svåra. Ge det en chans!
2010-01-21 00:12   Anders Östberg
Dom som rackar ner mest på den här idén har nog aldrig provat att använda en Lensbaby. Det är kul helt enkelt, och skakar om lite i bildseendet. Om det blir så många användbara bilder vet jag inte, men det blir det inte alltid med ett vanligt objektiv heller. :-)
2010-01-22 00:21   Susanne Andersson
Soft Focus verkar väldigt intressant och rolig! Det skulle vara kul att testa skillnaden mellan denna Lensbaby-lins och det fenomenala Sima. :o)
2010-01-22 07:32   Chasid
Såvitt jag förstår är Lensbabys Soft Focus objektiv befriat från härlig överstrålning och då blir det tämligen ointressant för mig som är långvarig användare av ett moddat Sima SF 100.
//Chasid
2010-01-22 09:25   Susanne Andersson
Mikael: Förstår vad du menar med överstrålningen, men det kanske går att modifiera denna lins också. :o)
2010-09-03 18:43   Gäddfiskarn
Har just provat lensbaby och konstaterar att summan av kommentarerna här på forumet ger sanningen. Antingen ser man de kreativa möjligheterna och struntar i att det är distorsion och kantoskärpa långt ut i rymden. Eller så vill man bara arbeta med högkvalitet och sitta och pilla och joxa i photoshop. Själv tycker jag det var en ganska intressant utmaning att jobba helt manuellt och se effekterna live när jag fotade.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar