ANNONS
Mer premiumläsning
Dags boka On Location 2022 - 10-11 september på Öland - Sista dag att boka är om fem dagar (30/7).
On Location
Det finns platser kvar men på lördag stänger vi bokningen. En helg med guldkant som arrangeras av Fotosidan och Wild Nature Fotoresor, denna gång på Ekerum resort på Öland 10-11 september 2022. Nikon, Olympus, Sony och Panasonic finns på plats med demoutrustning. Nu är det dags att boka! 30/7 är sista dag att boka din plats.
Läs mer...
5
Artikelserie: Så lyckas du med resereportage Del 4 – Urval och leverans
Yrket
Plus
När du har kommit hem från en reportageresa har du tusentals bilder som ska reduceras till ett snyggt och intressant urval. Innan du kan tänka på att hålla den färdiga tidningen i din hand krävs ytterligare en kraftansträngning. I fjärde och sista delen av resereportageskolan får du tips om hur du kan tänka med bildurval, bearbetning – och hur du levererar den kvalitet som krävs.
Läs mer...
Artikelserie: Så lyckas du med resereportage Del 3 – Jobbet på plats
Yrket
Plus
Väskan är packad och kameran hänger på höften. Men hur får du mest ut av en reportageresa? Och hur får du till allt material som behövs för en story? I tredje delen av vår artikelserie om hur du gör resereportage får du handfasta tips om hur du jobbar på plats – antingen som multijournalist eller tillsammans med en skribent. Att berätta med bilder är en konst!
Läs mer...
On Location - Natur igen
On Location
I början av september kommer vi köra On Location - Natur igen. On Location är en mix av mässa och foto-workshops. Förra gången var innan pandemin och då var vi utanför Helsingborg. Denna gången kommer vi hålla till på Öland. Under två dagar kommer du utvecklas och inspireras som fotograf.
Läs mer...
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Spridningstillståndet var nytt för mig, det gör ju nyttan med en drönare för fotografering ganska liten i Sverige. Ska vara ett ordentligt projekt för att det ska vara värt besväret med tillstånd.
Orsaken till att jag inte kände till detta är att jag inte bor i Sverige.
Däremot tycker jag dem nya reglerna som ska börja gälla efter nyår är mer besvärliga, då det i nuläget inte går att skriva provet för drönarkortet.
Processen gör dessutom att jag nu känner till positionen på flera skyddsvärda objekt, vilket kan komma till nytta den dagen jag vill sälja hemligheter till ryssarna.
Hur lyckads du undgå åtal för fotografering av skyddsobjekt? :-)
Vilket ju är en märklig del av hur lagen är utformad: Så länge det inte är fotoförbud på ett skyddsobjekt, är det fritt fram att fotografera och filma hur mycket du vill – så länge du inte publicerar något på Snapchat eller skickar till en vän, dvs sprider materialet. Skulle du råka få med något förbjudet, är Lantmäteriet duktiga och visar var detta finns, till exempel genom att sudda i dina bilder.
Det är en enastående fin service till lede fi, får jag säga. Förstår dock inte varför vi ska dela med oss av våra hemligheter så lätt.
Mars 2016 är väl inte särskilt länge sedan?
De som vill fota och filma känsliga objekt kan (om inte fotoförbud finnes) helt lagligen göra det så långt minneskorten räcker i drönarna. Bara att ösa på. Inget tillstånd krävs. Medan den som vill lägga ut en drönarbild på sommarstugan på Instagram, där en bit av horisonten råkat komma med, behöver skicka in originalfilerna till Lantmäteriet och där sysselsätta minst två tjänstemän. Skulle något hemligt finnas på bilden, upplyser tjänstemännen om detta.
Jag förstår att vi behöver skydda våra hemligheter, men just den lagen är tandlös och/eller felriktad.
Det är en gammal sanning att försvaret alltid planerar för det förra kriget.
Mvh. Erik/DK.
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1981-dronare.htm#comments