Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Nikon Z 14-30/4 S

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Spännande bildvinklar. Kraftiga vidvinklar är kul för att fotografera saker som stadslandskap och kan ge lite annorlunda intryck av platser. Detta tillsammans med låg vikt och kompakt storlek borde kunna göra Z 14-30 mm f/4 S omtyckt som reseobjektiv. Bilddata: 14 mm och f/4, 1/250 sek, ISO 100, Nikon Z6

 
Plus

Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2019-12-05. Läst av 3683 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-12-06 08:34   s60761
Värt att nämna som artikeln inte belyser är att Nikon har designat detta objektiv med digitala korrigeringar i åtanke. Dvs de digitala ändringarna är en del av designen och är tänkt att endast användas med dessa. Ex är objektivet runt 13 mm i ändläget för att bli 14 mm korrigerad.

En annan sak som nämns är att detta inte är ett PRO objektiv. Vet inte om Nikon håller med om detta då den är märkt med ”S” som är nikons nya benämning av deras finaste serie.
Osquar 2019-12-06 09:34
Betyder inte "S" att det är objektiv-serien som är dedikerad Z-husen, dvs S-gluggarna går inte att ansluta på dSLR-husen.

Mvh
Oscar
joakim d 2019-12-06 09:50
Nej objektivnamnet innehåller också Z som anger fattningen, S är som nämnts benämningen för en serie som ska vara lite bättre kvalitet
Osquar 2019-12-06 10:19
Ok

/Oscar
Svar från Grevture 2019-12-06 11:39
Björn: Vi skriver om de digitala korrigeringarna i artikeln:

"Använder du en råkonverterare som inte hämtar upp korrigeringsinformation från bildfilerna får du kraftig distorsion, i synnerhet vid 14 mm, och en rätt påtaglig vinjettering vid maxbländaren. Men kör du Nikons egen eller Adobes råkonvertering som automatiskt korrigerar detta så är både distorsion och vinjettering mycket måttliga och välkorrigerade."

Det här med digitala korrigeringar kommer vi se mer och mer av, alla tillverkare gör så numera eftersom det är ett smart och smidigt sätt att få bra prestanda utan att pris och vikt/storlek drar iväg kraftigt.

Nikon ser det här som ett proffsobjektiv, medan vi snarare betraktar det som ett entusiast-objektiv. Det skall ju komma en Z 14-24/2,8 framöver, det verkar i våra ögon vara den mer proffsinriktade vidvinkelzoomen. Det är samma mönster som att vi ser Z 24-70/4 som ett entusiastobjektiv och Z 24-70/2,8 som proffsvarianten.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 14:49
Nikons alla objektiv till Z serien heter S så det är ingen betäckning för någon så kallad proffsserie, dom är ju lite märkliga där med sina benämningar men någon annan benämning finns inte på något annat än på deras Z 58 som benämns med Noct istället för S.
froderberg 2019-12-07 15:58
ztenlund 2019-12-07 16:05
Det finns ytterligare några som inte är angivna som S i framtidsplanen också, som även kan förmodas vara FX. Hur det sedan i verkligheten blir återstår förstås att se.

Noct:en är för övrigt S, titta framtill eller ned mot fattningen.
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:16
Ok, men alla för fullformat är absolut de, så jag står fast vid att det inte är en markering för "proffs" optik
Staffan Zetterlund 2019-12-07 19:17
Jo, jag såg de nu :-)
froderberg 2019-12-07 20:38
@Staffan. Som Martin Agfors skriver så ser vi S-märkningen som att det står för entusiast-objektiv och inte renodlade proffsobjektiv.
Staffan Zetterlund 2019-12-08 10:03
Jo så är det kanske, men tycker nog att deras Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S borde kunna klassats in bland kommande PRO objektiv men verkar ju mer vara en betäckning för objektiv anpassade för tidigare benämning FX men då för Z kamerorna.
Svar från Grevture 2019-12-08 11:40
Kameratillverkare är ofta lite oklara med hur de klassificerar och benämner objektiv.

