Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Nikon Z 14-30/4 S

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Spännande bildvinklar. Kraftiga vidvinklar är kul för att fotografera saker som stadslandskap och kan ge lite annorlunda intryck av platser. Detta tillsammans med låg vikt och kompakt storlek borde kunna göra Z 14-30 mm f/4 S omtyckt som reseobjektiv. Bilddata: 14 mm och f/4, 1/250 sek, ISO 100, Nikon Z6

 
Plus

Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i taget till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-12-05. Läst av 4582 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-12-06 08:34   s60761
Värt att nämna som artikeln inte belyser är att Nikon har designat detta objektiv med digitala korrigeringar i åtanke. Dvs de digitala ändringarna är en del av designen och är tänkt att endast användas med dessa. Ex är objektivet runt 13 mm i ändläget för att bli 14 mm korrigerad.

En annan sak som nämns är att detta inte är ett PRO objektiv. Vet inte om Nikon håller med om detta då den är märkt med ”S” som är nikons nya benämning av deras finaste serie.
Osquar 2019-12-06 09:34
Betyder inte "S" att det är objektiv-serien som är dedikerad Z-husen, dvs S-gluggarna går inte att ansluta på dSLR-husen.

Mvh
Oscar
joakim d 2019-12-06 09:50
Nej objektivnamnet innehåller också Z som anger fattningen, S är som nämnts benämningen för en serie som ska vara lite bättre kvalitet
Osquar 2019-12-06 10:19
Ok

/Oscar
Svar från Grevture 2019-12-06 11:39
Björn: Vi skriver om de digitala korrigeringarna i artikeln:

"Använder du en råkonverterare som inte hämtar upp korrigeringsinformation från bildfilerna får du kraftig distorsion, i synnerhet vid 14 mm, och en rätt påtaglig vinjettering vid maxbländaren. Men kör du Nikons egen eller Adobes råkonvertering som automatiskt korrigerar detta så är både distorsion och vinjettering mycket måttliga och välkorrigerade."

Det här med digitala korrigeringar kommer vi se mer och mer av, alla tillverkare gör så numera eftersom det är ett smart och smidigt sätt att få bra prestanda utan att pris och vikt/storlek drar iväg kraftigt.

Nikon ser det här som ett proffsobjektiv, medan vi snarare betraktar det som ett entusiast-objektiv. Det skall ju komma en Z 14-24/2,8 framöver, det verkar i våra ögon vara den mer proffsinriktade vidvinkelzoomen. Det är samma mönster som att vi ser Z 24-70/4 som ett entusiastobjektiv och Z 24-70/2,8 som proffsvarianten.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 14:49
Nikons alla objektiv till Z serien heter S så det är ingen betäckning för någon så kallad proffsserie, dom är ju lite märkliga där med sina benämningar men någon annan benämning finns inte på något annat än på deras Z 58 som benämns med Noct istället för S.
froderberg 2019-12-07 15:58
ztenlund 2019-12-07 16:05
Det finns ytterligare några som inte är angivna som S i framtidsplanen också, som även kan förmodas vara FX. Hur det sedan i verkligheten blir återstår förstås att se.

Noct:en är för övrigt S, titta framtill eller ned mot fattningen.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:16
Ok, men alla för fullformat är absolut de, så jag står fast vid att det inte är en markering för "proffs" optik
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:17
Jo, jag såg de nu :-)
froderberg 2019-12-07 20:38
@Staffan. Som Martin Agfors skriver så ser vi S-märkningen som att det står för entusiast-objektiv och inte renodlade proffsobjektiv.
Staffan Zetterlund 2019-12-08 10:03
Jo så är det kanske, men tycker nog att deras Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S borde kunna klassats in bland kommande PRO objektiv men verkar ju mer vara en betäckning för objektiv anpassade för tidigare benämning FX men då för Z kamerorna.
Svar från Grevture 2019-12-08 11:40
Kameratillverkare är ofta lite oklara med hur de klassificerar och benämner objektiv.

Det Nikon själva skriver är som så ofta lite vagt och jag ser inte att de uttrycligen pratar om "Pro" eller "proffs". Några citat om S-objektiv från deras svenska sajt:

Först en rubrik
"En ny dimension inom optisk prestanda"
sedan en uppräkning av designmål hos S-objektiv, med bland annat hög upplösning, punktformiga ljuskällor (frånvaro av koma), bra oskärpa eller frånvaro av fokus-breathting.

Man skriver även, längre ned
"Förutom objektiven i S-serien erbjuder Nikon en mer prisvärd ingång till den ständigt växande NIKKOR Z-serien" när de beskriver objektiv som zoomarna till nya Z50.

Inte heller på Nikons USA-sajt skriver man uttryckligen att S-serien skulle vara riktad mot proffs, mer om höga prestanda ("NIKKOR quality at its absolute best.") och man kan ladda ned en PDF-broschyr om S-serien som inleds med följande

"The title of the S-Line is reserved only for NIKKOR Z lenses that have cleared newly established standards in design principles and quality control that are even stricter than Nikon’s conventional standards. The “S” can be read as representing words such as “Superior”, “Special” and “Sophisticated.”"

Så vad menar de egentligen?

Tja, min tolkning är att det helt enkelt syftar på objektiv som uppfyller ett antal hyfsat strikta kvalitetskriterier. Jag tror de handlar om att du som köpare skall veta vad du får när du köper ett S-objektiv. Alltså ungefär samma sak som Canon menar med sin L-märkning eller Sony med G Master (ofta förkortat GM). Ingen av dem säger något speciellt tydligt om att det är proffsobjektiv, bara att de uppfyller en rad högt ställda krav.

Vad vi på Fotosidan menar med "proffsobjektiv" är snarare objektiv som verkar vara designade just med yrkesfotografer i åtanke. Vilket ju inte enbart handlar om kvalitet, utan om kombinationer av prestanda som brukar upplevs som praktiska och brukar vara uppskattade bland yrkesfotografer - typexempel är ju objektiv som 24-70/2,8, 70-200/2,8 osv. Klassiska yrkesverktyg helt enkelt.

Allmänt:
Det kommer aldrig finns någon entydig definition av vilka objektiv som är proffsobjektiv eftersom det inte finns någon entydig definition vad ett "proffs" är. Det är ett sådant där praktiskt men aningen luddigt värdeomdöme som betyder lite olika saker för olika personer och beroende på sammanhang. Både din bästa kompis och Skatteverket kan kalla dig för "proffsig", men menar förmodligen lite olika saker ... :-)
firebird 2019-12-09 07:21
Kan man utgå ifrån att man får denna digitala korrigering även i CaptureOne?
Svar från Grevture 2019-12-09 09:19
Gunnar: Jag har ärligt talat ingen aning om det finns automatisk korrigering för det här objektivet inbyggt i C1, min egen version av programmet är några år gammal och jag har faktiskt inte riktigt kollat upp vad dokumentationen från Phase One säger om sådan korrigering av nya objektiv.
Svar från Grevture 2019-12-09 20:02
Martin S: Tack, Phase One har tydligen varit hyfsat snabba att uppdatera C1, alla Nikon Z-objektiven till dags dator finns ju med :-)

Merläsning

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 13

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Elinchrom ELB 500 TTL