Annons
Artiklar > Premium > Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Plus

Sommaren är snart här och mycket tyder på att skog och mark kommer vara en viktig del av sommaraktiviteterna denna speciella sommar. Vi har samlat ihop fyra påkostade, rejäla stativ från välrenommerade leverantörer och gjort ett stort test.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-05-18.

16 Kommentarer

Sabud 2020-05-18 17:59  
Håller med, stativen i artikeln är rejäla don som till skillnad från `klenare´ varianter håller 3-5 kilo helt stabilt med en dito rejäl kulled. Har Gitzo-syskonet GT4542LS som tillverkades mellan 2014 och 2017, 4 sektioner och höjd 156 - 62cm som passar mig lite bättre än den variant ni testat.

/Stephan
Svar från Grevture 2020-05-19 00:00
Den här typen av stativ är verkligen stadiga och förtroendeingivande på ett helt annat sätt än klenare varianter. Dessutom har de kraftiga rördiametrarna fördelen att vridlåsen blir så mycket mer lättjobbade.

Det som är så kul numera är ju att man får den här stabiliteten utan att behöva släpa på ett mer än dubbelt så tungt aluminiumstativ och det till ett ändå - i det långa loppet - överkomligt pris.
PMD 2020-05-18 21:35  
Vore det inte på sin plats att nämna att Leofoto-stativet säljs av Dext? Jag tycker inte att artikeln favoriserar Leofotostativet på något sätt, men full transparens är ändå något att sträva efter. Det ingjuter förtroende.

Jag frågade i en kommentar till artikeln om Leofoto i december förra året hur ni skulle lyckas göra att oberoende test. Jag tycker att det här verkar vara ett bra och genomarbetat test, men det är svårt att se David Elmfeldt som en oberoende testare.
David Elmfeldt 2020-05-18 22:12
Vi skriver inte om någon ÅF av dem men visst det kanske man kan lägga till på alla. Sen var det ett stort miss att jag inte justerat författare, det är nämligen inte jag som gjort testet utan Martin Agfors. Det är nu fixat. Tack för frågan.
PMD 2020-05-18 23:45
Jag klagar inte alls på att det inte står något om återförsäljare för något av stativen. Jag tycker helt enkelt att det vore bra om det framgick att Dext är återförsäljare för ett av dem eftersom Dext och Fotosidan har en starkt koppling.

Som sagt, så ser jag inget i testet som är vinklat pga av det, men att vara öppen med sådana kopplingar ökar förtroendet för Fotosidan.

Och till sist, David: Martin Agfors är väl bara marginellt mer oberoende än du själv i detta sammanhang? :-)

Bra testartikel, men var mer transparent, är väl sammanfattningen på mitt budskap.
Svar från Grevture 2020-05-18 23:56
Och för att ytterligare spä på transparensen: Jag som testade stativen använder själv en- och trebensstativ från Joby, Slik, Manfrotto, Sirui, Benro och Monostat och på några av dem sitter det leder från Manfrotto, Leofoto och ... En liten vinkelled som jag inte har den blekaste aning vem som tillverkat. Köpt den i en lite halvskum fotobutik i Los Angeles på 1990-talet :)
David Elmfeldt 2020-05-19 10:47
Det är en avgörande skillnad att Martin gör testet. Han är en fristående erfaren frilansare som gör, som han alltid gjort, sina tester på egen hand helt utan inblandning. En liten info om att Dext ägs av White Balance är tillagt för transparensens skull.
PMD 2020-05-18 23:49  
Det hade varit kul om ni hade lastat respektive stativ med sin specificerade maxbelastning och jämfört hur mycket som gick sönder. :-)
Svar från Grevture 2020-05-19 00:10
När jag läste din tanke googlade jag (tyvärr utan framgång) efter en gammal, tror jag, amerikansk artikel (eller om det var ett blogginlägg) som jag läste för flera år sedan där de provade ungefär just det du beskriver med några rejäla stativ (som skulle klara liknande maxlaster). De testade med videoriggar inklusive tunga pano-huvuden.

Jag minns inte så mycket detaljer, men huvudpoängen de kom fram till var a) att alla stativen de kikade på klarade sin uppgivna maxlast på sin maxhöjd utan synbarliga problem, men att b) typen av led och hur kraftig den är spelar en mycket större stor roll för hur hanterbart så tunga kamerapaket blev ... Misstänker att de slutsatserna även är applicerbara för stillbildsfoto.
nikitin 2020-05-20 08:29
Stativ av bra kvalité klarar en hel del, t.ex. RRS TQC-14, som har en maxlast på 11.3 kg (25 lbs) klarar en hel del mer https://vimeo.com/channels/164999/36175065#t=88s

Den uppdaterade TQC-14 mk II har en maxlast på 22.7 kg (50 lbs).
hornavan 2020-05-19 05:39  
Det som kan krångla med ett stativ är vridlåset och klackarna som håller benen i viss vinkel. Det vore kul att läsa lite om just de små detaljerna. Liten tuva stjälper stort lass.
Svar från Grevture 2020-05-19 13:40
Benlåsen tyckte jag fungerade väldigt bra på alla fyra stativen, här hjälper ju som jag påpekat i en annan kommentar den större bendiametern en hel del - en större låsring ger ju en större greppyta för handen och en större diameter ger en avsevärt större greppyta för själva låset.