Det Nikon själva skriver är som så ofta lite vagt och jag ser inte att de uttrycligen pratar om "Pro" eller "proffs". Några citat om S-objektiv från deras svenska sajt:

Först en rubrik
"En ny dimension inom optisk prestanda"
sedan en uppräkning av designmål hos S-objektiv, med bland annat hög upplösning, punktformiga ljuskällor (frånvaro av koma), bra oskärpa eller frånvaro av fokus-breathting.

Man skriver även, längre ned
"Förutom objektiven i S-serien erbjuder Nikon en mer prisvärd ingång till den ständigt växande NIKKOR Z-serien" när de beskriver objektiv som zoomarna till nya Z50.

Inte heller på Nikons USA-sajt skriver man uttryckligen att S-serien skulle vara riktad mot proffs, mer om höga prestanda ("NIKKOR quality at its absolute best.") och man kan ladda ned en PDF-broschyr om S-serien som inleds med följande

"The title of the S-Line is reserved only for NIKKOR Z lenses that have cleared newly established standards in design principles and quality control that are even stricter than Nikon’s conventional standards. The “S” can be read as representing words such as “Superior”, “Special” and “Sophisticated.”"

Så vad menar de egentligen?

Tja, min tolkning är att det helt enkelt syftar på objektiv som uppfyller ett antal hyfsat strikta kvalitetskriterier. Jag tror de handlar om att du som köpare skall veta vad du får när du köper ett S-objektiv. Alltså ungefär samma sak som Canon menar med sin L-märkning eller Sony med G Master (ofta förkortat GM). Ingen av dem säger något speciellt tydligt om att det är proffsobjektiv, bara att de uppfyller en rad högt ställda krav.

Vad vi på Fotosidan menar med "proffsobjektiv" är snarare objektiv som verkar vara designade just med yrkesfotografer i åtanke. Vilket ju inte enbart handlar om kvalitet, utan om kombinationer av prestanda som brukar upplevs som praktiska och brukar vara uppskattade bland yrkesfotografer - typexempel är ju objektiv som 24-70/2,8, 70-200/2,8 osv. Klassiska yrkesverktyg helt enkelt.

Allmänt:
Det kommer aldrig finns någon entydig definition av vilka objektiv som är proffsobjektiv eftersom det inte finns någon entydig definition vad ett "proffs" är. Det är ett sådant där praktiskt men aningen luddigt värdeomdöme som betyder lite olika saker för olika personer och beroende på sammanhang. Både din bästa kompis och Skatteverket kan kalla dig för "proffsig", men menar förmodligen lite olika saker ... :-)
firebird 2019-12-09 07:21
Kan man utgå ifrån att man får denna digitala korrigering även i CaptureOne?
Svar från Grevture 2019-12-09 09:19
Gunnar: Jag har ärligt talat ingen aning om det finns automatisk korrigering för det här objektivet inbyggt i C1, min egen version av programmet är några år gammal och jag har faktiskt inte riktigt kollat upp vad dokumentationen från Phase One säger om sådan korrigering av nya objektiv.
Svar från Grevture 2019-12-09 20:02
Martin S: Tack, Phase One har tydligen varit hyfsat snabba att uppdatera C1, alla Nikon Z-objektiven till dags dator finns ju med :-)

Merläsning

Test: Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct

Plus Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct är fantastiskt ljusstarkt och högpresterande, men också fantastiskt tungt och dyrt. Nikon vill visa potentialen hos den nya Z-bajonetten och det lyckas de onekligen bra med. Läs mer... 1

Normalzoom till Fujifilm GFX

Fujifilm utökar sitt utbud av mellanformatsobjektiv till GFX-serien med en normalzoom. Fujifilm avslöjar också att det snart kommer ytterligare två GF-objektiv. Läs mer... 2

Ny telezom: HD Pentax-D FA 70–210/4 ED SDM WR

Ricoh lanserar ett lättare och billigare alternativ till FA* 70-200/2,8 ED DC AW –  telezoomen HD Pentax-D FA 70–210 mm f/4 ED SDM WR Läs mer... 4

Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Techart TZC-01 är en ny adapter för att använda Canon EF-objektiv på spegelfria Nikon-kameror med Z-fattning. Autofokus och bildstabilisering fungerar med många EF-objektiv. Läs mer... 6

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Plus Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt. Läs mer... 5

