Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Nikon Z 14-30/4 S

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Spännande bildvinklar. Kraftiga vidvinklar är kul för att fotografera saker som stadslandskap och kan ge lite annorlunda intryck av platser. Detta tillsammans med låg vikt och kompakt storlek borde kunna göra Z 14-30 mm f/4 S omtyckt som reseobjektiv. Bilddata: 14 mm och f/4, 1/250 sek, ISO 100, Nikon Z6

 
Plus

Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-12-05. Läst av 5337 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

13 Kommentarer

s60761 2019-12-06 08:34  
Värt att nämna som artikeln inte belyser är att Nikon har designat detta objektiv med digitala korrigeringar i åtanke. Dvs de digitala ändringarna är en del av designen och är tänkt att endast användas med dessa. Ex är objektivet runt 13 mm i ändläget för att bli 14 mm korrigerad.

En annan sak som nämns är att detta inte är ett PRO objektiv. Vet inte om Nikon håller med om detta då den är märkt med ”S” som är nikons nya benämning av deras finaste serie.
Osquar 2019-12-06 09:34
Betyder inte "S" att det är objektiv-serien som är dedikerad Z-husen, dvs S-gluggarna går inte att ansluta på dSLR-husen.

Mvh
Oscar
joakim d 2019-12-06 09:50
Nej objektivnamnet innehåller också Z som anger fattningen, S är som nämnts benämningen för en serie som ska vara lite bättre kvalitet
Osquar 2019-12-06 10:19
Ok

/Oscar
Svar från Grevture 2019-12-06 11:39
Björn: Vi skriver om de digitala korrigeringarna i artikeln:

"Använder du en råkonverterare som inte hämtar upp korrigeringsinformation från bildfilerna får du kraftig distorsion, i synnerhet vid 14 mm, och en rätt påtaglig vinjettering vid maxbländaren. Men kör du Nikons egen eller Adobes råkonvertering som automatiskt korrigerar detta så är både distorsion och vinjettering mycket måttliga och välkorrigerade."

Det här med digitala korrigeringar kommer vi se mer och mer av, alla tillverkare gör så numera eftersom det är ett smart och smidigt sätt att få bra prestanda utan att pris och vikt/storlek drar iväg kraftigt.

Nikon ser det här som ett proffsobjektiv, medan vi snarare betraktar det som ett entusiast-objektiv. Det skall ju komma en Z 14-24/2,8 framöver, det verkar i våra ögon vara den mer proffsinriktade vidvinkelzoomen. Det är samma mönster som att vi ser Z 24-70/4 som ett entusiastobjektiv och Z 24-70/2,8 som proffsvarianten.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 14:49
Nikons alla objektiv till Z serien heter S så det är ingen betäckning för någon så kallad proffsserie, dom är ju lite märkliga där med sina benämningar men någon annan benämning finns inte på något annat än på deras Z 58 som benämns med Noct istället för S.
froderberg 2019-12-07 15:58
ztenlund 2019-12-07 16:05
Det finns ytterligare några som inte är angivna som S i framtidsplanen också, som även kan förmodas vara FX. Hur det sedan i verkligheten blir återstår förstås att se.

Noct:en är för övrigt S, titta framtill eller ned mot fattningen.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:16
Ok, men alla för fullformat är absolut de, så jag står fast vid att det inte är en markering för "proffs" optik
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:17
Jo, jag såg de nu :-)
froderberg 2019-12-07 20:38
@Staffan. Som Martin Agfors skriver så ser vi S-märkningen som att det står för entusiast-objektiv och inte renodlade proffsobjektiv.
Staffan Zetterlund 2019-12-08 10:03
Jo så är det kanske, men tycker nog att deras Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S borde kunna klassats in bland kommande PRO objektiv men verkar ju mer vara en betäckning för objektiv anpassade för tidigare benämning FX men då för Z kamerorna.
Svar från Grevture 2019-12-08 11:40
Kameratillverkare är ofta lite oklara med hur de klassificerar och benämner objektiv.

Det Nikon själva skriver är som så ofta lite vagt och jag ser inte att de uttrycligen pratar om "Pro" eller "proffs". Några citat om S-objektiv från deras svenska sajt:

Först en rubrik
"En ny dimension inom optisk prestanda"
sedan en uppräkning av designmål hos S-objektiv, med bland annat hög upplösning, punktformiga ljuskällor (frånvaro av koma), bra oskärpa eller frånvaro av fokus-breathting.

Man skriver även, längre ned
"Förutom objektiven i S-serien erbjuder Nikon en mer prisvärd ingång till den ständigt växande NIKKOR Z-serien" när de beskriver objektiv som zoomarna till nya Z50.

Inte heller på Nikons USA-sajt skriver man uttryckligen att S-serien skulle vara riktad mot proffs, mer om höga prestanda ("NIKKOR quality at its absolute best.") och man kan ladda ned en PDF-broschyr om S-serien som inleds med följande

"The title of the S-Line is reserved only for NIKKOR Z lenses that have cleared newly established standards in design principles and quality control that are even stricter than Nikon’s conventional standards. The “S” can be read as representing words such as “Superior”, “Special” and “Sophisticated.”"

Så vad menar de egentligen?

Tja, min tolkning är att det helt enkelt syftar på objektiv som uppfyller ett antal hyfsat strikta kvalitetskriterier. Jag tror de handlar om att du som köpare skall veta vad du får när du köper ett S-objektiv. Alltså ungefär samma sak som Canon menar med sin L-märkning eller Sony med G Master (ofta förkortat GM). Ingen av dem säger något speciellt tydligt om att det är proffsobjektiv, bara att de uppfyller en rad högt ställda krav.

Vad vi på Fotosidan menar med "proffsobjektiv" är snarare objektiv som verkar vara designade just med yrkesfotografer i åtanke. Vilket ju inte enbart handlar om kvalitet, utan om kombinationer av prestanda som brukar upplevs som praktiska och brukar vara uppskattade bland yrkesfotografer - typexempel är ju objektiv som 24-70/2,8, 70-200/2,8 osv. Klassiska yrkesverktyg helt enkelt.

Allmänt:
Det kommer aldrig finns någon entydig definition av vilka objektiv som är proffsobjektiv eftersom det inte finns någon entydig definition vad ett "proffs" är. Det är ett sådant där praktiskt men aningen luddigt värdeomdöme som betyder lite olika saker för olika personer och beroende på sammanhang. Både din bästa kompis och Skatteverket kan kalla dig för "proffsig", men menar förmodligen lite olika saker ... :-)
firebird 2019-12-09 07:21
Kan man utgå ifrån att man får denna digitala korrigering även i CaptureOne?
Svar från Grevture 2019-12-09 09:19
Gunnar: Jag har ärligt talat ingen aning om det finns automatisk korrigering för det här objektivet inbyggt i C1, min egen version av programmet är några år gammal och jag har faktiskt inte riktigt kollat upp vad dokumentationen från Phase One säger om sådan korrigering av nya objektiv.
Svar från Grevture 2019-12-09 20:02
Martin S: Tack, Phase One har tydligen varit hyfsat snabba att uppdatera C1, alla Nikon Z-objektiven till dags dator finns ju med :-)

Merläsning

ANNONS