Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1981 / Drönare.

Roskilde, den 28. november 2020.

^

Idag läste jag i Coops magasin "Samvirke" - lite om drönare och om några av de danska reglerna, samt 5 tips som man bör vara uppmärksam på innan man köper en.

Jag var mest intresserad av att veta vart man skulle flyga med dem .....

..... Som privatperson får man bara flyga utanför stadsområden. Man får inte flyga över bostäder, fabriker / företag eller reaktiva områden som idrottsplaner och campingplatser. Stränder och skogar nära stadsområden är också förbjudna områden för privata drönare. Man måste också bara flyga i en maximal höjd av 100 meter och får inte utgöra en fara och besvär för andra.

Om drönaren väger mindre än 250 gram måste man som privatperson flyga med den utanför stadsområdena. Om den väger mer än 250 gram måste man ha ett dronemärke och kan fortfarande bara flyga utanför stadsområden. Ett dronebevis för proffs kan tas på 2-3 dagar, vilket ger tillstånd att flyga på ett antal platser som annars inte är tillåtna, inklusive i stadsområden.

EDIT 29/11-20:  De danska reglerna för flygning med fjärrstyrda flygplan, helikoptrar och drönare är några av de mest restriktiva i Europa. Det kan man säga är med goda skäl. Det gäller både medborgarnas säkerhet och deras känsla för integritet. Med drönare utrustade med videokameror som kan flyga in över vilken mark som helst och beröva dem tillgång till privata områden, finns det uppenbarligen ett behov av regler för användning av drönare. Det är naturligtvis viktigt att du bekantar dig med dessa regler, som utarbetats av den danska transportmyndigheten, innan du slår på drönaren och skickar den i luften. Både för din egen skull och för dina medborgares skull.

SE evt.: https://droneregler.dk

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-11-28 20:17 | Läst 1117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter som det blir besvärligt, få tillfällen till fri flygning. Men et rör väl inte dig och mig? Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:34
Hej Björn - tack för din kommentar.
Nej, det är inte något jag är intresserad av just nu. När jag var yngre flög jag lite med radiostyrda flygplan. Där det också fanns strikta regler och med certifikat och föreskrifter om vart du kunde flyga och så vidare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tycker det låter bra! En drönare kan störa väldigt mycket, speciellt i naturen bland störningskänsliga arter..
Hilsen!
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:35
Hej Jan - tak for dine kommentarer.
Helt enig.
Mvh. Erik.
Verkar vara en djungel av regler. Tycker dock att det har varit bra och nyttigt för att visa hur skogsbolagen skövlar sina skogar. Man får ju en bra överblick hur det ser ut.
För några år sedan var jag i Sandviken på en konsert med Björn Skifs. Över publiken framför scenen kördes en drönare som dessutom lät väldigt mycket. Där stod Björn på scenen och sjön medan publiken tittade på drönaren ovanför. Måste ha varit väldigt irriterande för B. Skifs.
Sten
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:38
Hej Sten - tack för dina kommentarer.
Det är uppenbart att de kan användas av proffs och användas för många bra ändamål. Det du beskriver är helt otillåtligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Nästa år så ska det väl bli generella EU regler, med körkort mm. Tror flera drönare som finns nu blir förbjudna då de inte är CE märkta. Man ska nog vänta några år tills reglerna klarnar, men jag har också tittat på var man får flyga och det är nog enbart i en skog någonstans i ingenstans. Det verkar som man ska hålla sig bort från människor och de flesta naturreservat verkar vara förbjudna
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:40
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Du har rätt - det finns EU-regler på väg. Jag läste det också på länken som jag hänvisar till i min blogg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Jag är inte superinsatt i de svenska reglerna. Det skiljer nog lite, men en del verkar vara liknande också. Jag har bara provat en gång med fotoklubbens drönare och det var kul. Ska försöka testa mer när det blir varmt igen!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:54
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Jag känner inte till de svenska reglerna, men som Peter skriver finns det EU-regler på väg.De danska reglerna för flygning med fjärrstyrda flygplan, helikoptrar och drönare är några av de mest restriktiva i Europa.
Som jeg skrev til Björn: När jag var yngre flög jag lite med radiostyrda flygplan. Där det också fanns strikta regler och med certifikat och föreskrifter om vart du kunde flyga och så vidare.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Drönare är en rolig grej men kan också vara en störande/besvärlig grej.
Bra att det informeras om regler.

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2020-11-29 22:55
Hej Johnny - tak for dine kommentarer.
Jeg er helt enig med dig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Intressant jag har köpt en begagnad drönare tillsammans med en kompis.
Jag har inte flugit den ännu, men håller på att lära mig regelverket och ska skaffa nödvändiga kunskaper och tillstånd.
Svar från Erik Madsen 2020-11-30 22:35
Hej Bengt - tack för dina kommentarer.
Det är väldigt konstigt att det idag finns ett test av en drönare här på FS: s förstasida. Samtidigt visar de också de svenska reglerna, som uppenbarligen kommer bak på några av kommentatorerna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.