Lätt och kompakt vidvinkel från Hasselblad

Hasselblad säger sig ha konstruerat världens lättaste mellanformatsobjektiv med autofokus. Objektivet passar för resor, gatufoto och drönare. Läs mer... 3

Test: Sony A7R IV

Plus Med 61 megapixel och möjlighet att ta 10 bilder per sekund är Sony A7R IV en av de mest mångsidiga kamerorna på marknaden. Nästan som en mellanformatare för sportfoto. Läs mer... 4

Inga fler EF-objektiv från Canon

Under en pressträff nyligen med Fotosidan och några andra europeiska fototidningar berättade Canon att de inte har planer på att utveckla några fler EF-objektiv. Men de kom med en brasklapp. Läs mer... 20

Canon Eos-1D X Mark III - alla detaljer efter att vi har provat den

Plus Fotosidan har fått en exklusiv möjlighet att prova nya Canon Eos-1D X Mark III. För att få en känsla av hur mycket bättre Mark III är har vi jämfört med en 1D X Mark II sida vid sida. Läs mer... 7

Nikon Z 70-200/2,8 VR S - proffszoom för spegelfritt

Nikon kompletter sitt utbud av objektiv för sina spegelfria systemkameror med en ljusstark telezoom: Z 70-200/2,8 VR S. Läs mer... 5

Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR för inomhussport

Istället för att komma med en ny version av sin 300/2,8 har Nikon utvecklat en 120-300/2,8-zoom som är tänkt för fotografering av sport och events inomhus. Läs mer...

Canon Eos-1D X Mark III tar 20 bilder/s

Inför sommar-OS lanserar Canon sin nya sport- och naturkamera Eos-1D X Mark III som har helt ny autofokus och en ny sensor. Kameran kan ta 20 bilder per sekund och ger lägre brus och större dynamiskt omfång än tidigare modeller. 1D X Mark III är också en kompetent videokamera som kan lagra 5,5K 60p video i råformat på minneskortet. Läs mer... 12

Filma i widescreen med Sirui Anamorphic

Anamorfiska objektiv är mycket vanliga vid inspelning av långfilmoch ger ett bredare bildformat än 16:9. Objektiven brukar vara väldigt dyra, men nu har Sirui utvecklat ett anamorfiskt objektiv med avsevärt lägre pris. Läs mer... 18

Test: Canon EF 400/2,8L IS III och 600/4L IS III

Plus Den tredje generationen av Canons stabiliserade supertelen på 400 och 600 mm är omkring ett kilo lättare än sina föregångare. Det gör livet enklare för sportfotografer och ändrar gamla sanningar för fågelfotografer. Läs mer... 2

Sigma 24-70/2,8 DG DN Art försenad

Sigma har utvecklat ett nytt 24-70 mm f/2,8 för spegelfria fullformatskameror. Till en början kommer objektivet med Sony E- och Leica L-fattning. Sigma meddelar att objektivet blivit försenat på grund av hög efterfrågan. Läs mer... 3

Profotos app nu även för Android

Appen Profoto Camera kan styra olika Profoto-produkter med en smartfon. Hittills har appen endast funnits till Iphone men nu finns den även för Android. Läs mer... 4

Test: Sony FE 35 mm f/1,8

Plus Det känns fel att kalla Sony FE 35/1,8 för den perfekta kompromissen. Objektivet upplevs inte alls som någon kompromiss utan som det perfekta valet i många situationer. Läs mer... 15

Test: Fujifilm XF 8-16/2,8 R LM WR

Plus Fujifilm har kompletterat sin vidvinkelzoom XF 10-24 mm f/4 R OIS med ett vädertätat proffsobjektiv, XF 8-16 mm f/2,8 R LM WR, som dessutom ger mer vidvinkel, bättre ljusstyrka och högre prestanda. Bildkvaliteten imponerar, men det finns ett pris för den. Läs mer... 2

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 23

Test: Sony FE 200-600/5,6-6,3 G OSS

Plus Med de autofokusprestanda Sony-kameror numera levererar så känns en telezoom med maxlängden 600 mm efterlängtad. Äntligen får fågel- och sportentusiaster rejäl räckvidd med snabb fokusering till ett nåbart pris. Läs mer... 8

Tether Tools Air Direct Wireless Tethering System