Vinkelklackarna hade jag inte heller några problem med, nu är det ju nästan alltid en aning trögt med låsklackarna i ett helt nytt oanvänt stativ, men totalt sett funkade det bättre på de testade stativen än många andra stativ jag testat och använt (i synnerhet jämfört med mitt eget lite slutna gamla aluminiumstativ :)

Även med låsklackarna tror jag faktiskt de större dimensionerna hjälper till lite och gör den mekaniska lösningen enklare att få till på ett bra sätt.
hornavan 2020-05-19 19:44
Tack för utförligt svar.
För några år sedan köpte jag ett kinastativ där både klackarna och låsningen gick sönder efter ganska kort tid.
dyk_pedda 2020-05-19 08:42  
Är det stor skillnad på den totala diametern vid beninfästningarna? Benro stativet ser ut att vara mycket bredare än de andra vid topplattan.
Svar från Grevture 2020-05-19 13:43
Nej ingen påtaglig skillnad. Alla fyra har ju en skålbas på 75 mm och även om det varierar lite hur stor "ytterringen" utanpå skålbasen är så skulle jag inte säga att skillnaden är så stor.
matnyttige 2020-05-19 16:24  
Det där med maxvikt är väl ingen standard man följer utan upp till varje tillverkare att bedöma antar jag.

Men gjorde ni något riktigt test för att se vilket stativ som är stabilast (vibrerar minst)? Om inte upplever ni att alla stativ är lika stabila?
Svar från Grevture 2020-05-19 16:36
Som nämns i texten så gjorde vi ett enkelt vibrationstest.
ArneBerne 2020-05-22 23:09  
Jag tror att skillnaden på dessa stativ kommer att visa sig efter ett antal års användning. Har själv de flesta märken men mitt Gitzo är fortfarande efter 10 år med stor användning i de mest skiftande miljöer är fortfarande helt felfritt och fungerar perfekt.
80-400 2020-05-25 06:54  
Väl genomfört test, önskar göra några tillägg som följer för Gitzo:
Testad modell GT4533S är lägre än de övriga, där finns fler modeller i samma serie t.ex. GT4543LS blir då 158 cm. högt. Är behovet mer höjd så finns även serie 5 med 198 cm. samt 278 cm. allt utan mittpelare.

Gällande antalet lager kolfiber hos Gitzo så är det 6 lager, materialet är det Gitzo kallar Carbon eXact och kort förklarat är det olika sammansättning av kolfiber beroende på benets storlek för att optimerad vridstyvhet mm.
Allt är gjort och dimensionerat för att även fungera i de extremaste klimaten som t.ex. kraftig kyla.

Garantivillkoren där är det 9 år som gäller, detta efter registrering på Gitzo:
https://www.gitzo.com/se-sv/customer-service/garantivillkor/, vi är otroligt flexibla gällande garantier även när de passerat 9 år.

Som kuriosa kan tilläggas att Gitzo producerat stativ sedan 1917 och allt sker fortfarande i Europa, dock inte i Frankrike som är ursprunget utan i Italien.

Vi vet att de håller, fungerar och levererar i alla lägen.

//Juha Tegelholt på Tura Scandinavia (Nordisk Distributör för Gitzo)
amaster 2020-05-26 10:02  
Kommentar till Juhas inlägg:
Till skillnad från Juha är jag helt oberoende och Jag har använt ett rejält Gitzo i många år och har funnit det utmärkt.
Som vanligt ett bra test!
dyk_pedda 2020-05-26 11:37  
Jag har använt mitt Benro C3780T utan problem sen Feb 2018. Det har stått i saltvatten flera gånger. Det har varit med ute i snö och flera minusgrader utan att strula. Visst nu klättrar jag inte till toppen av Mt Everest eller på andra extrema expeditioner var och varannan vecka som vissa gör.

Jag jobbar inte eller med fotografering, så för min egen del har jag väldigt svårt att motivera köp av ett Gitzo stativ som nästan är tre ggr så dyrt.

Skulle mitt C3780T bli utslitet eller gå sönder om några år så köper jag hellre ett nytt. För det kommer alltid modeller med nya material som är bättre än vad som finns idag och då köper heller ett av de.

Visst, hade jag haft en massa pengar över som jag inte visste vart jag skulle göra av så hade jag kanske också köpt ett Gitzo. För foto är ju en materialsport och om inte annat är man ju lite coolare med ett sånt stativ.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning